Sari la conținut

Cum mi-am montat singur hota

De vreo săptămână stătea hota în casă și trebuia cumva să ajungă la locul ei, pe perete, deasupra plitei.

N-am vrut să chem pe cineva să o monteze, că deh, cât poate să fie de greu să montezi o hotă?

Mi-am cumpărat cele necesare de la Hornbach și sâmbătă dimineață, cu elan, m-am apucat de treabă.

Am început prin trasarea pe perete a unor linii, așa cum scria în manual, în manualul hotei.

Sunt mai multe acolo pentru că prima dată am zis că pun hota la 80cm de plită și ulterior m-am răzgândit. Am pus-o la 70cm, așa cum am citit că e recomandat și că ar avea un randament maxim.

După ce am găsit grinda, mi-am dat seama că nu pot să pun evacuarea chiar deasupra hotei, pe axul ei, și am desenat-o puțin mai la dreapta. Nu mult, 5-6cm. Practic nu mă deranja cu nimic, că toată zona aia urma să fie acoperită cu masca decorativă.

Am dat gaura din rigips cu mașina de găurit. Am băgat un burghiu subțire și am mers cu el ușurel pe linia marcată în prealabil.

Înainte de a termina de decupat rigipsul, cât încă bucata aia mai stătea acolo am dat cu un burghiu mai lung o gaură pe centru, cât mai adâncă, pentru a avea un reper, să știu unde e centrul găurii. Intenționam să o dau până afară, dar nu mi-a ajuns burghiul. Așa că am dat-o până în OSB și urma să o prelungesc când ajung la el.

Am scos vata bazaltică de acolo, și am ajuns la OSB.

Când am curățat pe acolo și am scos vata, mi-am dat seama că am un șurub care mă împiedică să scot tubulatura, și o grindă în partea superioară, așa că am fost nevoie să cobor puțin, cât să trec pe sub șurub.

Iar am decupat rigips, iar am scos vata.

Am mai dat o gaură în OSB, pe centrul al găurii noi.

Cream că o să pot băga pe acolo burghiul, să ies până afară, dar din păcate mașina mea de găurit nu încăpea în gaura făcută. Cu toate că gaura era destul de mare, de 15cm în diametru. Atât am făcut evacuarea. Cică cu cât mai mare cu atât mai bine, cu atât randamentul hotei este mai ridicat.

N-am putut, așa că am căutat prin casă un burghiu mai lung. Știam că am unul, dar era de beton și avea vreo 50cm. Habar nu am la ce l-am folosit, cred că ceva pe la beci, că în rest eu nu am beton pe acolo.

Cert e că l-am găsit și cu ajutorul lui am reușit să prelungesc gaura centrală până în exterior, ca apoi să pot “săpa” și din exterior spre interior.

Am desenat pe peretele exterior un cerc cu diametrul de 15cm, în jurul găurii făcută cu burghiul ăla de beton.

N-am mai făcut poze din exterior, că mi-am uitat telefonul în casă, dar vă arăt o poză, tot din interior, cu toată gaura făcută.

Lățimea peretelui am constatat că este de 37cm.

Apoi am băgat tubul în gaură, un tub fix de PVC, l-am tăiat la dimensiunea peretelui și pe exterior i-am montat o ușă, ceva cu protecție la vânt și cu o clapetă de sens. Să nu-mi bată vântul din exterior în interior.

De când am ajuns la exterior, m-a văzut vecinul că bricolez și a venit instant să mă ajute. Mare domn, mare caracter. Mulțumesc vecine!

Poze cu masca din exterior.

I-am pus și șuruburi, mai mult de formă, că-s prinse doar în tencuială, dar am băgat silicon pe dedesubt să nu am găuri, pe lângă tub, să nu-mi intre apa sub tencuială. Am pus din ăsta universal, de la Sika.

Și pe marginea măștii am pus silicon, de jur împrejur, să se scurgă apa așa cum trebuie.

La final, pe exterior am așa.

Nu-i foarte cool, sper însă să fie de calitate.

La interior, am băgat pe lângă tubul de PVC niște vată bazaltică, astfel încât să nu rămână nicio gaură, să fie totul bine izolat.

Apoi am pus bucata de rigips, tăiată de jos pentru a lărgi gaura, în partea superioară, să astup totul bine și am etanșeizat totul cu silicon. Același silicon. Nu m-am apucat de glet și alte cele pentru că nu avea niciun sens, zona aia la final nu o să mai fie vizibilă.

Pe perete am mai pus o clapetă de sens, să nu-mi intre vântul ce trece de prima clapetă în casă. Sper să fie bine.

Mai departe nu am mai făcut poze, am uitat, eram prea obosit, n-am mai avut chef.

Hota avea doar două găuri de prindere, așa că i-am mai făcut eu două, prin partea de jos, pe unde se scot filtrele.

Le-am făcut pentru că am pus hota direct pe rigips, și am zis să împart greutatea hotei pe mai multe prinderi. Hota are vreo 10kg, deci acum am 2.5kg pe fiecare prindere.

Prinderile le-am făcut cu dibluri de rigips, tip molie.

Odată fixată hota, am pus un tub flexibil, între evacuarea ei și clapeta de sens de pe perete și apoi le-am astupat cu masca ce-a venit cu hota.

La final, a doua zi pe lumină, aveam așa.

Operațiunea mi-a luat destul de mult, cred că vreo 5 ore. Nu pot să vă zis chiar exact, pentru că am mai făcut și alte chestii între timp, dar cert este că m-am apucat dimineața și am terminat seara.

Acum mai am de rezolvat problema găurii din perete, de sub hotă, gaură ce mi-a fost lăsată cu niște fire, pentru alimentarea cu curent a hotei. Din păcate a fost făcută prea jos și acum tre’ să o astup. Cablurile le-am dus mai sus, în spatele măștii și am pus o priză.

Lucrarea în sine nu a fost grea, dacă ai sculele necesare cu siguranță merge mai repede. N-am vrut să cumpăr carotă specială de lemn, era o căruță de bani și am zis că nu merită investiția, pentru o singură gaură.

Scule folosite:

  • autofiletantă – pentru toate găurile;
  • daltă de lemn – pentru unirea găurilor date în OSB;
  • cutter – pentru tăiat folia și vata bazaltică;
  • șurubelnițe – pentru fixat colierele pe tubul flexibil;
  • dibluri de rigips – molii.

În concluzie, se poate face de oricine, dacă este o casă cu structură ușoară, dacă e din beton/cărămidă, atunci povestea e puțin diferită.

De curiozitate, oare câți bani am economisit? Cât îmi lua cineva să vină și să facă el montajul hotei? Aveți idee?

Nu că ar conta, oricum făceam singur, că na, nu-i mare lucru și nici nu am două mâini stângi, dar așa, de curiozitate.

Cum e cu hota? Încă nu știu, am să îi fac un review după ce am să o folosesc o vreme, deocamdată pot să vă spun doar că pare că trage foarte bine și nu-i deloc gălăgioasă. La viteze mici, că la viteza maximă au pe modul turbo, zici că-i tractor :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. tibi 25 Oct 2017 @ 08:25

    Unde dai și unde crapă :)
    Poate te ajuta planul pe care îl ai de la cei care ți-au construit casa ca să nu dai gaura înainte de a ști ce ai în spatele rigips-ului.Zic și eu.
    Altfel cred că sub 200-300 de lei nu ieșeai dacă ar fi fost să ai un meseriaș.

    Raspunde
  2. criserb 25 Oct 2017 @ 09:51

    @tibi – planurile le am, îți dai seama, știam exact unde e grinda, dar nu m-am gândit eu că dau de grinda de sus și de șurubul ăla. Pur și simplu nici nu an verificat, pentru că, așa cum am zis, nu m-am gândit.

    Raspunde
  3. Gabriel 17 Nov 2018 @ 11:13

    @criserb – Poate ca ar fi fost frumos ca hota sa fie centrata pe perete. Dar, pentru ca aragazul e exact pe colt, nu prea ai avut cum. Insa arata foarte fain. Si bucataria in ansamblu e f frumoasa. Felicitari!

    Raspunde
  4. criserb 20 Nov 2018 @ 10:16

    @Gabriel – merci frumos. Nu prea se vede că nu-i centrată, adică prea puțin stai în fața ei, în afară de momentele când gătești ceva.

    Raspunde
  5. Claudiu 22 Nov 2020 @ 11:10

    Salut Criserb , am gasit articolul tau in timp ce cautam montare burlan soba fonta :P, si vazand ca ai scris de experienta ta am zis sa intru, am citit, am vazut pozele, vroiam sa mai adaug cateva chestii, daca nu deranjez.
    1- teava din perete trebuia sa fie de scurgere gri sau portocalie cu garnitura in interiorul incaperii, teava alba pe care ai pus-o tu este pentru ventilatie, adica aer/aburi reci, este foarte subtire si se va deteriora in timp (o sa vezi).Hota cand evacueaza aburii de 90 de grade impreuna cu grasimile si mai fierbinti o sa deterioreze teava, temperatura din interiorul turbinei motorului si a tubulaturii va fi mare in timp ce ea evacueaza(o sa vezi).
    2- distanta dintre hota si blat se face in functie de ce fel de plita ai, daca este pe inductie merge montata hota mai jos …respectiv la 60cm, daca este plita care are gratar de fier sau fonta atunci se ridica cu 5..7cm hota fata de cota initiala.
    3- de la gura hotei vei venii cu racord flexibil scurt de aluminiu, acesta va avea temperatura destul de mare iar la imbinarea cu clapeta alba o va deteriora.
    Vroiam sa ajut pe cei ce ajung aici la tine cu montajul (doar informatii caci nu am timp de montaje de acest gen) unei hote la bloc/casa, fac acest lucru din 2004 cand a aparut hota pe care o recomand (dar nu se mai fabrica de anul trecut), hota telescopica gorenje 6116E . Acest gen de montaj se poate aplica (cu diferentele de rigoare) tuturor hotelor telescopice.
    Ca sa va fie mai usor adaug aici linc spre articolul meu care cuprinde poze si explicatii suplimentare cu fiecare etapa a acestui lucru !
    Acesta este linkul : http://mobila.geomobila.ro/cum-se-fixeaza-hota-gorenje-6116e-in-mobilierul-de-bucatarie/
    Sper ca nu o sa-l consideri spam sau altceva. Vreau doar sa ajut, ca si tine !

    Raspunde
  6. Lucian 31 Oct 2021 @ 05:55

    @Claudiu – Utile informatii, multumim!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)