Sari la conținut

Ce vreti voi de la Rosia Montana?

DSC_6482

N-am vrut sa ating subiectul asta dintr-un singur motiv, nu cunosc datele problemei si atunci cand nu le cunosc prefer sa tac. Sunt curios care este parerea voastra, de ce nu vreti sa se scoata aurul de acolo? Este logic, este un business din care unii vor sa castige. Deh, cine nu vrea?

Dar ce va deranjeaza pe voi? Chiar sunt curios, poate ma convingeti si pe mine sa trec de-o parte sau de alta.

Am vazut tot felul de cretini la prosteste, se vedea dupa moaca tampa pe care o aveau. Nu vreau sa vorbesc despre ei, vreau sa vorbesc cu oamenii aia care chiar vor sa "salveze Rosia Montana", pentru ca au ceva in cap, aia vreau sa-mi raspunda, sa-mi spuna de ce cred ei ca este rau sa se exploateze. Bine, daca nu va este prea greu sa ma lamuriti si pe mine…

Si apropo, am vorbit azi cu niste unii, care habar nu aveau unde este Rosia Montana, nici in ce judet este nu aveau habar, dar vroiau sa nu se intample acolo nimic. Ii doreau pe cei de acolo morti, ca deh, de facut oricum nu au ce face acolo ;)

Si da, presa este de cacao, nu are rost sa va bazati pe ea cand este vorba de un asemenea subiect. Sunt toti platiti, unii de o parte, altii de cealalta si altii nu se baga…

P.S. Ca am scris de o doamna care nu stie sa se comporte nu inseamna ca am o parere sau alta, este doar o doamna care nu se comporta ca o doamna.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. Florin 3 Sep 2013 @ 02:27

    Am dat din intamplare de blogul d-voastra. Am fost la protest in aceste 2 zile si hai sa va spun de ce ma duc, ca pana acum cateva luni asa eram si eu in legatura cu acest subiect si cel al gazelor de sist.
    In primul rand economic Romania nu ar avea de castigat decat vreo 6% din redevente si restul pana undeva la 20% din participatiune la aceasta exploatare bani pe care tot ei ii vor folosi dupa bunul plac.
    In al doilea rand pentru ca am cautat pe google “cyanide gold minining ” si am realizat cat de rau poate fi pentru mediul inconjurator. Acelasi lucru il pot spune si pentru un search “hydraulic fracturing environmental effects”.
    Pentru ca acel contract e o aberatie constitutional http://www.rosiamontana.org/stiri/guvernul-a-decis-companiile-miniere-sunt-mai-presus-de-lege
    Pentru ca ne-am saturat de bataia de joc care am ajuns, sa aiba impresia ca au scaunele alea bine infipte in pamant.

    Raspunde
  2. Cristi 3 Sep 2013 @ 02:32

    Incerc să îți răspund eu, cât de cât… (sper să nu te superi)

    Nu ai vrut să atingi subiectul pentru că dacă nu știi, preferi să taci… păi de ce îl atingi? (Că tot nu știi). Ce ne deranjează pe noi, cu siguranță te deranjează și pe tine doar că te prefaci că (iar) nu știi.

    Ai văzut cretini cu fețe tâmpe… deci ești d-ăla care judecă după moacă? Foarte tare!

    Bun, hai să te întreb câteva lucruri, totuși… Ai văzut toată propaganda RMGC de ani de zile? Cu femei care plâng că nu au un loc de muncă? Ce? Crezi că numai la Roșia Montană nu au, dar în restul țării e numai lapte și miere? Nu, nu ai văzut (cel puțin, nu cred)! Interesele pentru aurul de acolo, plus argintul, plus celelalte metale care se scot de acolo, sunt mult mai mari… nu doar sumele care se vocifereaza pe fel de fel de posturi de genul Antena 3 sau Realitatea TV (apropo, România ia redevențe numai de pe aur, 300 de tone, dar pentru peste mia de tone de argint?). Mai mult decât atat, crezi că România va beneficia de nu știu ce servicii, după exploatare? Eu, sincer, nu cred!

    Te (ne) întrebi ce vrem noi de la Roșia Montană? Eu unul, vreau ca zona aia să fie reabilitată și să se orienteze spre turism, pentru că sunt sigur că ai ce să vezi acolo. Și mai vreau ca Roșia Montană să nu rămână un oraș/sat fantomă dupa 10-15 ani. Mai vreau ca statul ăsta să ia poziții ferme când vine vorba de astfel de încercări ale străinilor de-a ne lua ce avem (Roșia Montană ar fi cel mai bun exemplu). Mai vreau ca în țara mea să nu ma simt mințit, manipulat și vândut de către niște cretini de la conducere care-s numai după propriile interese.

    De asta vreau să ies în stradă, de asta vreau să protestez… și eu, și alte zeci de mii de moace tâmpe!

    Raspunde
  3. criserb 3 Sep 2013 @ 02:35

    @Florin – din ce zici, Romania incaseaza ceva… cel putin 6%. Este mai mult decat 0, deci este bine.

    Cat despre linkul dat, este partinitor, este site-ul uneia dintre parti… iti dai seama ca nu pot sa am incredere in el, deh, nu pare a fi neutru.

    Raspunde
  4. Bogdan G 3 Sep 2013 @ 09:54

    foarte pe scurt, principalele probleme ar fi
    – problemele ecologice legate de exploatarea cu cianuri.
    – la Rosia Montanta se gasesc metale rare, foarte probabil mai valoroase decat aurul si argintul care apar in contracte/legi
    – exploatarea va dura 15 ani, timp in care se vor crea cateva locuri de munca pentru localnici in rest specialisti straini. In urma ei va ramane un lac mare cu cianuri. Ce facem cu zona asta dupa?
    – distrugerea culturii,
    – Proiectul de lege incalca alte legi si constitutia. O corporatie nu poate sa fie mai presus de oameni, de pamant, de stat.
    – multe intrebari fara raspuns: Cine este RMGC, cum au obtinut licenta de exploatare? de ce nu a fost organizata o licitatie pentru acordarea licentei? de ce nu sunt luate in calcul si alte metode de exploatare? de ce nu-l exploateaza chiar romania, daca e atat de important aurul. (inca avem specialisti in minierit)

    Cristi, au cumparat multi oameni din media! sper sa ramai independent!

    Raspunde
  5. George Paraschivescu 3 Sep 2013 @ 10:46

    1. Tie iti place sa bei apa cu otrava? Parca ti-ai luat o cana care purifica apa.
    2. Din bogatia pe care o ai, da-le bogatilor 94%, iar tu sa ramai cu 6%. Decat cu zero, 6% e mai mult, chiar mult mai bine.

    Raspunde
  6. criserb 3 Sep 2013 @ 11:15

    @Cristi – de ce sa ma supar?

    Despre subiect il ating pentru ca vreau sa inteleg, este o greseala ca unul vrea sa priceapa o chestie? Tu crezi ca toata lumea stie totul despre acest subiect? Banuiesc ca nu, si atunci este normal ca cei care stiu ceva sa ii informeze si pe ceilalti? Unde vrei sa citesc, in presa care este ori de-o parte ori de alta?

    Da, am vazut SI fețe tampe, oameni care habar nu au de Rosia Montana, dar na, e cool sa fii acolo la protest. Asta nu inseamna ca toti sunt asa, dar am vazut. Iar te intreb, este ceva gresit ca am vazut ceea ce am vazut?

    Am vazut propaganda si nu am dat doi bani pe ea. Vezi, tu deja ai impresia ca eu sunt intr-o anumita tabara ceea ce este gresit.

    Nu stiu daca Romania o sa beneficieze de ceva de pe urma exploatarii de acolo, dar oamenii aia de acolo o sa beneficieze. O sa aiba ce munci… cel putin atat vad in acest moment.

    Cat despre turism, ma scuzi, dar turism se poate face in toata tara, nu doar la Rosia Montana. Oriunde in Romania se poate face turism pentru ca avem o tara frumoasa. Totusi, daca este sa vorbim de turism, Rosia Montana nu are nimic in plus fata de orice alta zona, nimic, ba chiar in minus.

    Ai fost acolo, stii ce-i acolo, ce poate fi facut in zona? Sa mergi cu cortul… cam atat, iti spun eu pentru ca am avut curiozitatea sa vad zona, sa inteleg mai multe despre ea.

    Aaa tu vrei ca statul sa ia o atitudine. Nu te-ai convins pana acum ca nu ia nimic? Ai uitat de autostrazile care nu s-au facut si totusi i-am platit pe cei de la Bechtel?

    @Bogdan G – Merci!

    @George Paraschivescu – si tu te iei dupa tot ce zic astia le TV? Si apropo, bogatia de care vorbesti nu exista, este acolo ingorpara. Ca sa existe cineva trebuie sa o scoata la iveala. Este ca si cum ai avea ceva, dar nu ai nimic ;)

    Raspunde
  7. Mircea 3 Sep 2013 @ 11:44

    Serb, cred ca nu vrei sa intelegi cum stau lucrutile acolo ! In zona Rosia Montana se gaseste o resursa de aur poate de 10 ori mai mare decat exista in vistieria statului. Stam si ne ofticam ca rusii s-au facut ai dracu si nu ne mai dau inapoi tezaurul pradat in timpul razboiului, dar acum ce facem ? IL DAM GRATIS ?!?! Tu presupui ca e normal ca altii sa extraga ce e acolo si sa beneficieze de resursele noastre naturale, iar noi sa pastram 6%. Raspunsurile la intrebari gen: Cand s-a facut licitatia pentru exploatare, cine a participat, care au fost conditiile, n-o sa vina niciodata ! Bun, sa zicem ca se vor crea 1244(?!?!) de locuri de munca, dar daca exploatarea ar fi facuta de statul roman si toate resursele ar ramane in tara ( nu doar nus` cat la suta) n-ar fi aceleasi locuri de munca ?

    Tu Serb, daca ai avea in curte un mare zacamant petrolier, ai avea tehnologia, oamenii si tot dreptul sa-l extragi, te-ai multumi cu 6% din el iar altii sa iti ia 94% ?

    Raspunde
  8. criserb 3 Sep 2013 @ 11:50

    @Mircea – bun, daca este asa, statul de ce nu vrea sa extraga zacamantul? Eu zic ca ar vrea, doar ca nu are bani… la fel ca in oricare alta problema cand este vb de stat. Asa cum am cesionat bucati de autostrazi, tot pentru ca nu are bani… si noi o sa platim altora ca sa mergem de la Ploiesti la Brasov…

    Raspunde
  9. Crox 3 Sep 2013 @ 12:05

    Nici eu nu m-am identificat clar cu vreuna din parti.

    Pro – exploatare: este o afacere profitabila comparativ cu alternativa de a ramane neexploatat zacamantul.

    Contra – suspecta lipsa de transparenta. suspecta campanie media agresiva. Se poate trage concluzia ca RMGC pregateste electoratul pentru un eventual referendum pe aceasta tema.

    Daca nu s-ar organiza mitinguri pro RMGC dupa reteta Dragnea, as inclina clar in partea pro-exploatare. Exista prea multe suspiciuni alimentate tocmai de RMGC.
    Probabil alta ar fi fost opinia publica daca afacerea asta decurgea natural. Dar nu s-a intamplat asa.

    Tocmai faptul ca au lucrat mult prea mult la imagine le-a distrus imaginea din start, ma refer aici la RMGC. Intuitiv, ajung la concluzia ca RMGC mizeaza pe puterea de corupere a banului in randul guvernantilor. Parerea mea.

    Raspunde
  10. Bogdan G 3 Sep 2013 @ 12:25

    Cristi, daca statul nu are bani pentru exploatare, poate ar trebui sa mai asteptam. Stim cu toti teapa Bechtel, eu unul nu mai vreau inca una cu risc maxim de dezastru ecologic.

    In ceea ce priveste crearea locurilor de munca, cred intr-o singura directie: dezvoltarea infrastructurii, turism, agricultura, si incurajarea productiei cu o singura conditie respectarea planetei….Natura ar trebui protejata prin constitutie!

    Vezi cazul partiei Vidra unde au oprit investitiile, acolo se puteau crea cateva sute de locuri de munca: administrare partiei, instructori, pensiuni, restaurante…dar au preferat sa inchida statiunea in care au investit peste 20 mil euro.

    Cred ca a venit momentul in care trebuie sa ne oprim din pus botul la minciuni, a venit momentul in care trebuie sa ne oprim din vandut tara. Ce a mai ramas trebuie protejat! Vreau sa beau apa curata si sa respir aer curat si peste 10, 15 sau 20 de ani. NU vreau cianuri si gaze de sist. Daca vrei sa le vezi efectele, youtube-ul e o sursa buna, te las pe tine sa cauti sunt convins ca in 2 maxim 3 ore vei intelege efectele negative. Cand le pui in balanta, om normal fiind, nu merita, chiar nu merita!

    Voi continua sa protestez, sa lupt atata timp cat mai am suflare!
    M-as bucura daca s-ar trezi mai multi oameni buni, care pentru moment sunt indiferenti cu ce intampla in jurul lor! IMPREUNA putem trece peste intoxicarile din presa, peste interesele politice, econimice si macroeconimice! E o lupta grea, dar IMPREUNA putem invinge!

    Raspunde
  11. Florin 3 Sep 2013 @ 12:42

    @Cristi Daca link-ul dat de mine ti s-a parut partinitor (link in care se regasesc articole din legea trimisa de guvern in parlament saptamana trecuta) inseamna ca deja ti-ai ales o tabara.
    Mai ai timp sa cauti si in alte parti aceasta lege care fiind de interes national s-a facut aproape in totalitate publica.

    Pana la urma orice spun aici este partinitor, pentru ca eu spun Nu exploatarii aurului la Rosia Montana in timp ce tu nu iti rezervi putin timp sa cauti tu singur tot ce inseamna acest proiect.

    Numai bine!

    Raspunde
  12. anca 3 Sep 2013 @ 12:43

    eu nu sunt de acord cu exploatarea, am citit tot ce am putut, pro sau contra.
    urmatoarele doua link-uri cred ca sumarizeaza bine de ce:

    http://www.cotidianul.ro/de-ce-votez-impotriva-221474/
    http://www.youtube.com/watch?v=bgbAHrYqZVg

    cred ca ar trebui ca lucrurile sa ramana asa cum sunt, Romania nu este in acest moment nevoita sa exploateze aceste resurse, inca se pot cumpara la un cost mai mic decat cel de exploatare, si aici ma refer atat la povestea cu aurul, cat si la cea cu exploatarea gazelor de sist.

    Raspunde
  13. criserb 3 Sep 2013 @ 13:09

    @Florin – gresesti, mi-am ales o tabara, dar nu aia la care te referi tu… uite, ca sa fie clar, eu nu nu vreau sa se exploateze.

    @anca – multumesc frumos! M-ai facut sa ma decid.

    Raspunde
  14. anca 3 Sep 2013 @ 13:38

    ma bucur, Cristi!

    Raspunde
  15. Denisa 3 Sep 2013 @ 21:22

    Recunosc că nu am citit comentariile, deci dacă s-a mai spus, îmi cer scuze. Singura modalitate prin care îţi poţi face o părere este să te duci acolo, să vorbeşti cu localnicii sau măcar să observi. Sunt convinsă că vei veni acasă cu o părere, oricare ar fi ea.

    Poate ne vedem toamna asta şi dăm o fugă până la Roşia, şi eu am tot vrut să mai ajung vara asta ca să văd ce s-a mai schimbat din 2010.

    Raspunde
  16. criserb 4 Sep 2013 @ 11:39

    @Denisa – am fost acolo acum cateva saptamani…

    Raspunde
  17. maria 12 Nov 2013 @ 09:16

    un articol interesant aici:

    goo.gl/zVyGTE

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)