Sari la conținut

Cum se jupoaie in Romania

Guest post by Andrei T.

upc logoContextul povestirii este ca acum 2 ani am facut un abonament de net la UPC, pe persoana juridica. Nu m-am ocupat de situatie, l-am citit doar fugitiv, n-am stiut la ce trebuie sa fiu atent si azi culegem roadele:

A trebuit sa renuntam la spatiu, asa ca trebuia oprit contractul la internet. Caut cu google cum se reziliaza, ajung intr-o pagina de pe site-ul UPC care spune ca te duci cu modemul la orice reprezentanta din oras si il inchizi. Nu scrie nicaieri ca e contract pe persoana fizica sau juridica, trag concluzia ca e pentru toate situatiile. Revenind apoi, vad ca sunt sus 2 taburi: personal si business, eram la personal. Oricum la business nu scrie nimic despre reziliere. Iau aparatul, contractul, stampila, ma duc la cel mai apropiat UPC.

Doamnele de aici nu ma pot ajuta, daca e pe firma, trebuie sa sun la un numar de telefon, dar oricum trebuie anuntat cu 60 de zile inainte. Deja ma suparasem. Adica mai platesc 200 de lei la abonament pana mi-l inchid, desi eu nu mai folosesc spatiul si desigur nici serviciile lor.

Sun la numarul pe care l-am primit, ajung dupa alte balbaieli sa vorbesc cu agentul la care sunt repartizat (ce bine ca am asa ceva), ca sa aflu ca pentru a rezilia contractul trebuie sa platesc in jur de 1.000 de lei! Da, zece milioane vechi. Ca sa opresc contractul la net, de care nu mai am nevoie. Sigur le spun ca nu e normal, primesc raspuns ca asa e contractul, asta e. Au dreptate, dar pe termen lung nu e bine de ei.

Mecanismul jupuielii: Contractul se semneaza pe un an, primesti o reducere, toate bune. Dar, daca nu citesti atent, crezi ca prelungeste cu cate o luna, ca la mobil. Nu e chiar asa, se prelungeste cu 12 luni, iar clauza de reziliere incepe optimist, dar se termina fatal:

“Prezentul contract inceteaza oricand cu o notificare de 60 de zile adresata Prestatorului, cu conditia achitarii de catre Beneficiar a contravalorii serviciilor contractate pana la termenul initial sau termenul succesiv aflat in desfasurare in acel moment.”

Contractul fiind incheiat in aprilie 2011, el e azi valabil pana in aprilie 2014 (prin prelungiri automate) si pentru a-l rezilia, trebuie platit pana la data respectiva.

E extrem de dezavantajos, pentru ca sansele sa platesti in plus sunt mari, si poti plati pana la 13 luni de abonament!!!

Nu-ti ramane decat sa-l muti la alta adresa pana se termina, ca sa nu platesti degeaba.

Aveti grija si nu semnati asa ceva!

Cum se poate? Simplu: statul protejeaza doar consumatorii persoana fizica, presupunand ca un contract intre 2 firme e o intelegere intre parti egale. E aproape adevarat. In cazul furnizarii de internet ma simt la fel ca orice consumator persoana fizica, semnez o foaie sa-mi dea net.

Iar clauza asta e pur si simplu abuziva. E foarte clar: contractul are rolul sa protejeze interesele partilor. In cazul asta, ei il folosesc in interesul de a te jumuli de bani. E evident pentru toata lumea ca inchizand abonamentul nu le fac o paguba. Nu e ca si cum ei platesc in avans cu 2-3-12 luni cheltuielile pe care preconizeaza ca le vor avea cu netul meu. Asta e cert, pentru ca abonamentele pe persoana fizica se pot inchide oricand. Clauza e usor mascata, daca citesti in fuga nu remarci.

Ca sa stiti ce fel de firma e UPC. E posibil sa nu fie singurii care fac asta, dar asta inseamna ca piata are disfunctii. Concurenta corecta nu poate sa lase lucrurile in felul asta.

Nu va recomand sa faceti abonament la ei, nici chiar pe persoana fizica. Ma gandesc ca orice om cu constiinta treaza ezita sa cumpere de la cineva care are obicei sa bage mana in buzunar altora (mai mici).

Iar daca n-ai incotro, fa-ti abonament si suna a 2-a zi sa anunti rezilierea pentru cand se face anul. E cel mai sigur demers si macar asta sa le dea si lor de gandit…

Eu opresc toate abonamentele la ei, sa fiu sigur ca banii de care ma jupoaie acum sunt insignifianti pe langa cat as fi platit in continuare, daca erau oameni.


Bun si pentru ca este blogul meu, sa-mi dau si eu cu parerea :)

In timp, am avut si eu probleme asemanatoare cu diversi operatori, fie ca este vorba de operatori de telefonie mobila, fie ca este vorba de cei care iti dau netul.

Nu prea ai ce face, sunt niste contracte pe care trebuie sa le semnezi, daca vrei serviciul respectiv. Daca nu vrei sa-l semnezi, poti sa pleci la altul, dar la un moment dat tot o sa-l semnezi pentru ca tu ai nevoie de serviciul respectiv si esti cam stramtorat.

Totusi, atunci cand semnati ceva, va rog eu sa cititi ceea ce semnati. Chiar daca o faceti dupa ce ati semnat, cititi. Oricum nu o sa puteti schimba nimic din conditiile contractualte, dar macar sa stiti cum trebuie sa procedati atunci cand vreti sa incetati un contract…. sa nu va ia prin surprindere.

Sunt curios cati au citit contractul de internet pe care l-au semnat, fie ca este vorba de business sau persoana fizica, cati? :)


 

Update:

In urma articolului de pe blog am fost contactat de UPC si problema s-a rezolvat usor.

Ma face sa ma intreb de ce nu a fost asa de la inceput. Banuiesc ca primul personaj cu care am vorbit nu avea suficienta libertate de miscare. Deliberat sau nu? Eu tot sunt sceptic cu privire la companiile mari, dar apreciez cand incep sa arate si oarecare flexibilitate…

Cu ocazia asta, o sa iau in considerare rebransarea la upc, cand va fi cazul, dar ma tem ca problema mare nu se rezolva asa usor. Contractul pentru PJ o sa arate in continuare la fel si cine nu striga, o sa plateasca sa-l inchida, asa ca sfatul ramane: aveti grija la clauza de reziliere.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
11 comentarii
  1. Andy 4 Jun 2013 @ 07:48

    Eu am reziliat un contract cu UPC-ul foarte usor, dar e drept ca era pe PF. M-am dus la sediul lor, i-am notificat si gata. Dupa aia dupa vreo o luna sau ceva m-au sunat ca trebuie dus receiverul la ei. La un moment dat a venit o factura normala de servicii, i-am sunat la ceva nr de tel si le-am zis ca nu e normal ca am reziliat contractul, au verificat si au anulat factura si de atunci nu au mai fost probleme.

    Raspunde
  2. dojo 4 Jun 2013 @ 10:10

    Eu am termint cu UPC-ul de cativa ani si sunt client RDS, culmea, fericit. Pe persoana fizica e usor sa inchei un contract, motiv pentru care in general pe firma nu ma grabesc sa bag prea multe, desi teoretic ma ‘scad’. La cat de ieftin iau un asemenea serviciu (am ales mereu planurile minimale), mai bine fac platile ca persoana fizica si am parte de mai putini batai de cap. Nesimtirea lor insa este deja legendara …

    Raspunde
  3. criserb 4 Jun 2013 @ 11:51

    @dojo – culmea si eu sunt client RDS, si tot fericit. Poate suntem noi niste cazuri mai fericite ca daca pun intrebari prin jurul meu, lumea nu este prea fericita nici cu RDS-ul.

    Dar eu pot sa spun ca am avut experiente placute si cu UPC-ul, nici de ei nu ma pot plange. Boxul lor cu DVR este genial, din pacate la RDS nu exista asa ceva si nici nu cred ca o sa existe intr-un viitor foarte apropiat.

    Raspunde
  4. lee 4 Jun 2013 @ 14:39

    Eu am reziliat contract cu UPC tot cu tam-tam, pentru ca eram obligat sa platesc un serviciu pe care nu-l consumam (internet). Tot ceva de genul a 2 luni in avans, dar intre timp s-au mai remediat problemele. Contractele s-au schimbat (pt PF), si sunt oarecum mai fiabile, dar din acel moment citesc pe toate partile contractul, si imi notez atent data terminarii contractului si imi pun agenda (de pe telefon si gmail) sa ma anunte din timp ca sa pot rezilia contractul. Fac asta la toate tipurile de contract, RDS, orange etc. Prefer sa profit de oportunitatile pe care ei le ofera la inceperea unui nou contract, care de obicei sunt mai avantajoase ca cele vechi. Ajunsesem sa platesc la Orange vreo 30€ la un abonament care avea echivalentul la prepay a 7€.
    Concluzie: Scopul citirii contractului (pt mine) nu este doar de al refuza sau altceva, ca de obicei nu ai incotro; scopul este de a imi nota termenele limita.

    Raspunde
  5. jules 7 Jun 2013 @ 11:26

    Nu se putea modifica contractul pentru un nou sediu al firmei? Intreb.
    Si daca acolo nu aveau acoperire, atunci era problema lor.
    Pina la urma schimbarea locatiei e un factor independent de partile contractante.
    Nici UPC nici PJ nu pot influenta in vreun fel o terta parte.

    Raspunde
  6. mircea 7 Jun 2013 @ 23:36

    ce batai de cap ai si tu:) . e mult mai simplu. anunti printr-o notificare scrisa la orice caserie ca nu mai ai nevoie de serviciile lor, cu nr. de inregistrare, iti tai cablu de la intrarea in apartament. nu le mai platesti nimic. si nici nu le vei mai platii vreodata. easy

    Raspunde
  7. andrei 18 Jun 2013 @ 15:22

    mircea, e valabil doar la PF, asta e necazul.

    jules, firma a ramas temporar fara sediu. si mi-am pus problema sa ii chem intr-un loc remote sa mi`l mute acolo, doar ca sa scap de ei, dar trebuie sa le duci adeverinta ca ai punct de lucru autorizat acolo…. clauza pusa special pentru situatii din astea. Pentru ca la bransare nu iti cer adeverinta asta. Tie cum iti suna acest mic detaliu?

    Raspunde
  8. Samuel 16 Jan 2015 @ 19:07

    Tot cu UPC am si eu probleme, aceeasi clauza abuziva!
    Sunt din Petrila, Hunedoara, iar acum si-au inceput activitatea si in Lonea.
    Sfatul meu este sa cititi si sa recititi acel contract pentru ca va puteti insela! Sau mai bine alegeti alta firma…
    Cel putin pe persoana juridica, exista o clauza abuziva prin care trebuie sa anunti cu 60 de zile inainte de expirarea abonamentuluica vrei rezilierea acestuia. In cazul in care nu faci acest lucru, ti se prelungeste abonamentul automat cu inca 1 an !!!
    Eu am avut un punct de lucru, pe care l-am inchis, am anuntat inainte cu vreo 30 si ceva de zile ca vreau sa il reziliez (pt. ca nu stiam de acea clauza abuziva), si bineinteles ca mi s-a prelungit. Intre timp alta firma a preluat punctul de lucru, motiv pt care abonamentul s-a cesionat. Zis si facut! Am semnat act aditional de cesiune, firma noua a semnat noul contract, ca dupa vreo 2 luni sa imi trimita un mail (nici macar nu m-au sunat) in care sa imi spuna ca nu s-a acceptat cesiunea, iar eu trebuie sa platesc o taxa de reziliere anticipata de 290 lei sau sa mi-l mute la o alta adresa !
    Nu mi se pare normal ca eu sa platesc acel abonament din moment ce nu il mai folosesc de peste un 1 an! Asta e, pacat ca legile din Romania nu apara si interesele persoanelor juridice, pana la urma tot noi, PF, trebuie sa suportam!
    Sper sa se regleze toata aceasta problema cat mai repede, pt ca altfel au parte numai de reclame negative, in loc sa fie o firma de laudat…

    Raspunde
  9. Cosmin 24 Jan 2015 @ 14:05

    Am contract pe firma cu cei de la upc pentru furnizarea serviciului de internet de 5 luni si vreau sa va spun ca internetul are nenumarate intreruperi pe zona soseaua Chitilei.Au solutii business doar pe hartie….in rest sunt praf.Am semnat cu alt provider de net si de saptamana viitoare o sa am net de la ei.Am cerut rezilierea contractului deoarece ei nu pot furniza servicii de internet fara nenumarate intreruperi si acum astept raspuns de la upc.

    Raspunde
  10. Cosmin 27 Jan 2015 @ 17:20

    Au reusit azi 27.01.2015 sa raspunda la mail din 19.01.2015 un pic ajutati si de telefoanele mele zilnice si de mailurile in care ceream un raspuns.
    Dar ce sa vezi …..bat campii de ce spun asta pentru ca daca o sa cititi o sa vedeti ca contractul este semnat in data de 07.05.2013 intre upc si firma x iar in data de 03.09.2014 eu firma y PREIAU CONTRACTUL in derulare cu upc NICIDECUM NU SEMNEZ UN CONTRAC NOU pe o perioada de un an cum se lasa sa se inteleaga din raspunsul upc.Acum eu inteleg din raspunsul celor de la upc ca firma x a avut contract se pare pe 2 ani deci 07.05.2013-07.05.2015 nicidecum 03.09.2015.Asta ca sa va intelegeti cum cererile dvs. ca clienti upc sunt analizate si ce raspunsuri vi se dau.NU INSEMNATI NIMIC PENTRU upc DECAT ATUNCI CAND FACETI UN CONTRACT CU EI DUPA DACA AVETI O PROBLEMA CEI CARE VA RASPUND NU ANALIZEAZA CONTRACTUL SI CE RECLAMATI DVS. DAU RASPUNSURI “GEN” ROBOT.
    Cand am semnat actul de cesiune,preluarea de contract pe mail upc nici nu sa obosit sa trimita contractul.

    “Stimate client,

    Va multumim pentru mesajul transmis si pentru increderea pe care ne-o acordati !

    Ca urmare a solicitarii dumneavoastra de reziliere a contractului din data de 07.05.2013 dorim sa va aducem la cunoastinta urmatoarele aspecte:

    Conform Art 2 din Conditii Generale la Contract (atasat acestui email), aliniatele (1) si (2), contractul intra in vigoare de la data semnarii sale, respectiv de la data de 03.09.2014, iar durata prezentului contract este de minim 12 luni de la data punerii in functiune a serviciilor care fac obiectul prezentului contract („termenul initial”), respectiv 03.09.2015.

    Potrivit Art 12, (1) (i), prezentul contract inceteaza oricand, cu o notificare de 60 zile adresata Prestatorului, cu conditia achitarii de catre Beneficiar a contravalorii serviciilor contractate ( a abonamentelor si extraoptiunilor ) pana la expirarea Termenului initial sau dupa caz a termenului succesiv aflat in desfasurare in acel moment;

    Astfel, rezilierea contractului se poate procesa conform clauzelor mentionate mai sus, cu data de 19.03.2015, la 60 de zile de la data inregistrarii cererii de reziliere, cu conditia achitarii contravalorii abonamentelor pana la data de 03.09.2015, data la care expira prezentul contract. Dupa data incheierii contractului, fie asteptati tehnicienii UPC sa ridice echipamentul de la locatia dvs, fie predati personal echipamentul in orice Magazin UPC.

    Pentru orice alte informatii va asteptam la Serviciul Clienti, apelabil la numarul de telefon 031 1000 405 sau web site http://www.upcbusiness.ro.”

    Raspunde
  11. Macovei 4 Sep 2017 @ 13:36

    2017 si trec prin aceasi mizerie cu UPC-ul. Am renuntat la singurul punct de lucru pe care il are firma, am anuntat cu 60 de zile inainte. Totul ok, pana cand primesc azi un telefon in care mi se explica ca dupa plata ultimei facturi, dat fiind faptul ca respectivul contract este incheiat pe un an, noi fiind inca in curs, voi fi contactata de o firma de recuperari pentru a plati si restul lunilor pana la incheierea contractului. In total 200 si ceva de euro. Este abuziv pana la greata. Ceea ce ma irita si mai tare este ca nimeni nu mi-a spus despre aceasta mica clauza abuziva, nici cand am semnat, nici cand am facut cererea de reziliere… UPC-ul este o adevarata camatarie, observ, legala.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)