Sari la conținut

Ma duc sa tai porcul

De anul trecut am vrut sa particip la taiatul porcului, am vrut eu sa fac niste poze cu aceasta veche traditie romaneasca. Anul asta dorinta mi-a fost indeplinita, a fost cumparat un porc si maine ma duc sa-l tai.

Cum n-am mai participat la o astfel de operatiune din copilarie, nu-mi mai aduc aminte mare lucru. Trebuie sa stiu ceva sau toate astea vin de la sine?

Nu, nu va imaginati ca am sa fiu singur, o sa fie acolo oameni care se pricep, care au mai facut treaba asta, eu va intreb daca sunt momente la care trebuie mai atent. Scopul meu acolo este sa fac poze, nu porcul si carnea :)

Daca aveti ceva sfaturi pentru mine, le astept :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. Ovidiu 14 Dec 2012 @ 19:28

    Imediat dupa asomare electrica banuiesc se injunghie porcul in zona jugularei dupa care se ia un vas si se colecteaza sangele unde va fi amestec incontinu pt a nu se coagula pt sangerete.Se va duce proba de carne pt trichineloza, stie macelarul de unde se ia proba,muschi interstitali parca. Ca sa fie soricul gustos se parjoleste porcul cu paie, aici trebuie mana de artist. Jumerele se fac la foc mic si pe lung mare atentie la foc.O, si mai sunt multe etape, eviscerare, transare,fierbere organe,facut mezeluri.A, si ce era mai important la inceput se serveste o tuica fiarta pt curaj si incalzire.La sfarsit se face o mancare, curetiul (varza) porcului asa se face prin Arad si se da pomana porcului de nu mai ramai cu nimic din el,bine dar si tu vei primi de la alti,asa ca o luna de zile mananci doar proaspata cum se zice. Sa aveti pofta :) Si sa vedem photo de la “crima.”

    Raspunde
  2. corina 17 Dec 2012 @ 02:16

    Sunt convinsa ca imi scapa mie “ëxoticul” momentului dar…aceasta “veche traditie romaneasca” nu este oare prea sadica si nu cumva hraneste dorinta romanului dupa violenta si sange?!
    Nu mai avem executii publice, nu mai avem nici luptele intre gladiatori, care erau showurile stramosilor nostri, dar ne delectam injunghiind animale haituite! Brrr :(!

    Raspunde
  3. maddy 17 Dec 2012 @ 09:21

    corina: nu e chestie de delectare, o familie mare si carnivora mananca multa vreme dintr`un porc. plus ca se mai strange lumea cu ocazia aia si te mai distrezi, mai povestesti, etc.
    la taiat de porc n`am fost dar am fost la un taiat de miel cand eram copil. tot ce am retinut este ca mielul, cand il tai, plange ca un copil. creepy.

    Raspunde
  4. criserb 17 Dec 2012 @ 10:31

    @corina – toate animalele pe care le mananci sunt taiata intr-un fel sau altul. Toate sunt sacrificate pentru ca noi sa le mancam. Nu inteleg de ce aceasta revolata, cand totusi le mancam? Ne deranjeaza ca taiam porcul, dar sa-l mancam nu ne deranjeaza…

    Raspunde
  5. Nautilus 17 Dec 2012 @ 10:33

    1. Cand taierea porcului este parte a unui mod traditional de sacrificare, asomarea nu este obligatorie. Asomarea e 100% obligatorie cand porcul e taiat la abator.

    2. Porcul (sau orice alt mamifer) isi pierde cunostinta la maxim 30 de secunde de la sectionarea arterelor care alimenteaza creierul cu sange, daca a fost sacrificat de un macelar profesionist, care stie unde si cum sa taie. E o moarte rapida, lipsita de durere. Creierul nu poate supravietui mai mult de 3 minute fara oxigen si nu poate mentine starea de trezie mai mult de 30 de secunde in aceleasi conditii.

    ~Nautilus

    Raspunde
  6. corina 17 Dec 2012 @ 11:03

    @criserb, ai avea foarte mare dreptate in ceea ce spui, doar ca pornesti de pe premize false… Am spus eu ca mananc porc?! Never ever! Este adevarat ca in aceasta perioada a vietii, cand am ajuns la un anumit nivel de maturitate, nu mananc porc pt. ca este o carne foarte toxica (pe un loc fruntas printre celelalte tipuri de carne, care are fiecare gradul ei de toxicitate), dar mai ales pt. ca Cel care ne-a creat si care ne-a dat niste reguli de viata, ca sa fim sanatosi si fericiti, ne-a spus sa nu mancam porcul. Oricum, eu nu suport nici mirosul acestei carni…
    Cu riscul ca unora sa li se para oarecum ciudat, va voi spune ca aprox. 20 de ani din viata mea nu am consumat carne deloc din considerentul revoltei fata de sacrificarea abuziva (zic eu) a animalelor (cred ca de pe la varsta de 7 ani !). In prezent, mai consum ocazional carne alba (pui sau peste), dar fac asta numai pt. ca sunt foarte ocupata si de regula imi cumpar ceva de la prima dugheana, fiindca daca intru intr-un restaurant, trebuie sa am la dispozitie cel putin o ora si…nu o am! Iar la aceste tonete, nu gasesc mereu falafel (ca prima optiune), desi intreb de fiecare data… Oricum, marea mea dorinta este sa reusesc cat mai curand sa renunt din nou la carne – pt. totdeauna, dar recunosc ca de data asta o fac in primul rand pt. a avea un regim de viata cat mai sanatos si abia in al doilea rand din acea revolta…
    OK! Asta a fost justificarea mea. Revenind la subiect, in prezent sunt destul de matura ca sa accept ca multor oameni li se pare normal sa taie animale ca sa le manance, dar – ceea ce incercam sa spun in comentariul anterior – nu inteleg placerea pe care unii o gasesc in acest ritual de masacrare…

    Raspunde
  7. criserb 17 Dec 2012 @ 11:27

    @corina – la mine a fost o curiozitate, nu o placere. Vroiam sa vad si eu cum se face treaba asta, pana acum n-am mai vazut si deh, eram curios. Eu zic totusi ca nu ar trebui sa ne fie ciudat sa vedem un astfel de lucru atata timp cat carnea o mancam. Fie ca este vorba de porc, vita, pui sau peste. In toate cazurile omoram un animal ca sa-l mancam…

    Raspunde
  8. ionut_d 17 Dec 2012 @ 21:29

    Carnea este prezenta in alimentatia omului iar sacrificarea animalelor se face intr-un fel sau altul, “sadic” sau mai putin “sadic” si nu exista vreo placere, dorinta de sange sau de violenta.

    Exista in schimb factorul social de care spunea cineva mai sus si un sorici cum nu exista mai bun decat in acel moment :)

    Raspunde
  9. AndreaS 17 Dec 2012 @ 23:37

    Ma intreb uneori daca acum X ani -cei care umblau cu sulita prin paduri numai din dorinta de a se hrani pe ei si pe cei din familia lor…nu ar fi facut-o, am mai fi existat oare astazi noi cei care ne hranim numai sanatos? Corina este optiunea ta daca mananci sau nu carne de porc eu o respect , DAR…sa lasam fiecaruia placerea de a hotari singur asupra vietii lui. Hrana este o necesitate nu un lux. Daca mancarea nu are E- uri are cu siguranta un milion de alte parti negative -motiv sa nu o consumi. Eu am crescut la curte , daca am scapat cand eram mica o cireasa pe jos o ridicam o curatam sau nu de rochita si o mancam. La cofetarii nu primeam mereu un pahar cu pai si uite ca am supravietuit. Mult mai nociv pentru generatia actuala mi se pare tendenta de a socializa doar via “facebook” bloguri samd. Catalogam lucruri doar din unghiul nostru de vedere. Nu mai exista acceptanta, bucuria ca un prieten “se ajunge”.Tot ceea ce se intimpla este obligatoriu NEGATIV si nu pe placul nostru. Marginalizam oameni si apoi ne intrebam de ce reactioneaza ciudat.Daca tu inca mai crezi ca populatia globului mai poate fi hranita sanatos te inseli amarnic. Lumea asta se misca mult prea repede pentru a mai putea tu sau eu controla ce se ascunde
    in spatele fiecarei etichete. Nu mai poti controla absolut nimic ! Fiecare miscare iti este intr-un fel sau altul monitorizata. Profilul tau de consumator se contureaza din momentul in care ai apasat tasta unui mobil, ai introdus un card pentru o plata, ai pasit pe un aeroport si exemplele pot continua. Ne pierdem identitatea in fiecare secunda si refuzam ca acceptam ca taiatul porcului a fost candva o traditie !! Mie mi-e dor de porcul taiat la bunica, de bucata de soric cu sare si nu mi-e rusine sa o recunosc. Ba chiar ma bucur sa stiu ca am trait vremuri in care familia mai avea timp sa taie un porc si sa bea o tuica fiarta impreuna.

    Raspunde
  10. criserb 18 Dec 2012 @ 00:34

    @AndreaS – frumos comentariu, respectele mele! Cand scrii un post pe blog, imi place mult cum scrii ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)