Sari la conținut

Cum mi-am făcut sistemul de încălzire la piscină

Anul ăsta am pus piscina ceva mai repede ca de obicei și aveam de ceva timp în cap să meșteresc un sistem de încălzire, așa cum am tot văzut pe YouTube.

Am cumpărat 100m de țeavă neagră, de grădină, cu diametrul de 20mm și am făcut un colac mare prin care doresc să încălzesc apa din interiorul țevii cu ajutorul soarelui. Pe net am văzut că americanii fac cu 2 role de 100ft, ceea ce înseamnă vreo 2x30m, deci am zis că 100m este suficient, dacă nu, oricând mai pot adăuga 100m sau chiar mai mult.

Țeava am fixat-o pe un X făcut din două bucăți de lemn de 2m. La fiecare trecere prin dreptul lemnului am prins țeava cu câte un holdșurub, iar la final pentru o mai bună susținere am fixat încă o dată, peste toate spirele cu niște bandă obo.

La final arăta cam așa colectorul meu de căldură.

Ne-am băgat și noi în poză pentru a vă da seama de proporții.

Colacul ăsta l-am pus pe foișor și am meșterit un sistem care ia apa din piscină, o trece prin colacul încălzit de soare și apoi o varsă înapoi în piscină la o temperatură mai mare.

Apa din piscină este luată prin furtunul central din poza de mai jos.

Apoi este împinsă de o pompă mai veche, de la o piscină mai mică, pe acoperișul foișorului.

Pe acoperiș vedeți spirala ce are soare cam toată ziua.

Iar apoi apa se întoarce înapoi în piscină pe un furtun de grădină. Mi-a fost mai ușor cu furtunul de grădină pentru că este mai ușor de curbat, tras pe unde am vrut.

Nu a fost cine știe ce lucrare complicată, am făcut-o de unul singur în izolare, dar nici nu pot să vă spun cât este de bună treaba.

Cert este că pe acel furtun vine apă caldă în piscină. Apă care de regulă are cu 10-20°C mai mult decât apa piscinei, în funcție și de soarele de afară.

Până acum situația arată așa.

Cred că un aport are la încălzirea apei, dar nu știu cât de mare. Nu mi-a plăcut așa de mult școala încât să pot calcula cu câte grade se încălzește apa din piscină dacă este trecută în permanență (doar când e soare afară pentru că noaptea e posibil să răcească apa) printr-o țeavă ce stă în soare :)

Mi-ar plăcea să pot calcula aportul termic al apei calde, dar… poate se pricepe cineva și-mi zice și mie.

Cred că sistemul se poate îmbunătăți. Sunt convins că dacă aș băga întreaga țeavă într-o cutie neagră cu geam peste, pentru a putea obține și efectul de seră aș putea obtine cu siguranță mai multe grade pe retur. Am în plan, dar nu știu când am să fac asta.

Îmi e frică cu geamul, la o grindină sau ceva se face bucăți. Aș mai putea pune plexiglass, dar la dimensiunea unei foi de OSB prețul este foarte mare.

Mai vedem. Vă țin la curent cu evoluția sistemului.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. Dragos Schiopu 20 May 2020 @ 12:56

    Poti pune policarbonat transparent, isi face treaba bine si sunt chiar sere care mai nou sunt facute cu astfel de material. Si eu vreau sa-mi fac unul dar momentan am aruncat furtunul de gradina pe casa si cu asta basta.

    Raspunde
  2. criserb 20 May 2020 @ 14:05

    @Dragos Schiopu – policarbonatul ăla are un anumit grad de umbriere. Am văzut că unii au folosit și cică nu e bun. Aș fi folosit și eu din ăla, dar dacă nu-i bun, mai stau puțin pe fundul meu și poate îmi vine altă idee :)

    Raspunde
  3. culaie 20 May 2020 @ 14:23

    Daca pui serpentina pe un strat de tabla cutată neagră mult mai mare decat colacul ca sa maresti suprafata, si toata povestea o inchizi intr-o cutie cu izolatie pe spate si laterale si pui sticla sau policarbonat cat mai transparent, poti obtine cam 600-800 watt/mp de colector din mai pana in septembrie. Pe directia sud-sud-vest.
    Ideal ar fi 2 straturi transparente cu distanta mica intre ele: 20-30 mm (bariera suplimentara). In felul asta incalzesti si aerul din colector si scad pierderile din conducta. Daca ti-e frica de geam, pui folie Guttagliss ca strat exterior: la 45 grade inclinatie atenueaza sau ricoseaza grindina. Mai poti pune o plasa rabitz cu ochi mic, bine intinsa deasupra geamului cam la 150-200 mm.
    Suprafata de calcul este cea a discului rezultat la care adaugi suprafata tablei din jurul colacului.
    Nu pare un aport prea mare, fie pierzi multa caldura pentru ca e in aer liber, fie ai debit prea mare al pompei fata de puterea colectorului. Daca nu poti regla debitul pompei si este prea mare, faci un by-pass dupa refulare (cu robinet ieftin) si o parte din debit il intorci în bazin. Te joci din robinetul de by-pass. Dar asta e cam nasol: incalzesti mai mult dar mai putina apa, tot acolo ajungi. Incapsulează si s-ar putea sa fie mai bine.
    Daca imi spui diametrul tevii negre, diametrul colacului rezultat si debitul pompei te pot ajuta cu un calcul sumar al aportului de caldura.
    Era sa uit: unghiul de inclinare trebuie sa fie cam egal cu latitudinea geografica pentru incidența maxima a soarelui.

    Raspunde
  4. criserb 20 May 2020 @ 14:58

    @culaie – hai că folia aia Guttagliss pare ce trebuie (nici nu știam de existența ei). La mine unghiul e destul de mic, cam 15-20° Așa am panta la foișor și parcă nu l-aș mări de frica vântului. Dacă fac cutia aia de 2x2m, o să fie ca o pânză dacă măresc unghiul. Dar într-adevăr ar fi mai bine.

    Debitul pompei este de 1.3mch în teorie, dar eu zic că-i mai mic. Apoi, după pompă am pus un robinet cu care m-am mai jucat, îl mai închid parțial și pare mai bine, pare mai caldă apa. Dar am înțeles (acum nu știu dacă e corect) că ar fi tot aia dacă aș avea un debit mic și apă mai caldă sau un debit mai mare și apă mai puțin caldă.

    Diametru exterior al țevii negre este 20mm și interior 16mm. Diametru colacului cca 180cm.

    Am să iau în calcul varianta cu tabla cutată neagră. Merci.

    Raspunde
  5. culaie 21 May 2020 @ 10:41

    Calculele nu arata prea bine:
    -producatorii de sisteme de incalzire solara recomanda ca aria colectorului sa fie egala cu cea a piscinei. Cred ca ai piscina de 4.5 m in diametru, adica 16000 l umpluta 1.1 m. Deci ai 15mp de incalzit. Ti-ar trebui 15 mp colector, teoretic.
    -calcul direct: Putere necesara incalzire de la 17 grade la 27 grade, timp de 8 ore (10a.m-18 p.m): P=16000kg*4.18Kj/kg grad*10 grad/(8 ore *3600 sec/ore)=23kw. Daca in Romania puterea maxima solara este de 1300w/mp (iunie), rezulta colector necesar cu aria de 17.6 mp.

    Dar… teoretic, in 8 ore, apa se incalzeste si direct, deci necesarul scade progresiv, insa ai si pierderi continue.

    Ce as face eu:
    -as face 3 colace identice inseriate puse pe tabla cutata neagra. Fiecare colac pe 2 table a 1140x2000mm. Ar rezulta o arie de: 6×1.14×2=13.68 mp.
    -as face cutia din OSB cu izolatie si vopsita in negru in interior. Distanta intre tabla si fund 50 mm, furtunul lipit pe tabla cu contact cat mai bun, folie la 50 mm deasupra furtunului.
    -as pune al doilea strat de folie cum am vorbit
    -as acoperi piscina cu o folie de solar ca sa reduc pierderile noaptea si sa maresc viteza de incalzire (efect de sera) dimineata. Se pierde multa caldura la vaporizare (mai ales cand bate vantul) iar folia face ca vaporii sa condenseze si se recupereaza caldura latenta (teoretic apropiata de cea pierduta la vaporizare). In plus, chiar suprafata piscinei devine colector solar, dar cu o rata de absorbtie mult mai mica. Ajută si sa nu intre frunze sau praf in apa.
    Pentru inceput poti să inchizi doar colacul asta, sa acoperi piscina si apoi sa verifici ce iti iese la masuratori. Apoi poti adauga pe rand cate un colac in cutie proprie dacă functioneaza. Practic adaugi module, scalezi.
    Bafta!

    Raspunde
  6. culaie 21 May 2020 @ 11:12

    Niste resurse utile:

    https://rimstar.org/renewnrg/solar_pool_heater_diy_fp.htm
    O sa vezi ca cresterea de temperatura este de 1.28 grade/zi calculata, si efectiva de 0.7 grade/zi.

    Si un site cu tot felul de chestii solare DIY.
    https://www.builditsolar.com/Projects/PoolHeating/pool_heating.htm

    Raspunde
  7. criserb 21 May 2020 @ 15:54

    Mda… nu zici rău doar că ar trebui să văd dacă și merită.

    Nu am nevoie de atâtea grade pe zi, dacă aduc un aport de 3-4°C îmi este suficient. Eventual mai pun și o folie de încălzire, mai aduce și aia 1°C plus ceea ce se încălzește natural, de la soare… mai sunt și acolo 2-3°C.

    Am văzut niște folie specială cu bule, pentru încălzit piscina, cică. Chiar dacă nu o încălzește prea mult, măcar să piardă mai puțin din căldură și tot e bine.

    Cred că ar trebui să modific spirala să o împart în 2 și să merg pentru “cutie” cu o foaie de OSB. Ar fi mai economic decât să închid un pătrat cu latura de +2m. Plus tabla, văd că și aia adună ceva la costuri, până acum am văzut cel mai ieftin la 29 lei foaia de 0.3mm x 0.9m x 2m. Folia Guttagliss ar costa și aia vreo 50 lei cea mai ieftină. Bănuiesc că-mi trebuie una mai groasă de 0.7mm și atunci aș mai pune ceva la cost.

    Tre să mă gândesc, dacă cresc costurile foarte mult poate ies mai ok cu panouri solare făcute special pentru piscină. Sau tot pe acolo.

    Inițial am zis că-i o joacă, dar se pare că nu e chiar așa :)

    Merci de linkuri, sunt foarte utile pentru mine.

    Raspunde
  8. culaie 22 May 2020 @ 13:55

    O poti reorganiza sa se incadreze pe o foaie OSB si s-o inchizi. Apoi pui folie de piscina.
    In cazul asta merită, oricum ai un aport, important e sa-l imbunatatesti prin limitarea pierderilor. O sa ai aport si din incalzirea directa, daca pui folie.

    Raspunde
  9. criserb 25 May 2020 @ 14:31

    @culaie – folie m-am comandat, acum aștept să ajungă. De cutie încă nu m-am apucat, dar am să o fac și pe asta cât de curând.

    Raspunde
  10. Costi 26 May 2020 @ 08:24

    @criserb – Avand in vedere ca spatiul dintre tevi e mic si nu ajunge soarele la tabla cutata dedesubt, mi se pare inutil sa pui tabla cutata. Tabla cutata se pune daca ai tevi drepte.
    Eu as face o rama din lemn, profil de 70×40 mm, dedesubt o tabla dreapta, izolatie de polistiren extrudat, serpentina si 2 randuri de folie.
    Acum rapid, poti vopsi teava cu negru mat, sa reflecte mai putin.

    Raspunde
  11. Catalin 6 Jun 2020 @ 12:30

    Cu ce masori temperatura din apa?
    Cum pui Grafana (asa pare sa fie) peste datele de temperatura?
    Merci.

    Raspunde
  12. criserb 16 Jun 2020 @ 09:58

    @Catalin – am senzori de temperatură de la sonoff, unul la ieșire din spirala de apă, înainte să ajungă în piscină și unul în piscină. Datele le trag în OpenHab (ce-mi rulează pe Raspberry Pi) și de acolo le salvez în permanență în InfluxDB. De acolo le trag în Grafana.

    Raspunde
  13. Nicu 19 Jul 2020 @ 13:18

    Multumim pentru postarile f detaliate despre piscina! Ne-ai dat curaj si ne-am luat si noi :)

    Am cateva intrebari, daca se poate:
    – de unce ai luat folia cu bule si cum se comporta? Ai observat imbunatatiri?
    – ce fel de senzor de la Sonoff ai si cum este alimentat?
    – cam cate grade mentii in piscina in Iulie in timpul zilei

    Mersi mult!

    Raspunde
  14. criserb 22 Jul 2020 @ 10:36

    @Nicu

    – folia am luat-o de la dedeman și e ok, practic ea nu încălzește piscina, dar oprește din evaporare și menține temperatura mai bine peste noapte. Practic noaptea nu-mi mai scade cu 3 grade temperatura apei, scade doar cu 1, maxim 2.
    – am sonnof th16 la care am pus senzor de temperatură pe care pot să-l bag în apă. E alimentat sonoff-ul la 220, iar senzorul intră în apă, Se găsesc și prelungitoare pentru senzor, astfel încât sonoff-ul să nu-l ți chiar lângă piscină.
    – în iulie media a fost de 26.16°C, asta în condițiile în care seara, am ajuns și la 30°C, la începutul lunii când a fost foarte cald. Acum am vreo 27°C. N-am mai folosit folia de ceva vreme, am folosit-o doar în primăvară când nopțile erau ceva mai reci și pierdeam multe grade peste noapte. Îmi e destul de incomod să o tot dau jos, să o pun, dar cu siguranță am să o folosesc din nou atunci când se mai răcește vremea.

    Raspunde
  15. Nicu 29 Jul 2020 @ 15:54

    Mersi mult! Am facut si eu un colac ca al tau :) .

    Trebuie doar sa-l leg . Acum am o pompa ce a venit cu piscina, insa e ff slaba si nu reuseste sa impinga apa la 2.5m inaltime si prin circuit. Oare conteaza daca faci IN-ul de la centrul colacului sau din exterior? (acum il am din exierior si ies cu apa prin interior)

    O sa ma uit sa iau una mai puternica, poate chiar cu filtrare pe nisip. Recomanzi vreo pompa?

    O alta problema: mi se par f slabe solutiile de la Dedeman/Hornbach (Summer Fun). Clorul se duce relativ repede … Am comandat Bayrol la recomandarea lui Marius Sescu, sa vedem daca sunt mai ok.

    Am dat comanda si de senzori (aveam pe acasa un Raspberry PI si am pus un OpenHab pe el)

    Raspunde
  16. criserb 30 Jul 2020 @ 10:41

    @Nicu – și pompa mea e slabă, ideea este să amorsezi circuitul. Bagi apă în circuit cu o furtunul de grădină și apoi poți să-i dai drumul la pompă și o să meargă. Așa e și la mine. Pornește mai greu, dar după ce o ia totul e ok.

    Nu știu ce să zic de substanțe, eu din alea bag și sunt ok cu ele. Drept este că n-am încercat altele, dar până acum nu am de ce să mă plâng.

    Baftă!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)