Sari la conținut

Gata, am strâns piscina plus câteva constatări și costuri

Am montat-o la 1 iunie și ieri am strâns-o. Deci am folosit-o 3 luni și jumătate. 100 de zile :)

Pentru 100 de zile pe an eu cred că dacă n-ai curtea suficient de generoasă nu merită să sapi o piscină. Te complici prea mult. Dar asta e doar părerea mea.

Cum ziceam, am strâns-o pentru că mai mult de 22-23°C nu prea mai avea apa și asta doar în zilele cu mult soare.

A fost anul cu cele mai multe băi, nu știu dacă a fost zi fără baie sau dacă au fost au fost rare.

Am dat pe piscină 800 lei, practic 8 lei pe zi. Și-a meritat banii.

De strâns a fost destul de simplu până la un anumit punct.

Am golit apa cu o pompă. A mai rămas f puțin pe fund, pe care am scos-o cu un un burete mare. Băgam buretele în apă, îl storceam într-o găleată. Vreo 3 găleți și gata toată apa. A mers repede. Apoi am luat o cârpă și am curățat tot fundul picinii. Mi-a luat vreo 45 de minute.

După ce am curățat-o am scos picioarele, unul după altul până întreaga ramă superioară a ajuns la nivelul solului.

După care am scos și țevile de sus și m-am apucat să o împachetez.

Socul a venit în momentul în care am împachetat-o în jumătate.

Toată iarba de sub piscină a rămas lipită de fundul piscinii. În zona albă din poză a fost o zonă de nisip. Scosesem un pom și pentru a nivela terenul am pus nisip.

Ei bine, curățarea ierbii a durat…. vreo 2-3 ore. M-am luptat cu piscina aia, de unu singur și nu-i tocmai ușoară. Până la urmă am curățat-o, dar nu-s 100% mulțumit. Sunt convins că a rămas udă, încă mai are iarbă pe ea… că na, am curățat cu pistolul cu presiune, dar sărea iarba aia dintr-o parte în alta, nu reușeam să o dau pe toată jos că sărea în altă parte. Se formau bălți pe ea, nu reuseam să o pun într-o poziție în care să se scurgă toată apa…

Ce mai, a fost un adevărat chin.

Zilele viitoare, când o să mai am chef am să o întind din nou să o mai curăț/usuc sau… o las așa. Ce poate să se întâmple dacă mai are ceva apă? Mucegăiește? Plasticul nu cred că mucegăiește…

Dacă puneam nisip pe fundul ei sau polistiren, așa cum chiar eu ziceam… toată operațiunea de strâns era floare la ureche.

La anul am să pun un polistiren pe fund și am să o montez și pe pavaj, nu o mai pun pe iarbă.

La anul posibil să cumpăr una mai mare, prea ne place bălăceala :)

Asta avea 3.6m în diametru și 100 cm înălțime, mă gândesc la una de 4.6 diametru și 122 înălțime. Sau… depinde ce găsesc poate una de 132 înălțime. Să vedem.

Cât m-a costat piscina în aceste 100 zile?

Curentul 15 lei/ lună => 52.5 lei (pompa a mers non-stop)

Ph minus – 5kg => 45 lei

Kit citire parametrii apă => 36 lei

Clor rapid granulat => 30 lei

Clor lent – 2 buc => 66 lei

Filtru tip A – 3 buc => 30 lei (pe astea le-am tot refolosit)

Cam atât, sper că nu mi-a scăpat nimic.

Deci total 260 lei pentru 100 zile.

2.6 lei/zi cred că merită.

La anul intenționez să-i fac un mic circuit de încălzire a apei, să vedem, poate obțin câteva zile în plus de distracție. Vreau să fac ceva de genul. Chestie pe care vreau să o instalez pe magazie. Loc am, de văzut nu o să se vadă, să vedem… ideea pare bună și costurile sunt relativ mici.

Ce e de reținut din pățania mea… NU puneți piscina direct pe iarbă, o să fie chin să o curățați.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. culaie 17 Sep 2018 @ 14:36

    Sistemul ala de incalzire functioneaza: calculezi suprafata activa (partea expusa la soare), o orientezi spre sud cu o inclinatie de 40-45 grade (aproximativ egala cu latitudinea) si pompa comandata de un termostat. Faci un calcul de putere radianta cu maxim 35% randament ca sa afli debitul de apa de incalzit sau al puterii colectorului.
    Doua chestiuni de avut in vedere:
    -colectorul solar sa fie inchis etans intr-o cutie si sa aiba un plexiglass pe fata activa. Eficienta e mai mare mai ales cand nu e soare suficient de mult timp sau de puternic. Unii il acopera cu doua straturi transparente etanse. Compartimentul tuburilor va fi protejat la pierderi de compartimentul dintre geamuri. Faci un asa-numit colector master-slave.
    -pentru cazul cand ai surplus de caldura poti prevedea un buffer improvizat: un butoi de plastic izolat (200l). Dar asta complica solutia, trebuie a doua pompa, o mica supapa mecanica.

    Raspunde
  2. benji 17 Sep 2018 @ 14:54

    Salut ! Ca sa nu mucegaisca trebuie sa o dai cu pudra de talc. Daca pui polistiren risti ca orice pietricica sa o gaureasca. Asa am patit eu.
    Anul asta am pus burete pentru parchet de 3 mm si a fost ok.

    Raspunde
  3. Vali Crintea 18 Sep 2018 @ 09:37

    Salut! Chiar azi o sa strang si eu mica mea piscină, numai că nu am pompă şi toata apa de sub nivelul supapei de scurgere trebuie scoasa cu o galetusă si sa fiu atent sa nu zgarii piscina.
    Referitor la vegetație, eu am asezat.o direct pe pamânt in curte, dar in prealabil am pus-o pe o prelată de genul celor publicitare ( a mea poarta reclama la “practiker”)

    Raspunde
  4. crina 18 Sep 2018 @ 13:10

    Nu ar fi cel mai simplu ca inainte de a monta piscina pe iarba sa pui o bucata 4*4 m de folie de sac? Se gaseste de cumparat la metru si are latimea de 4 m (este circulara) si dupa ce strangi piscina o arunci. (in containerul de PLASICE, bineinteles !

    Raspunde
  5. Sly 19 Sep 2018 @ 20:35

    Eu am pus polistiren dar în timp se va lăsa acolo unde este călcat mai des.
    Avantajul lui este că se simte moale.
    Mucegai s-a făcut sub piscină și sub polistiren fiindcă l-am pus pe dale.

    Raspunde
  6. criserb 20 Sep 2018 @ 09:42

    @culaie – sună foarte complicat ceea ce zici. E clar că nici eu nu am prea mult habar, dar… mai am timp să studiez. Eu intenționam să pun un furtun din ăla negru pe acoperișul unui foișor din apropiere. Nu am unghi de 45°, dar măcar acoperișul este spre sud. Mă gândeam să pun 100-200m de țeavă și mă gândeam că e suficient. Acum dacă tu îmi zici că ar trebui ca țeava să fie într-o chestie închisă, etanșă… iau în considerare. Poți eventual să dezvolți care sunt avantajele, adică ce câștig în plus, dar în niște termeni pe care să-i înțeleagă și unul mai puțin tehnic în domeniul ăsta?

    @benji – da, am văzut și eu la un vecin, anul ăsta, a pus și el folie de parchet și totul a fost ok. Am să pun și eu la anul. Am să pun și dale sub ea, anul ăsta am pus-o acolo temporar. Intenționam să pun dale… dar uite că a trecut vara și încă n-am apucat.

    @Vali Crintea – bine ai făcut cu prelata. Eu am scos apa cu pompa și cum piscina nu era perfect dreaptă am avut un loc mai jos unde am pus pompa. A ieșit destul de multă apă. Apoi m-am băgat în ea și cu un burete mare am strâns apa. Undam buretele cu apa rămasa și apoi îl storceam într-o găleată. 3-4 găleți am scos așa apoi piscina era goală.

    @crina – da, era mai simplu, dar uit că atunci am zis că o pun temporar, că o scot să pun pavaj și nici până azi n-am pus. Am să pun toamna asta dacă găsesc o echipă rezonabilă, dacă nu am să-l pun singur.

    @Sly – și n-ai putut să cureți mucegaiul? A afectat cumva piscina? Că de polistiren bănuiesc că nu-ți pasă, iei altul la anul…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)