Sari la conținut

Cum am făcut foișorul

Anul trecut mi-am făcut niște planuri, mi-am pus în cap să reamenajez o parte din curte pentru a obține un loc în care pot să pun an de an piscina și un loc în care să am umbră în a 2-a parte a zilei. În locul ăsta cu umbră am să fac și o zonă pentru gătit, că mă gândesc că-i mai ușor de făcut unele chestii în curte.

Ei bine, zona pentru piscină am făcut-o acum vreo 2 luni și cumva a venit vremea foișorului.

Mi-am făcut câteva planuri în SketchUp și m-am apucat de treabă.

O parte din lemn, îl aveam de la EcoKit, băieții ce mi-au făcut și casa, o parte am cumpărat. Ideea este că mi-am făcut cumva planul și după cât lemn aveam să mă încadrez în el, să nu mai cumpăr chestii care se găsesc greu sau trebuia să le comand de cine știe unde.

În urma planului mi-a rezultat că mai bine fac eu grinzile decât să le cumpăr, așa că am început chiar cu ele pentru a avea timp să se întărească lipiciul.

Pentru că nu aveam menghine potrivite să le presez bine, am băgat în ele foarte multe șuruburi. Am pus câte un strat de lipici am pus dulapul peste și l-am umplut de șuruburi. Am băgat câte un șurub la fiecare 20cm. Greutatea ce-am pus-o pe ele, dalele alea, le-am pus mai mult de formă, la câte șuruburi am băgat bănuiesc că nu-și au rost acele greutăți, dar… le-am pus.

După ce am terminat cu grinzile m-am apucat de făcut peretele din spate. Am pus dulapii la 62.5cm și am placat peretele cu OSB de 15.

După aceea am ridicat și restul pereților și la finalul primei zile de lucrări aveam ridicați pereții.

A doua zi am început cu stâlpul și grinzile. Am decupat fiecare grindă pentru a se îmbina frumos și le-am pus pe poziții. De prins le-am prins cu niște șuruburi mari 200×12 dacă îmi aduc bine aminte.

Ulterior le-am pus pe poziții și le-am fixat bine.

După ce le-am fixat am continuat cu ridicarea peretelui din față până la nivelul din plan, am placat cu OSB mare parte și am pus 3 din grinzile pentru acoperiș pe poziție, să văd și eu cum vin. Una este să le vezi pe desen și alta în realitate.

A 3-a zi am început cu acoperișul. Am fixat toate grinzile cu niște conectori metalici, dar eu cred că nu erau necesari. Oricum, de stricat nu are ce să strice. Pe lângă conectori am pus oricum și șuruburi la fiecare îmbinare, minim 2 pe îmbinare.

Pentru că grinzile nu-mi erau suficient de lungi le-am prelungit puțin, astfel încât să ajung la un sageac de 50cm de jur împrejur.

După cum se vede în poze, fii-miu a fost prezent la fiecare etapă. L-am lăsat, am zis că așa învață și el că anumite lucruri se pot face cu puțină muncă, chiar dacă nu-i neaparat meseria ta. L-am lăsat și cu anumite scule, e meseriaș ca ta’su :)

Când structura acoperișului a fost gata am pus lambriu pe deasupra, peste care urma să pun solzi bituminoși sau cum se numesc.

Cu puțin timp înainte să înceapă ploaia am reușit să pun și folia.

Poze nu am că ploua prea tare :)

Aseară am vrut să pun și solzii, dar n-am terminat decât dimineață. Făceam prea mare gălăgie bătându-i cu capsatorul și am zis să-mi las totuși vecinii să doarmă.

Cam atât pentru moment.

Mai am de pus câteva bucăți de OSB și am să îmbrac pereții, pe exterior, cu ceva folie barieră de vapori ca să protejez OSB-ul de ploaie. Pe asta o am, am să fac operațiunea cât de curând, să mai prind un moment liber.

Problema este că mai departe nu prea am idee ce să fac, adică nu știu cu ce am să o finisez, nici pe exterior, nici pe interior.

Ideea este că nu aș vrea să fie monotonă, nu aș vrea să-i dau pur și simplu o culoare. M-aș juca cu niște șipci de lemn, pe anumite zone, și cu tencuială decorativă pe alte zone. Cert este că tencuială decorativă n-am dat până acum, polistiren nu am pus, dar… bănuiesc că pot să studiez puțin și să fac și asta.

Aș merge totuși pe ceva mai simplu de făcut, poate un lambriu de PVC că am văzut prin magazinele de materiale de construcții și cred că se pune ușor. Cert este că pe spate nu prea mă interesează ce pun, nu se vede, important este să protejez osb-ul.

Nu l-aș face tot de lemn, că ăla tre’ întreținut, și nu aș vrea să mai am o chestie de vopsit la câțiva ani.

Aștept idei, dau o bere.

În concluzie… nu a fost o lucrare grea, a fost doar un volum destul de mare de muncă și temperatura a fost prea mare pentru lucru. Sunt negru deja după 4 zile de muncă. Am avut ajutor, desigur, m-a ajutat tata căruia îi mulțumesc încă o dată, și aici, pe blog.

Ah, o să-l închid cu ceva, dar nici aia nu știu, vreau să fie ceva temporar, să-l închid când plouă și iarna, în rest o să stea deschis, că scopul este să-mi țină umbră. Cred că cea mai ok variantă ar fi niște rulouri de folie transparentă. Cred, să mă interesez cum se comportă la vânt, că pe la mine mai suflă și vântul.

Cam asta este, se poate face orice dacă vrei, dacă te documentezi înainte, dacă urmărești zeci, poate sute de tutoriale și filmulețe.

Eu sunt mândru de ceea ce a ieșit, familia la fel, până la urmă asta contează cel mai mult.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Andrea 23 May 2019 @ 21:47

    Fi modest si recunoaste ca ai avut ajutor tot timpul ;) de asta si a mers treaba asa de repede ! Noi avem piatra decorativa afara -sunt bucati de 30 x10 care se imbina. si se lipesc-merge Ruck-zuck

    Raspunde
  2. criserb 24 May 2019 @ 12:05

    @Andrea – nu știu cum se pune piatra aia dar mă interesez, merci de idee. Da, m-a ajutat tata, n-am contestat niciodată asta :)

    Raspunde
  3. Ovidiu 24 May 2019 @ 15:40

    Salut. O sa ai de lucru cu decolertatul acoperisului daca nu ai lasata iesirea pentru horn. Asta in cazul in care iti instalezi un cuptor/…
    Pentru exterior, un polistiren subtire si decorativa in culoarea casei, ai scapat de intretinerea lemnului.
    In rest, faina treaba!

    Raspunde
  4. Catalin 6 Jun 2019 @ 12:10

    Salut…de unde ai luat lemnul? Este deja slefuit? Multumesc

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)