Sari la conținut

Samsung NX210 asa cum l-am vazut eu

Am avut norocul sa primesc in teste Samsung-ul NX 210 de la f64.ro, si l-am testat asa cum am crezut eu mai bine. L-am tinut vreo 2 saptamani, saptamani in care am plecat cu aparatul in concediul de iarna prin tara si prin Viena.

_SAM4008

A fost primul concediu din ultimii 5 ani cand am plecat fara D90-ul meu, aparat de care nu prea m-am despartit. Si am facut asta tocmai pentru a-l testa asa cum trebuie.

Nu stiu cum sa incep acest review, nu vreau sa va vorbesc in termeni tehnici, o sa va vorbesc din perspectiva unui utilzator mediu de aparate foto. As vrea sa va spun mediu spre pro, dar mai am pana acolo destul de mult. Dupa cum stiti pentru mine fotografia este o pasiune, o fac pentru ca imi place, deocamdata n-am alt scop.

Asa, de cum am desfacut cutia, am luat contact cu un aparat destul de mic si am vrut sa ii verific functia de net. Stiam, dinainte sa-l primesc, ca aparatul stie sa puna poze pe net direct din aparat. O functie foarte utila pentru mine. Fac des poze cu telefonul si le pun pe net, dar mi-as dori sa pot pune pe net poze facute cu aparatul. Nu poti sa compari totusi una cu alta, oricat de bun ar fi telefonul, de aceea un aparat care sa faca poze bune si sa stie sa posteze pe internet, este un aparat foarte util oricui, in special unui blogger pasionat de fotografie.

Asadar, cautand rapid prin functiile aparatului (fara sa ii citesc manualul, recunosc) am gasit de unde se pot pune pozele pe net. Practic, din meniu se poate pune poza pe facebook, se poate trimite prin emai,l sau se poate posta pe alte siteuri pe care eu nu le folosesc. In momentul in care selectezi sa iti puna poza pe net, aparatul cauta o retea wireless. Dupa ce o gaseste, iti cere parola, se conecteaza si apoi iti cere datele de logare la facebook. Odata introduse aceste date, poza ajunge direct pe wall-ul de facebook. La urmatoarele incercari de postare, nu mai aveti nevoie de toate datele introduse mai sus, aparatul le tine minte si face totul automat.

Asta mi-a placut maxim. Ulterior, mi-am dat seama ca eu vreau sa pun pozele pe net si cand nu sunt in preajma unui router wireless, moment in care mi-am dat seama ca pot sa-mi folosesc telefonul ca router sau sa folosesc o aplicatie, Samsung MobileLink pentru asta. Practic aplicatia imi permitea sa ma leg de pe telefon pe aparat si sa vad toate pozele din memoria acestuia, sa selectez o parte din ele si sa le share-uiesc pe net.

Acum, ca sa termin cu functiile de share-uire, prin intermediul unui alte aplicatii, Remote Viewfinder, puteam sa controlez aparatul de la distanta. Practic, pe ecranul telefonului vedeam ceea ce era afisat pe display-ul aparatului, puteam sa fac orice poza de la distanta. O functie utila in anumite situatii.

Pe langa faptul ca aparatul stie sa share-uiasca poze, el stie sa faca si poze si le face cu adevarat bine.

Eu l-am avut cu obiectivul din kit, un 18-55mm, deci cand ma refer la poze, ma refer numai la poze facute cu acest obiectiv. In plus, pentru ca in principiu eu il vad ca pe un aparat pe care poti sa-l duci mai usor cu tine, peste tot, eu n-am folosit aparatul cu blitz. Are blit, un blit micut, asa cum se vede in poza de mai jos, dar eu am preferat sa nu-l folosesc. Raman la parerea ca blitul de pe aparat nu este bun, sau cel putin mie nu-mi place lumina rece pe care o impregneaza direct pe subiect.

SamsungNX210-011-2

[sursa poza]

In prima faza, dupa ce-am desfacut cutia, am pozat si eu tot ce mi-a iesit in cale si ce aveam la indemana in jurul meu. Am fost foarte curios sa vad cum lucreza la o lumina scazuta, cu aparatul tinut in mana, fara trepied. Apoi l-am luat cu mine la birou si am facut si cateva poze la munca.

Dati click pe pozele de mai jos pentru a le vedea la o dimensiune mare. Nu sunt prelucrate, sunt exact asa cum au iesit din aparat. Nici macar watermark n-am pus pe ele pentru ca n-am vrut sa le trec prin niciun program de editare.

_SAM4026_SAM4027_SAM4042_SAM4052_SAM4069_SAM4086_SAM4092_SAM4095_SAM4098_SAM4109_SAM4114_SAM4159

Am plecut el pe la prieteni si am continuat sa fac poze.

_SAM4169_SAM4173_SAM4199

Toate, asa cum v-am spus sunt facute din mana, fara trepied si cred ca au iesit destul de bine.

Dupa asta, a doua zi de dimineata am plecat spre Petrosani, unde am vrut sa vad drumul dintre Petrosani si statiunea Vidra – Transalpina Resort. Puteti sa vedeti toate pozele facute pe respectivul drum aici, nu are rost sa le mai pun si in acest post.

Ulterior am luat drumul Austriei, unde am mai facut cateva poze. Va las sa le vedeti pentru a va face o idee despre ce poate acest aparat.

_SAM4252_SAM4256_SAM4259_SAM4268_SAM4270_SAM4272_SAM4277_SAM4284_SAM4286_SAM4287_SAM4291_SAM4293_SAM4294_SAM4295_SAM4306_SAM4312_SAM4315_SAM4321_SAM4329_SAM4330_SAM4337_SAM4347_SAM4356_SAM4358_SAM4359_SAM4365_SAM4378_SAM4394_SAM4398_SAM4423_SAM4421_SAM4470_SAM4424

Dupa cum vedeti majoritatea pozelor sunt facute in conditii de lumina putina, un lucru cu care eu ma confrunt destul de des. As putea sa spun ca sunt destul de bune, avand in vedere ca aparatul le-a facut pe ISO 3200 – 6400. Eu credeam ca la asemenea valori, pozele o sa fie foarte pixelate, dar m-am inselat.

Samsung NX210 este chiar un aparat care se comporta foarte bine in situatii extreme. Stiu, puteam sa prelucrez pozele si cu putine modificari, ieseau chiar perfecte, dar am preferat sa le las asa. Sa va dati seama cu adevarat ce poate acest aparat.

In conditii de studio, in care imi instalez 2-3 lumini, aparatul se comporta ca un DSLR adevarat. Sunt convins ca as fi putut sa fac cu el oricare dintre  pozele pe care le-am facut cu D90-ul, nu am nici un dubiu.

Pentru mine aparatul asta este o surpriza placuta. Ma asteptam sa fie putin peste o sapuniera, sa aiba timpi de reactie destul de mari, dar m-am inselat.

Raspunde ok la comenzi, focalizeaza si face poza extrem de repede iar stabilizatorul de imagine este deosebit. Cel putin pentru mine.

Sper ca v-ati facut o parere, iar daca v-am convins sa-l cumparati, sau macar sa studiati mai multe despre el, o puteti face aici. Daca vreti sa-l si achizitionati, este momentul sa va grabiti, exista un pachet la F64 prin care primiti cadou, fara niciun cost in plus, o tableta Samsung Galaxy Tab2 P5110 10.1″. Daca merita sau nu, voi decideti.

Daca aveti intrebari, lasati un comentariu si eu am sa va raspund in masura in care pot.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Pingback: Haleu? | zoso blog

  2. sip 10 Jan 2013 @ 16:16

    Ca sa fac o completare, prin functial AllShare poti descarca pozele direct pe un tv-u destept, SAMSUNG – wireless !

    Raspunde
  3. criserb 10 Jan 2013 @ 23:09

    Ai dreptate sip, ceea ce spui tu este foarte adevarat. Astfel, daca vrei sa vezi pozele direct din aparat, cu ajutorul functiei AllShare poti sa le vezi pe un TV care suporta asa ceva. Am uitat eu sa precizez asta.

    Raspunde
  4. Victor 15 Apr 2013 @ 12:56

    Wow, au iesit asa faine la 6400 ISO? Este f tare atunci…Salveaza cumva si RAW?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)