Sari la conținut

Cum îl învăț pe fii-miu să facă la oliță?

Adevărul este că nu m-am apucat să caut pe net răspunsuri la întrebarea asta, știu că a făcut-o Dana la un moment dat, eu însă prefer să vorbesc cu voi, cu cei care ați trecut prin asta, oameni pe care îi cunosc de ceva timp în viața de zi cu zi sau prin intermediul online-ului.

Să vă povestesc.

Pipi face la oliță/wc de când l-am pus (doi ani și ceva), a făcut de câteva ori pe el și aia a fost. Toată trecerea de la pampers la oliță a durat 2-3 zile, pe partea de pipi. Nu a mai făcut niciodată pe el, ba mint, o singură dată în decursul unui an. Într-o noapte. În rest se cere, se duce singur, nu-i problemă.

De partea cealaltă, caca, nu vrea să facă, pur și simplu nu vrea.

A încercat, s-a ținut prea mult, s-a constipat și apoi a reușit să facă foarte greu și de atunci pauză. Nu mai vrea la oliță. Trăiește cu convingerea că-i greu. Face pe el, ne spune că o să facă și aia e. Îl băgăm la duș și viața merge înainte. De aproape un an.

Dacă îi povestesc de oliță îmi zice că o să facă data viitoare, dar vă dați seama că-i doar o vrăjeală.

I-am promis că fac ce vrea el dacă face la oliță, că-i cumpăr ce vrea el, dacă face… dar… îmi zice că o să facă și pauză.

Mă mai gândeam să-i iau o oliță interactivă, dar oare are rost?

So, aveți voi o soluție, la voi cum a decurs această experiență?

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
22 comentarii
  1. Haivas 23 Feb 2018 @ 14:20

    Unu a trecut direct la wc, cred. Cwlalalt nu-mi amintesc. O varianta rfi sa-l pui pe olita fix atunci cand zice ca face. Chiar daca a facut pe el. E ok. Laude si aplauze chiar daca stă 2 secunde pe olita.

    Raspunde
  2. criserb 23 Feb 2018 @ 14:31

    @Haivas – nu vreau să-l forțez pentru că l-am mai pus acum vreo 6 luni, așa cum zici, și nu a mai făcut nimic. Și nimic încă vreo 3 zile. Apoi s-a constipat, logic… și am ajuns cu el la medic…

    Raspunde
  3. Andrei 23 Feb 2018 @ 14:32

    La noi a cerut el renuntarea la pampers pentru pipi. Ii puneam doar noaptea. A facut de 3 ori pe el noaptea si apoi aia a fost.
    Si partea cealalta a descoperit ca e distractiv cand caca face pleosc. Si radem si ne amuzam de asta. Si daca ceva devine amuzant si radem, atunci face. La fel a fost si cu dusul. El prefera baie in cada, nu dus. Insa nu pot consuma mereu apa si timp sa umplu cada, e mai practic sa faca dus. I-am gasit un joc amuzant folosing niste pietricele adunate de pe strada pe care le udam cu dusul si radem si ne distram si acum nu mai e problema.
    Acum face la olita, desi e cam maricel. Ocazional la toaleta. Mai mereu doar acasa, nu si la gradi sau in deplasari. Aseara de exemplu a facut la toaleta la restaurant. Ceea ce a fost o premiera pentru noi.

    Raspunde
  4. criserb 23 Feb 2018 @ 14:55

    @Andrei – pampers așa cum am zis nu mai folosește nici al meu, dar aia nu însemnă ca face la wc. Doar pipi, restul pe el :) Iar ca să descopere că-i distractiv trebuie prima dată să stea, și nu prea vrea, iar de forțat nu vrea că iar ajung cu el constipat si nu-i cea mai bună soluție :)

    Raspunde
  5. Andrei 23 Feb 2018 @ 15:37

    Pai ca sa descopere ca e distractiv nu trebuie sa il pui pe el. Trebuie sa ii dai tu exemplu. Si trebuie sa vada ca e ceva normal ce toata lumea face.

    Raspunde
  6. Dan M. 23 Feb 2018 @ 15:47

    In cazul nostru a mers cu recompensa: Il puneam pe olita/wc si daca facea pipi primea o steluta pe tabla lui.
    – La 5* de pipi mergeam la mall si isi alegea o jucarie mica.
    – La 5* de caca mergeam la mall si isi alegea o jucarie mare.

    Era bucuros cand vedea stelutele si cand ii ziceam ca mai ai o steluta si apoi mergem si iti alegi tu o jucarie.

    In momentul in care ajungeam la 5 stelute ne suiam in masina si plecam indiferent ca ningea/ploua…

    Raspunde
  7. criserb 23 Feb 2018 @ 15:47

    @Andrei – păi degeaba mă vede pe mine, zice că vrea și el și când să-l pun, nu mai vrea. Asta ziceam.

    Raspunde
  8. criserb 23 Feb 2018 @ 15:53

    @Dan M. – o idee bună, pe asta am să o încerc și eu.

    Raspunde
  9. Andrei 23 Feb 2018 @ 17:03

    @Dan M- Il faceti contabil :)

    Raspunde
  10. Dan M. 23 Feb 2018 @ 17:07

    @criserb – am repetat ca o moara sricata in perioada aia….mai ai 2 stelute….mai ai 1 steluta….. si mergem sa iti alegi tu o jucarie… DAR a mers :D

    P.S. La al doilea copil nu a mai mers metoda…Depinde de personalitate. :D

    Raspunde
  11. Pyro 23 Feb 2018 @ 17:31

    La noi e exact invers, n-am reusit sa scapam de pampers pentru pipi.
    Caca facem cu reductor direct la WC, nici o sansa cu olita.

    Raspunde
  12. Ovi 23 Feb 2018 @ 18:41

    Al meu a facut direct la wc cu reductor. Desi nu dorea la inceput, am stat cu el cu cartile si am citit si cu timpul si-a dat drumul. Faza cu pleosc a tinut si la noi, radeam si ne distram pe faza asta. In rest doar intrebat si pus pe toaleta la cel mai mic semn ca vine ceva. Rabdare…

    Raspunde
  13. Alina 24 Feb 2018 @ 11:29

    A trecut ceva vreme de atunci si cu memoria mai greu pentru mine, dar nu tin minte ca a fost o optiune pentru ele. La 1 an am inceput si la 1 an si 6 luni, 9 faceau amandoua pe oita, most of the time. Evident ca sunt copii, mai scapa, din cand in cand, pipi au mai scapat pana pe la 4 ani, se joaca si uita ca trebuie sa mai se duca si la toaleta.
    Nu inteleg treaba asta cu recompensa, unele lucruri in viata se fac si gata. A manca corect, a face la toaleta, a te spala pe dinti, a avea grija de tine sunt indatoriri, nu placeri. Da, copii invata prin joaca, dar nu vad sensul recompensei in acest caz. My 2 cents, no, acum a trecut ceva vreme si stii cum e, cate generatii atatea teorii…

    Raspunde
  14. Marius 24 Feb 2018 @ 17:18

    Buburuza mea a trecut relativ usor la olita pentru pipi. Stat permanent fara pampers, dar la momentul caca cerea sa-i punem Pampers, se ascundea dupa o perdea si facea in Pampers din picioare. Din cand in cand o mai intrebam daca vrea la WC cu reductor. Nu si nu. I-am explicat ca face mai usor decat din picioare, ca iese imediat, pac-pac! Spre norocul meu am prins-o intr-o zi cand era la limita (m-a anuntat tarziu ca face pe ea) si am pus-o direct pe Wc-ul cu reductor. A iesit imediat, precum ii spusesem, pac-pac, si de atunci lucrurile au intrat pe fagasul normal. Treaba asta se intampla pe la vreo 3 ani, cred, varsta de care cred ca se apropie si baietelul tau.

    Raspunde
  15. radu 26 Feb 2018 @ 15:34

    La fetita (acum are 7 ani) a fost mai usor, este desteapta si ne-a ascultat ca e mai bine la olita wc. La baietel (2 ani jumate acum), a mers treaba astfel: ii tot spuneam ca el e baiat mare si de acum trebuie sa faca treburile astea la olita/WC, ca si tati si mami si sora lui. Nu prea i-a placut olita pt kk, dar i-am luat reductor pt capacul de wc si acum face ambele treburi acolo, ca si oamenii mari. peste un an cand o sa mai creasca o sa il invat sa faca pipi din picioare si tot procedeul:) dar pana atunci il ridicam noi si il asezam pe…tron. ii place si treaba cu plescaitul scaunului in apa dar la el a mers f bine ideea ca e baiat mare si trebuie sa faca pipi si kk ca si parintii lui…

    Raspunde
  16. Georgi 27 Feb 2018 @ 02:05

    Nu stiu daca ajuta, dar ma gandeam sa faci niste jocuri de rol, cu niste jucarii de plus, eventual jucariile lui preferate.
    In timpul jocului, sa fie un dialog despre olita, intre el si personajele cu care interactioneaza. Azi asa, maine asa… poate incurajezi si faza cu stelutele (foarte buna ideea) si o strecori in discutie, gen, personajele celelalte il incurajeaza sa adune stelute. Sau ii spun: “Vaai, ne-am dori un partener de joaca, printre noi, dar il putem avea doar daca aduni stelute, crezi ca poti sa faci asta pentru noi?”, sau vezi tu ce inventezi, ceva cu clubul stelutelor, etc … Adica, sa ii oferi un tel, care sa il faca mandru ca l-a realizat.

    Clar, e o chestie de creativitate, cumva o sa faca, pana la urma :))).

    Raspunde
  17. Răzvan 28 Feb 2018 @ 00:20

    Eu am o altă întrebare, cum îl faci să stea pe oliță? :)
    La noi (1 an jumate) nu vrea să se atingă de oliță sau să se așeze pe ea (indiferent că e imbrăcat ori ba), așa că sunt curios de strategii de a-l așeza pe oliță.

    Raspunde
  18. Radu 1 Mar 2018 @ 19:49

    Eu am incercat tot ce mi-a trecut prin minte si degeaba. Am ajuns la capatul ideilor..help! :( Nu vrea nici in ruptul capului.

    Raspunde
  19. bughy 2 Mar 2018 @ 16:07

    Și noi am.inceput cu olița cu o săptămână. Momentan face pipi. La caca s-a constipat. Sa vedem cum evolueaza. Bafta

    Raspunde
  20. Radu 6 Mar 2018 @ 13:22

    @bughy – Cum ai reusit domne’?! Eu deja ma gandesc sa-i lipesc cu banda adeziva olita de fund :))

    Raspunde
  21. Roxana M. 24 Jan 2019 @ 01:28

    Având in vedere ca a trecut aproape un an cand e postat articolul îndrăznesc sa te intreb cum si daca ati reusit sa-l învățați la wc/olița si in cazul no. 2. Baietelul meu are 3 ani si putin si suntem in aceeasi situatie, pipi la wc, kk pe el. Am testat multiple variante, toate fara efectul scontat.

    Raspunde
  22. criserb 28 Jan 2019 @ 15:58

    @Roxana M. – nu, n-am reușit :) Vorba ta, a trecut un an și nu am reușit. Acum însă am impresia că suntem cumva pe drumul cel bun, a făcut cam de 3 ori la wc, chiar zilele astea, dar nu pentru că a vrut el și pentru că l-am prins chiar când se pregătea să facă și l-am pus pe wc. Și are 4 ani. Deci nu te panica, la un moment dat o să facă… când… când o să vrea el :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)