Sari la conținut

Câteva cuvinte despre interzicerea Uber și Taxify în București

Aparent, la următorul consiliu general, Firea va supune la vot (vorba vine) interzicerea Uber și Taxify, motivele le știm de mult, nu se supun legii de transport, nu au același regim ca și taximetriștii care au licență, platesc buline, ITP-uri mai dese, RCA-uri mai mari ș.a.m.d. Sa vedem ce nu reglementeaza primaria de mult:

Sa incepem cu, conditiile decente de transport:

operatorii de taxi vor fi obligați să aibă o ținută civilizată, un limbaj adecvat, mașini curate și care să garanteze siguranța cetățenilor.

 

deci pana acum nu era în obligația lor să asigure cele de mai sus, cel putin nu pentru jumatate din taxiurile din Bucuresti care sunt execrabile. Cum am ajuns la statistica asta, indulgentă de altfel? În ultimul an am luat de cel puțin 3 ori pe luna un taxi din Gara de Nord sau spre Gara de Nord. Știu, n-am ce face. Cel puțin jumatate din ele sunt:

  • cuști, la propriu, de transport saci de cartofi, mașini cu peste 400k – 500k km care mai au puțin și se transformă ca Bumble Bee la prima groapă.
  • mirosul absolut dezgustător. Ori transpirație, ori fum de țigară, ori pur și simplu miros de hoit, de stătut.
  • șoferi cu prosopul, îmbibat de transpirație, pe gât și 45 grade în mașină.
  • muzică (și când zic muzica sunt indulgent) ori tare, ori foarte tare.
  • paturi, mileuri sau alte mizerii prin masina. Ocazional bâte sau alte obiecte contondente.

Sa continuam cu haiducia din taximetrie, în regulamentul prin care vor să interzică UBER si Taxify as vrea să văd și că interzic următoarele lucruri la taximetriști:

  • să refuze curse de minim sau mai mult de 10 lei. De fapt, cred ca ar fi bine sa le interzică să refuze orice cursa, fie ca e la comandă sau se suie omul in masina.
  • să mai stea în stația de taxi daca nu au chef sa muncească. În general, în Gara de Nord, la Romană la BCR, la Băneasa Mall șamd, atât m-am dat jos și m-am suit in taxiuri care ma refuzau pe motiv ca sunt ocupati (desi erau “pe verde” si stateau pe Facebook) încat acum mi-e scârbă și sa le deschid ușa sa întreb dacă sunt liberi.
  • să mai stea în statia de taxi sa te ia doar daca vrei sa mergi spre traseul lor prestabilit, de obicei acasă, sau pe unde mai au ei treabă.
  • să mai fumeze în masina, indiferent ca stă sau merge cu mașina.
  • să aiba mașini mai vechi de X ani sau cu mai mult de X mii de km. (ceva decent, să recunoști marca masinii in care te sui, nu sa fie mutilata de ani si uzura)
  • să refuze sa te duca în afara orasului (ex Otopeni, Tunari etc) pe motiv ca nu au rovigneta, analize la sange, talon sau mai stiu eu ce prostie.

Ce as vrea sa vad nou in regulamentul pentru taximetristi:

  • tarif unic la toate firmele. Stiu, o idee controversata, dar pe mine ca si client nu ma intereseaza cu ce firma merg, e fix ca in telecom, minutele nationale reteaua nu conteaza. Constructiv ar fi sa fie bataia intre firme pe calitate si nu pe pret. Vreau conditii nu 20 bani mai putin pe km dar cand ma sui in masina pedalez si eu cu soferul.
  • AC obligatoriu, functional, nu doar buton de ornament pe bord.
  • masinile de taxi cu 3.5lei/km, adica rechinii, sa aiba alta culoare la masini, sau inscriptionari speciale care sa ii puna in evidenta regimul special.
  • plata cu card ca la UBER, sa nu mai aud: boss nu am rest, hai lasa si tu asa ca viata e grea.
  • o forma de penalizare oficiala din partea primariei a taxiurilor care nu respecta regulamentul. Pe vremuri dispeceratele ii mai sanctionau pe taximetristi, acum li se rupe. Chiar si celor de la Speed. Ar merge o aplicație, ceva usor de raportat.

Altfel, sigur apar acum știri că dacă Firea n-a putut să îți facă târgul de Crăciun in Piața Victoriei din cauza #rezistentilor, îi taxează acum și le ia mijlocul de transport preferat. Just wait…

Lupul

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Un comentariu
  1. Dan 5 Dec 2017 @ 20:31

    Cristi, situatia asta e creata de FIX aia care “rezista” acum prin frig.Cand au vut ocazia sa voteze, si-au trimis bunicii ca ei erau ocupati cu treburi mai importante :)Stiu, e cliseu deja, dar asta e cruntul adevar.Altii ies la vot si isi aleg primari corecti, care infloresc orasul.E vorba de Cluj.Stiu, “miticii” ii gasesc continuu neajunsuri si lu’ Boc.Ba mai nou Olguța blameaza ardelenii ca si-au construit autostrazi si ca au rata de somaj infima :).Dar nu putem sa comparam mere cu pere, nu ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)