Sari la conținut

Cum întrețin piscina și ce mai cumpăr pe lângă piscina propriu zisă

Am niște prieteni care vor să-și cumpere o piscină și m-au întrebat ce mai au nevoie să ia pe lângă piscină și mai am niște întrebări cu privire la cum întrețin eu apa din piscină. Am ales să răspund aici, să fie un post care să vă răspundă la toate aceste probleme.

Inițial am zis și eu că-i complicat cu piscina, dar cu timpul am învățat să am grijă de apă și acum pot să vă spun că nu-i greu deloc, e chiar simplu, iar piscina e vis să o ai prin curte.

Montarea piscinei

Înainte să montați piscina trebuie să îndreptați foarte bine locul. Puneți un pat de nisip dedesubt și aveți grijă să fie drept, cât mai drept posibil. Peste, zic eu, puneți niște polistiren extrudat de 5 cm, iar peste el o folie de protecție pentru piscină. Polistirenul are rolul de a crea o barieră termică între pământ și piscină, astfel apa nu o să preia din temperatura pământului, care e mai scăzută.

Bun, ați montat piscina, acum umpleți-o cu apă.

Tratarea apei

După ce ați pus apa trebuie să-i aplicați niște tratamente.

Aveți nevoie de un tester de apă, pe care să-l cumpărați odată cu piscina. Eu am așa ceva, dar sunt mai multe modele pe piață.

Vedeți care este valoarea Ph-ului și adăugați în apă Ph plus sau Ph minus pentru a aduce Ph-ul la o valoare normală, 7.2-7.4. Scrie pe recipient cât aveți de pus pentru a crește sau scădea Ph-ul în funcție de volumul apei. Teoretic ar trebui să dizolvați granulele astea într-o găleată cu apă luată din piscină și apoi să o aruncați la loc. Practic eu am aruncat granulele direct în piscină si n-are nimic, sau cel puțin nu a avut până acum. Cele două substanțe Ph plus și Ph minus să le cumpărați odată cu piscina pentru că tratamentul trebuie să-l faceți imediat după ce ați umplut-o cu apă.

Apoi, dați drumul pompei și după vreo oră de la aplicarea substanței pentru reglarea Ph-ului băgați în piscină și o doză șoc de clor. Scrie pe ambalaj cât tre’ să puneți în funcție de cantitatea de apă pe care o aveți în piscină. Tot așa, luați o găleată de apă din piscină, dizolvați în ea cantitatea de clor necesară și apoi aruncați apa la loc în piscină.

După asta ar trebui să-i mai dați o doză șoc de algicid, o substanță ce previne formarea algelor în piscină. Eu n-am pus niciodată, dar cred că ar fi bine să pun. Teoretic dacă ph-ul și clorul sunt în parametrii normali nu cred că se pot forma alge, dar… mai bine aruncați un algicid, pentru siguranță.

La final, după toate astea, trebuie să puneți în piscină color lent. Sunt niște tablete de 200g sau de 20g. Dacă aveți piscina sub 20mc de apă luați din alea mici, dacă e mai mare luați din alea mari, de 200g.

Clorul lent nu-l puneți direct în apă, luați un distribuitor flotant în care puneți tabletele. Atenție la astea, dacă luați tableta mari luați distribuitor mare, dacă luați tablete mici luați distribuitor mic.

Sau, în loc de distribuitor flotant luați un skimmer. Ăsta este foarte, foarte bun pentru curățarea luciului apei. Pe apă o să aveți numai musculițe, frunze și alte chestii ce cad din cer. așa că un skimmer face minuni și nici nu e scump pentru ceea ce face. În skimmer puteți pune și pastila/pastilele de clor lent, deci nu mai aveți nevoie de distribuitor flotant.

Pastilele de clor lent trebuie să fie în permanență în skimmer/distribuitor flotant. În principiu puneți cam 2 bucăți de 20g pe săptămână.

Clorul rapid se pune cam o dată pe săptămână, ph minus (sau plus) tot cam o dată pe săptămână.

Mai aveți nevoie de un minciog pentru strângerea rezidurilor de la suprafață și un aspirator pentru fundul piscinei. Vă recomand kitul ăsta, că le are pe toate.

Ca să recapitulăm, că sunt sigur că pare complicat.

Pe lângă piscină mai aveți nevoie de

Substanțe:

  • Clor rapid – 30 lei
  • Clor lent – 40 lei
  • Ph plus – 18 lei
  • Ph minus – 21 lei
  • Tester apă – 45 lei

Aparatură:

  • Folie protecție – 100 lei
  • Skimmer – 60 lei
  • Instrumente de curățat – 110 lei.

Total: 424 lei

Substanțele o să vă țină mult și bine, peste un sezon, aș spune chiar două. Aparatura vă rămâne o cumpărați o singură dată.

Atenție, skimmerul vrea ca pompa să aibă un debit de peste 3mc/h, pompa ce a venit cu piscina nu avea decât 2mc/h și skimmerul mergea, dar se putea și mai bine, așa că mi-am luat o pompă mai mare, de 3.8mc/h care merge foarte bine. Se poate și cu pompa originală, dar dacă vreți o filtrare mai bună și mai rapidă luați una mai puternică.

Cum procedez cu întreținerea

Cam de fiecare dată când fac baie iau minciogul cu mine și scot muștele/impuritățile/frunzele de la suprafața apei. E o distracție, o fac în timp ce mă obișnuiesc cu temperatura apei. Nu durează mai mult de 3 minute.

La săptămână, în general vinerea, inainte de weekend, cu testerul de apă văd ce am de făcut. În funcție de rezultat adaug Ph minus (la voi poate e nevoie de Ph plus, la mine nu a fost nevoie niciodată, doar ph minus bag) și clor rapid. Prima dată reglez ph-ul, apoi clorul. Asta durează vreo 5 minute. V-am zis, bag substanțele direct în piscină, nu le mai dizolv în prealabil.

Tot o dată pe săptămână, tot vinerea, bag și aspiratorul pentru fundul piscinei și iau de acolo resturile depuse pe fund. Treaba asta durează vreo 10 minute.

Dupa toate astea, sau înainte, depinde de chef curăț și filtrul de la pompa. îl scot, și-l curăț sub jet de apă. Mai durează și asta vreo 5 minute. De schimbat îl schimb cam la lună, dacă nu mai rar, depinde de cât de bine se curăță sub jetul de apă. Ăsta mai costă vreo 10 lei (pentru pompa mea).

În total pierd cu întreținerea piscinei cam 20 de minute pe săptămână. Eu zic că nu-i mult pentru plăcerea de a face baie în fiecare zi.

Costul substanțelor de mai sus este de cca 150 lei, și vă ajung două sezoane. Practic 75 lei pe sezon. Un sezon are vreo 4 luni, deci vreo 20 lei pe lună substanțele + hai să zicem un filtru pe lună, total 30 lei/lună. Asta pentru o piscină ca a mea de 10mc. Plus curentul folosit de pompă.

La mine pompa merge 12 ore pe zi, cu siguranță că aș putea să o programez să meargă mai puțin, dar așa am setat-o inițial și m-am obișnuit așa, practic merge 3 ore, 3 ore se oprește, și tot așa.

Cât de des schimb apa?

Tot primesc întrebarea asta :) Nu schimb dragilor apa, niciodată, folosesc o singură apă pe sezon. Dacă ai grijă de apă nu ai de ce sa o schimbi, o să fie curată în permanență.

Dacă mi-a scăpat ceva, sau dacă mai aveți întrebări, lăsați un comentariu și vă răspund cu drag. Nu-i complicat să ai o piscină, pare în prima fază, dar apoi îți dai seama că schimbi 3 substanțe pe săptămână și cam aia e. Strânsul frunzelor devine fun, eu nu o consider o perioadă de întreținere că până la urmă faci baie în timp ce mai prinzi 2 muște și 3 frunze.

Cine are loc și poate să-și cumpere o piscină, chiar dacă apa nu-i mare, cade la fix atunci când afară sunt peste 30°C ;)

Vă las cu o poză făcută azi dimineață, apă curată, numai bună de baie.

Ah, am uitat, mai aveți nevoie de un termometru, mai puneți 20 lei la calculele de mai sus :)

Later edit:

Amicul Mihai are și el niște articole bune despre piscine, recomand să le citiți.

Mulțumesc Zălog, că tu ai fost primul care și-a luat, din bula mea, și am avut multe de învățat din experiențele tale.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
15 comentarii
  1. Haivas 18 Jun 2018 @ 11:56

    Altă “distracție” pe lângă gazon! Bravo domne! Nu te plictisești!

    Raspunde
  2. criserb 18 Jun 2018 @ 12:13

    @Haivas – ne mai relaxăm și noi, iar piscina chiar nu pot să zic că-i un chin. Relaxându-mă fac tot ce-i tre’ să fie apa “cristal clear’ :)

    Raspunde
  3. Alina S 18 Jun 2018 @ 13:28

    Unde golesti piscina toamna? Eu am o problema cu vecinul nostru drag care are tot asa o grozavie si in toamna mi-a facut praf garajul cand a dat drumul la apa….

    Raspunde
  4. criserb 18 Jun 2018 @ 13:42

    @Alina S – momentan am o latură unde nu am vecini, trag pe acolo un furtun până într-un vechi canal de irigații dezafectat. Când o să am o să-l rog să mă lase să-i trec o dată pe an un furtun prin curte, să-l duc tot în canalul ăla. Dacă nu se poate, că m-am gândit și la asta, pot să chem o vidanjă să o golească sau pot să-i dau drumul în fosă, dar cred că mai încetuc, nu chiar toată apa deodată.

    Raspunde
  5. Alina S 18 Jun 2018 @ 15:52

    Buna idee cu vidanja, sa ii zic astuia poate anul asta ne scuteste de stat in noroi la toamna….
    Cu fosa nu cred ca este o varianta, cel putin pe la noi, ai toate sansele sa o inunzi daca dai apa apa in ea in timp scurt, drenul are si el nevoie de timp sa absoarba.

    Raspunde
  6. mucea 18 Jun 2018 @ 17:24

    Nu imi dau seama daca protectia aia albastra e ceva special (nu pare), dar de cativa ani folosesc cu succes prelata Frakta de la Ikea https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/99304696/ pentru o piscina mai mica cu rama gonflabila. 29 de lei.

    Raspunde
  7. criserb 19 Jun 2018 @ 11:37

    @mucea – cred că-i același lucru, nici eu nu am pus încă folie, că mă gândesc că am pus piscina temporar, vreau să pun dale sub ea, să rămână ok și după ce o scot. Dar am să pun, când o să consider că-i pusă definitiv.

    Raspunde
  8. Hajni 13 Aug 2018 @ 11:59

    Buna,
    Dupa șoc de clor se poate face baie nu stii?

    Raspunde
  9. criserb 13 Aug 2018 @ 12:54

    @Hajni – După clor nu e indicat să faci baie. Eu am făcut, dar pe copii nu i-aș băgă. De regulă fac tratamentul apei seara, ca până a 2-a zi totul să fie ok.

    Raspunde
  10. Emil 15 Jun 2019 @ 20:25

    E super. Eu am amenajat un loc de joaca pentru copil si-am pus piscina dreptunghiulara sub leagane. Mai vine si nepotelul si-un copil al vecinului si e distractie totala. Partea nasoala e ca mereu tre sa cumpar cate 3 jucarii pentru apa sa nu se supere vreunul. Si eu ma bag in piscina cu copilul si ne distram foarte mult. Am pus piscina direct pe dale de cauciuc si-am luat o prelata de 75 lei + transport de la depozitul de piscine.

    Raspunde
  11. Codruta 19 Jun 2019 @ 11:08

    Buna ziua,

    Am luat de curand o piscina si a doua zi dupa umplere, apa a devenit maron. Inteleg ca este o reactie intre doza soc de clor si fierul din apa. Am umplut piscina cu apa forata din put,. Aveti idee cum inversam aceasta reactie? este eficienta vitamina C pulbere?

    Multmesc!

    Raspunde
  12. criserb 21 Jun 2019 @ 12:10

    @Codruta – da, este o reacție și e normală. Eu nu am avut problema asta, dar un amic a avut-o și uite ce ușor a rezolvat-o https://www.youtube.com/watch?v=ZM1ZR2glpeo

    Raspunde
  13. Laurentia todor 14 Aug 2019 @ 19:37

    @criserb – îmi pare rău , dar chiar nu am inteles ce s-a folosit in acel caz ! Și eu am aceeași problema

    Raspunde
  14. Sorin 3 Jul 2020 @ 21:15

    Mulțumesc mult domnule!!
    Datorită ție am avut curajul să fac și eu același lucru, altfel nu mă încumetam…
    Și nu că ar vrea elevul să îl învețe pe maestru, dar eu am luat un skimmer și face toți banii din lume… deși a costat sub 100 RON :) Așa că vă recomand tuturor unul.

    Raspunde
  15. Sorin 3 Jul 2020 @ 22:48

    @Emil – buma idee cu dalele de cauciuc.
    Anul acesta am făcut și eu un pat suport de polistiren extrudat dar la anul cred că voi merge pe varianta ta. Este foarte important să ai ceva moale sub ea, Mai ales dacă ai copii care țopăie tot timpul în apă.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)