Sari la conținut

Dragi fumători

fumatori pe strada

[Guestpost]

Dragi fumători,

Va rog mult, când vă aflați în deplasare și vă arde să ardeți o țigară, opriți-vă, dați-vă deoparte și fumași liniștiși, și lăsați-ne pe noi, nefumătorii, să respiram aer (cât de cât mai) curat.

Nu de puține ori, în drum între job și metrou, am întâlnit fumători care foarte nepăsători poluează aerul pe unde trec. Și noi cei care mergem în spatele lor trebuie să fumăm pasiv.

Nu-i frumos, zic eu, sa obligi pe “participanții la trafic” să respire aromele “îmbietoare” de tutun pe care le emani! Care arome nu se dispersează imediat ce le-ai eliminat din plămâni, ci persistă cam 30 secunde până la 1 minut în aerul prin care ai trecut.

Deci, rugăminte de nefumator: încercați să vă abțineți până ajungeți la un loc de fumat mai ferit de trafic, sau daca nu vă puteți abține, macar opriți-vă și fumați liniștiți într-un loc, fără să-i faceți pe cei din jur sa se intoxice cu fumul.

Eu zic ca nu e nevoie sa dam o lege în sensul asta. E de ajuns un pic de bun simt.

Era sa uit, cel mai trist mi se pare atunci când fumați în sau lângă locurile de joaca ale copiilor.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. corina 12 Jul 2014 @ 13:00

    Mesajul este bun; tara nu este cea potrivita :(.
    Completez la cele spuse: nu este nevoie de nicio lege, pt. ca, daca nu este si autoritatea punitiva in acel loc, romanii n-o vor respecta oricum :(.
    In perioada 2002-2004 lucram la Ambulanta, intr-un mediu in care oamenii fumau fara niciun pic de bun simt, respect etc. in nasul/plamanii/ochii nostri, ai celor care refuzam sa ne drogam… Ma simteam torturata; ma gandeam sa imi cumpar un aparat de filtrat aerul special pt. locul de munca.
    Chiar in 2002 s-a promulgat Legea 349, care interzice fumatul in spatii publice inchise. M-am bucurat, dar degeaba; nesimtitii – tot nesimtiti :(. Era un anumit coleg – un medic, mare fumator, care ma intreba daca am ceva personal cu el !!! Daca asta ii era capacitatea de intelegere!…

    Raspunde
  2. Simina 12 Jul 2014 @ 13:12

    Subscriu la mesajul postării. M-am înecat de zeci de ori cu fumul de țigară al persoanei care mergea în fața mea… E foarte neplăcut pentru cei care nu sunt fumători. Puțin bun simț ar fi binevenit în chestiunea asta.

    Raspunde
  3. corina 12 Jul 2014 @ 13:40

    Inainte sa deschid mesajul mi-am zis: criserb ne da vestea buna ca a trecut in randurile majoritatii nefumatoare, dar pana sa dau clickul de cuviinta, deja am procesat: sa vezi ca e doar un guestpost si ma bucur degeaba :(…
    Mi-as fi dorit sa ma fi inselat !…

    Raspunde
  4. guma_turbo 13 Jul 2014 @ 15:35

    Cei mai nesimtiti sunt aia care fumeaza in statie de tramvai/autobuz, iar in momentul in care ajunge vehiculul in statie, mai trag un ultim fum pe care il sufla inauntru.

    Raspunde
  5. Sebastian Bargau 14 Jul 2014 @ 01:34

    Si eu, ca proaspat nefumator de cateva luni, am o problema cu nefumatorii. Se băşesc pe strada cu nesimtire si nu realizeaza faptul ca băşina nu se disipa instantaneu, ci mai persista putoarea de prost inca vreo 30 de secunde in aer. Prin urmare, cand merg in spatele unui nefumator din asta care nu realizeaza ca in spatele lui mai merge un nefumator, risc sa trag direct in piept o basina de prost. Si nu, nu de prost gust. Doar de prost.

    Raspunde
  6. criserb 14 Jul 2014 @ 11:26

    @Sebastian Bargau – mare dreptate ai. Bășina ca bășina, că aia trece mai repede, dar noxele emise de tot felul de camioane care circulă pe lângă locurile de joacă?

    Raspunde
  7. 2DU 14 Jul 2014 @ 11:30

    nimeni n-a comentat de fumatul in lift inca? inseamna ca sunteti norocosi!

    Raspunde
  8. 230v 14 Jul 2014 @ 14:21

    -“persistă cam 30 secunde până la 1 minut în aerul prin care ai trecut” – Cred că glumești nu? Sau ai trăit până acum în mijlocul vreunei păduri virgine, unde aerul era super pur sau in vreo salină unde iar este iar foarte curat aerul. Asta ar fi posibil dacă câțiva fumători, în șir indian, la distanță de 2 metri ar expira fumul în același timp.Am uitat, să nu bată deloc vântul.
    – “sa se intoxice cu fumul” – Cred că ești prea naiv(ă) .Tu știi cât poluează 50 de mașini la semaforul pe lângă care treci în fiecare zi? Îți zic eu, imens, comparativ cu fumul de țigără. Observ că nu ai nici o problemă cu asta nu? Ia pune tu nasul la evacuarea unei mașini apoi multiplică cu 50. Efectul e pe termen lung dar sigur.
    – “Eu zic ca nu e nevoie sa dam o lege în sensul asta” – Asta îmi amintește de melodia de la Paraziții.
    – “cel mai trist mi se pare atunci când fumați în sau lângă locurile de joaca ale copiilor” – Mie mi se pare mai trist că părinții moderni nu fumează dar își duc copiii la Mec și KFC, îi umplu cu dulciuri, nu îi îndeamnă să facă sport, le aruncă un iPad în freză să scape de ei pentru a avea timp de guestpost-uri tâmpite.

    @criserb. Data viitoare, înainte să publici un guestpost verifică și tu dacă nu are greșeli de ortografie și/sau logică. Dacă tot se folosesc diacritice măcar să se folosească pentru tot textul. Zic și eu.

    Raspunde
  9. criserb 14 Jul 2014 @ 14:30

    @230v – l-am corectat între timp, sper că acum se vede ok ;)

    Raspunde
  10. 230v 14 Jul 2014 @ 16:14

    Cel putin la mine nu apare deloc corectat. http://imgur.com/V3uvSPQ
    Acum depinde ce intelegi prin corectat.

    Raspunde
  11. Mihai 14 Jul 2014 @ 16:28

    Daca admitem ca fumatul pasiv pe strada e cu adevarat o problema serioasa atunci iti propun sa o comparam cu alte cateva probleme ale strazii:
    1. Cainii vagabonzi si caini fara lesa/botnita (exista si legi pe chestia asta)
    2. Ambalatul fara rost al motoarelor (exista si aici text de lege dar nu respecta nimeni)
    3. Trivialitatile pe strada (de multe ori imi vine sa-i pun casti copilului cand iesim la plimbare)
    4. Agresivitatea soferilor (exista lege)
    5. Mirosul de gunoi (vara e minunat mai ales in marile orase)
    6. Mirosul de transpiratie
    7. Prostitutia
    8. Praful si gunoaiele de pe strazi (pentru care platim ca totul as fie ok si defapt nu e)

    Spre deosebire de cazurile de mai sus eu platesc statului pentru viciul meu peste 1000Euro/an (accize, taxe pe viciu si alte alea) asa ca sa nu-mi zica mie lumea unde si cum e “frumos” sa fumez atata timp cat e legal. Una e sa suflu fumul in fata cuiva si alta e sa nu fumez in timp ce merg. Urmeaza articole in care e blamat fumatul in masina pentru ca sufla lumea fumul pe geam la stop si il duce vantul la masina din spate?

    Raspunde
  12. criserb 14 Jul 2014 @ 21:24

    @Mihai – eu sunt fumător și sunt de acord cu tine. Postul este un “guest post” scris de un amic nefumător care avea problema asta. M-am gândit să-i dau dreptul la replică :)

    Dar, ceea ce zici tu este pe sufletul meu și tot ceea ce ai atins sunt subiecte pe care le-am dezbătut deja și pe care cu siguranță am să le mai dezbat.

    Raspunde
  13. Radu 24 Jul 2014 @ 02:30

    De ce sa nu fumez pe strada?…am acest drept . Nimeni nu o sa interzica chestia asta pentru ca-i o PROSTIE… mai bine gandeste-te ca bei cola , si alte sucuri si “ape” naturale ..ca mananci defapt doar chimicale si copite de cal… ca poate o sa ai niste probleme de la folositul excesiv al telefonului, televizorului si calculatorului , ca tocmai o masina din 75′ a trecut pe langa tine lasandu-te sa-i inghiti fumul …etc …iar cand o sa duci o viata de sfant naturala iar organismul tau o sa sufere asa mult din cauza fumului meu de tigara iti jur ca eu o sa fiu primul care nu o sa mai fumeze NICIODATA intr-un loc public .

    Raspunde
  14. eugen 27 Feb 2015 @ 02:59

    @Simina – zi sa mori tu ca te-ai înecat?
    Ca idee e nasol sa fumezi pe strada dar recunosc ca mai fumez si io, foarte rar dar o fac.
    Si ca sa lamuresc pe toată lumea cu privire la poluare: se fumeaza pe strada/in pădure / pe buda :))) de 2000000 ani și nu există o statistică care ne spune ca ramanem fara stratul de ozon, in schimb, masinile, fabricile in 200 de ani aproape au distrus stratul de ozon . Asa ca daca vrei fa un articol despre cum sa nu mai mergi cu mașina. Deci jur ca atunci cand toata lumea care a comentat pe blogul asta renunță la mersul cu masina eu nu mai fumez pe strada.

    Raspunde
  15. Ana 2 Apr 2015 @ 17:43

    @Criserb poate ai timp sa citesti un articol + comentarii foarte interesant:
    Nu exista dreptul legal la fumat!… O explicație juridică
    http://www.contributors.ro/editorial/nu-exista-dreptul-legal-la-fumat-o-explica%C8%9Bie-juridica/

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)