Sari la conținut

De ce modernizarea Caii Victoriei este o prostie

calea-victoriei

Am aflat si eu aseara la stiri ca Primaria Bucuresti are un program de remodernizare, program ce include si Calea Victoriei. In prima faza mi-a sunat bune, o remodernizare nu poate strica, ba chiar ar trebui sa vina cu lucruri bune.

Dupa ce-am ascultat cu atentie intreaga stire am ajuns la concluzia ca iar cheltuim niste bani doar de dragul de-ai cheltui. Sa o luam totusi pe puncte.

Se doreste ca din 4 benzi de circulatie sa ramana 2 si in spatiul astfel obtinut, prin eliminarea celor 2, se vor face trotuare mai late si doua benzi de circulatie pentru biciclisti.

Motivul pentru largirea trotuarelor este crearea unui spatiu pietonal, spatiu care va revigora magazinele de pe bulevard. Practic trec mai multi oameni pe acolo au loc si mai multe vanzari. Din cate stiu eu acest spatiu pietonal exista din belsug si pe Bulevardul Unirii, dar magazinele alea sunt pururea falimentare. Nu trece nimeni pe acolo pentru ca zona este de asa natura, facuta sa nu duca nicaieri chiar daca este in centrul orasului.

Se incearca acum acelasi lucru si cu Calea Victoriei. Aici traficul pietonal o sa fie mai mare, sunt totusi puncte de interes in zona, sunt cateva magazine si mai sunt sedii de firme. Deci zona o sa fie mai circulata. Dar o sa fie mai circulata ca si cea de la Unirii, nu o sa fie cu nimic mai circulata ca acum. Pe bune, cine isi alege sa mearga pe o artera doar pentru ca trotuarul este mai lat? Ai treaba in zona te duci oricum, nu ai nu te duci.

Bun, acum sa vorbim de magazine. Acesta au nevoie de aprovizionare, din doua benzi, asa cum ii stim noi pe Bucuresteni vom avea doar una, pentru ca una o sa fie blocata de masinile care aprovizioneaza magazinele si de nesimtitii care vor sa cumpere ceva si “stau doar doua minute”. Astfel o sa ajungem la o singura banda de circulatie. Cam cum avem acum prin spatele blocurilor. Va puteti imagina aceasta trecere de la 3-4 benzi la una singura?

Nici nu vreau sa-mi imaginez ce o sa fie acolo din punct de vedere al traficului.

Biciclistii cred ca se vor bucura si ei cand vor observa ca pe benzile dedicate lor vor gasi masini parcate. Si sa nu-mi spuneti ca nu este asa. Oamenii aia chiar au si ei nevoie de locuri de parcare si o sa fie mult mai usor pentru ei sa opreasca pe banda dedicata biciclistilor decat sa isi caute un loc de parcare in apropiere. Care apropiere trebuie sa recunoastem nu prea exista in anumite zone ale Caii Victoriei.

In concluzie o initiativa buna, dar care nu are cum sa fie ok in practica. Stiu cat este de aglomerata Calea Victoriei in acest moment si ma gandesc ca in viitor o sa fie aglomeratra x 2. Trebuie doar sa va imaginati ca traficul de pe 4 benzi se va muta pe doua, coloanele de masini vor fi de doua ori mai mari.

Se spune ca traficul o sa fie mai mic deoarece Bulevardul Uranus a preluat deja o mare parte din el. Prostii, a preluat, dar nu ceva cu adevarat simtitor. Eu ma plimb cam zilnic pe Calea Victoriei, pe bucata dintre Hiltton si Splaiul Unirii. Sunt acolo si 5 benzi de circulatie in anumite locuri si tot degeaba. Zona aia este super aglomerata. Cum o sa fie dupa aceste modificari nici nu vreau sa-mi imaginez.

Dar poate gresesc eu, poate voi aveti o parere mai buna si vedeti lucrurile expuse de mine intr-o alta maniera. Daca este asa chiar sunt interesat sa stiu si eu cum vedeti voi ca o sa fie Calea Victoriei.

P.S. Si chiar daca lumea o sa vrea se se plimbe pe acolo, ma gandesc ca nu este nicio placere sa iti faci plimbarea cu masinile claxonand si poluand langa tine, dar na, este iar chestie de gusturi.

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
17 comentarii
  1. Mike 25 Feb 2014 @ 12:00

    Pun pariu ca daca in loc de trotuare se faceau locuri de parcare (sau macar pe una din parti) era multumita toata lumea si magazinele alea mult mai vizitate – asta ca unul dintre motivele expuse. Nu mai avem timp sa lasam masina la universitate sau in alta parte sa batem toata Victoriei pentru shopping, insa daca ai unde lasa masina cand esti in drum e mult mai usor (usor generalist, stiu ca sunt destui care au timp pentru asta…).

    Cat despre promenada ar fi o idee sa punem la punct parcurile, zic… Cel putin Cismigiul ar avea nevoie de putina ingrijire.

    Raspunde
  2. tudor CeMerita 25 Feb 2014 @ 12:10

    Tot de ce te plangi tu mai sus se poate rezolva simplu.
    1. Aprovizionarea doar dimineata, inainte ca traficul sa devina aglomerat. Vezi exemplul pietonalei din Sibiu, din Brasov si Bdul Eroilor din Cluj.
    2. Sa nu facem piste de biciclete in ideea ca poate vor fi ocupate de masini parcate? Serios?
    3. Am inteles ca se fac parcari subterane in zona. Ar fi cazul sa mai invete si soferii ca sunt facute pentru a parca in ele, nu pe strazi… http://cemerita.ro/inutilitatea-parcarii-de-la-universitatii/

    Raspunde
  3. criserb 25 Feb 2014 @ 12:55

    @Mike – Daca cineva il obliga cumva pe om sa respecte legea nu o sa vedem masini parcare, dar din pacate da-mi voie sa ma indoiesc de treaba asta.

    @tudor CeMerita – Simplu la altii, nu la noi.

    1. Tu chiar crezi ce zici, crezi ca ii pasa cuiva in orasul asta de ore? Tu compari Bucurestiul cu Sibiul sau Brasovul sau Clujul? :)
    2. Daca le facem si le facem degraba… sunt bani aruncati aiurea. Sa-i aduc aminte de comportamentul oamenilor pe Bulevardul Uranus care si-au parcat masina exact pe pistele alea din a doua zi?
    3. Ar trebui, dar mai tre’ si niste conditii facute pentru acesti sorferi. Una este sa vrei sa te plimbi si atunci parchezi la Universitate si te plimbi, si alta este sa te duci sa-ti iei o briosa si sa faci 20 de minute pe jos de unde ti-ai luat masina pana la magazinul cu briosa.

    Uite o varianta foarte ok as pune eu, si-l citez pe Bogdan:

    In Londra se percepe taxa de circulat in centrul orasului. Intri de 5 ori pe zi, de 5 ori o platesti. Ai intrat fara sa o platesti ti-ai luat o amenda de a doua oara cu siguranta nu ai sa uiti sa o platesti. In Olanda statul ofera subventii la achizitia de biciclete. Comasand cele doua civilizatii, cam cat de greu ar fi sa iei o taxa de centru iar din banii colectati, o parte sa bugetezi o subventie la achizitia de biciclete iar restul sa ii folosesti la bugetul pentru curatenia si cosmetizarea orasului? In felul asta scazi si emisia de noxe in oras, scazi si traficul rutier care va fi mai fluid si cresti educatia populatiei pentru mersul sanatos cu mijloace alternative. Dar noi copiem doar tampeniile. Lucrurile bune nu se lipesc de noi nici macar cat uleiul de apa…

    Raspunde
  4. Andreea 25 Feb 2014 @ 13:02

    ” care v-a revigora ” oh really? :(

    Raspunde
  5. tudor CeMerita 25 Feb 2014 @ 13:20

    Stai ca nu am inteles, tu comentezi in articol ca se reduce traficul la 2 benzi dar acum propui scoaterea lui total de pe strada? (poti intra doar daca platesti…)
    In plus de asta, condamni necivilizatia si faptul ca trebuie sa mergi 5 minute ca sa iti cumperi un covrig (adica ti se pare normal sa parchezi direct in vitrina magazinului) dar ai pretentia de a respecta soferii taxa ce trebuie sa o plateasca. Legi sunt si acum, nu de legi ducem lipsa ci de cei ce trebuie sa o aplice (fie ei soferi sau politisti).

    Raspunde
  6. criserb 25 Feb 2014 @ 13:57

    @Andreea – Mi-a scapat, merci frumos!

    @tudor CeMerita – pai da man, era o solutie mai ok asa. Cine voia centru platea. Si nu este vorba de mers pe jos 5 minute, eu ti-am zis cand sunt distante mai mari de parcurs.

    Raspunde
  7. Mike 25 Feb 2014 @ 14:09

    @tudor CeMerita – eu nu ma plang, am facut doar niste observatii. Cat despre parcatul la Universitate si rezolvat o problema undeva pe C. Victoriei poate iti spun altii parerea lor.

    In general circul mult prea rar in zona aia ca sa ma afecteze si de cele mai multe ori ajung pe jos.

    Raspunde
  8. ionut_d 25 Feb 2014 @ 14:17

    Fix treaba cu “parcatul pentru 2 minute” mi-a trecut prin minte. Este macel la orele de varf si pe 4 benzi, pe una, hai doua sa zicem…

    Raspunde
  9. Crox 25 Feb 2014 @ 23:49

    Sunt prea multe benzi acum. Dar 3 e un numar mai bun decat 2. Pistele speciale pentru biciclisti acolo unde exista carosabil suficient sunt o prostie. Cu putina vopsea se rezolva mai ieftin. Biciclistii trebuie sa faca parte din trafic. Pistele alea speciale nu functioneaza niciunde in lume. Oprescu nu trebuie sa mutileze orasul daca vrea sa dea un nou tun. Sa inchirieze fabrica de borduri de la Videanu.

    Raspunde
  10. Coffee 26 Feb 2014 @ 11:57

    O prostie. Piata Victoriei a inceput sa se aglomereze deja si abia au inceput proiectul.

    Raspunde
  11. Adrian 26 Feb 2014 @ 23:33

    …Plin de arhitecti, urbanisti si ingineri de managementul traficului p’aici. Nici nu stiu de unde sa incep, asa ca iau aleatoriu cateva pareri:
    -comparatia cu bd. Unirii – nicio legatura. Segmentul intre Casa Poporului si Unirii e mort dpdv trafic pietonal din alte motive (nu e segmentat de strazi laterale + blocuri rezidentiale sinistre).
    – “cine ar merge doar pentru ca trotuarul e mai lat?”. N-ai inteles, pe Calea Victoriei ai merge pentru ca e una din cele mai frumoase strazi, cu cladiri, cultura, istorie, cu cafenele si restaurante celebre. Problema corecta e insa ca acum “nu merge nimeni pentru ca nu exista trotuar”, cum e ad literam cazul laga Casa Vernescu.
    – “una din doua benzi va fi ocupata de nesimtitii care parcheaza aiurea”. Nici acum cand sunt 3 benzi nu parcheaza mai nimeni aiurea, hai sa nu exageram inutil.
    – “reducerea de la 4 la 2 benzi va dubla cozile”. Inca o inexactitate, in primul rand pentru ca lucrarile incepute sunt pana in bd. Dacia, unde nu sunt problemele de trafic (fiind sens unic o poti vedea ca pe o palnie cu gatul langa Universitate; nu doare daca ingustezi partea de sus a palniei). In al doilea rand, in genere se circula pe 3 benzi, nu pe 4. Si, cel mai important, nu totul se invarte in jurul soferilor, daca vrei strazi mai late muta-te in Paris:).
    – si ca veni vorba, parca ti-a placut sa te plimbi in Paris, Amsterdam sau Barcelona printre masini. La noi de ce zici ca nu ar fi ok?
    @crox -“pistele speciale nu functioneaza niciunde in lume”. E mare lumea asta, esti sigur :)
    @crox – “Oprescu mutileaza orasul pentru spaga ” – Comentariu bun de inramat. For the record, cateva zeci de asociatii, arhitecti samd au scris inainte de alegerile locale un proiect pentru salvarea orasului (Pactul pentru Bucuresti, google it). Trotuarele si pistele de biciclisti erau printre primele initiative cerute. Probabil ca ei nu si-au dat seama de chestia cu mutilarea… deh, n-aveau skill :)

    Raspunde
  12. criserb 27 Feb 2014 @ 00:19

    @Adrian – stii ca imi place sa am polemici cu tine :)

    “N-ai inteles, pe Calea Victoriei ai merge pentru ca e una din cele mai frumoase strazi, cu cladiri, cultura, istorie, cu cafenele si restaurante celebre. ” – de 10 ani de cand suntem noi in Bucuresti ia spune-mi tu mie la cate “restaurante celebre” am fost pe Calea Victoriei? Am fost macar la unul? Crezi ca daca avem trotuare mai late o sa mergem? :)

    “Nici acum cand sunt 3 benzi nu parcheaza mai nimeni aiurea, hai sa nu exageram inutil.” fara alte cuvinte, link. Si totusi, daca nu ti-e clar, acolo sunt pururea masini parcate, si sunt exact in zona “mai mare” a panliei. Iti imaginezi ca aia o sa opreasca mai depare pentru ca se vor face 2 benzi? Nu, si asa o sa avem o singura banda.

    “in primul rand pentru ca lucrarile incepute sunt pana in bd. Dacia” – acum, dar cand se ajunge pe la Cercul National Militar, cum o sa fie? Acolo unde este “gura” panliei, unde este nebunie in fiecare secunda, nu o sa fie coada dubla?

    “ti-a placut sa te plimbi in Paris, Amsterdam sau Barcelona printre masini” – da ma, dar la aia lumea respecta legea, sunt doua benzi si pe alea nu opreste nimeni ca are o treaba. Pentru ca ei au si parcari din X metri in X metri. La noi… o sa parcheze fiecare tot unde are chef.

    ” @crox – “Oprescu mutileaza orasul pentru spaga ” ” – aici sunt de acord cu tine, Oprescu Presedinte!!! :)

    Raspunde
  13. Mike 27 Feb 2014 @ 00:29

    Apropo de cafenelele si restaurantele alea, daca ar avea parcare in fata cum ar fi? :) Doar zic…

    Da, e frumos sa ne plimbam, insa o parte dintre noi prefera sa economiseasca timpul cat mai mult. In plus cand spui cafenele si restaurante nu e chiar spritz si baute sa mergi cu taxi. Poate unii vor sa tina intalniri de afaceri acolo, sa vina pe jos sau cu bicicleta?

    Nu ma intelegeti gresit, doar caut o cale de mijloc pentru un oras in care stim toti cum e cu parcatul cand ai nevoie.

    Raspunde
  14. ionut_d 3 Mar 2014 @ 18:10

    Chiar nu pot sa nu revin si sa spun tuturor sustinatorilor acestui maret proiect sa si-l ia si sa…
    Pana si in weekend spre casa Vernescu se circula pe O SINGURA BANDA pentru ca 2 sunt ocupate cu lucrarile si una este ocupata cu “stau 2 minute” sau pur si simplu cu nesimtiti care isi arunca carutele unde vor. Practic este scenariul de care vom avea parte. Treaba asta cu benzile astea este exact descrierea expresiei: frectie la picior de lemn…

    Raspunde
  15. william 6 Mar 2014 @ 15:59

    si la noi in Mures, este o strada , in stare perfecta; vor sa o bombardeze, sa o modernizeze cica

    Raspunde
  16. mario 3 May 2014 @ 21:20

    Este foarte interesant ca totul se rezuma in jurul traficului. Nu conteaza ca trotuarele in Bucuresti sunt f inguste si de cele mai multe ori pline de masini, Centrul Vechi-zona pietonala- sunt zilnic peste 100 de masini parcate sau ca cele 4 parcari construite intre Universitate si Piata Unirii sunt mai mult goale(nimeni nu vrea sa plateasca pentru un loc de parcare). Lumea vrea sa circule in centru ca pe o autostrada, parcarile sa fie chiar in fata locului unde au treaba si neaparat gratis. Lumea nu este obisnuita daca tot ajung in centru sa isi asume faptul ca exista posibilitatea sa nu gaseasca un loc parcare si ca in centru mergi pe jos sau utilizezi transportul public daca chiar ai nevoie sa mergi in apropiere.
    In multe orase europe si americane traficul din centru e redus, strazi cu traffic f f redus, strazi pietonale, trotuare late.
    Cineva zicea ca sunt 5 benzi pe o anumita portiune din Cale Victoriei si tot degeaba pt traficul de acolo si cum e posibil sa se reduca la 3. Pai centrul unui oras nu inseamana zone pietonale, trotuare cat mai late, zone de promenada, spatii verzi?! si in niciun caz masini parcate pe prima banda, zone pietonale sau pe trotuare; 5 benzi de circulatie ca doar daca ai masina trebuie sa circuli ca pe o autostrada, tarfic infernal care duce la o poluare si asa peste limite.
    CENTRUL ORASUL ESTE DESTINAT OAMENILOR NU MASINILOR.
    Oricum Bucurestiul este sufocat de masini, zona centraal e sufocata, lumea urla ca nu sunt parcari desi cele cu plata sunt mai mult goale
    In Bucuresti lumea trebuie sa mai invete sa se deplaseze spre centru si cu transportul public ca nu moare nimeni, e mai ieftin, nu poluezi, nu ai stres legat de parcare.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)