Sari la conținut

Muntele Athos

Pe muntele Athos nu se ajunge foarte usor, ba e chiar complicat. Noi l-am vazut de pe vapor in excursia pe care am facut-o in Grecia. Mai jos aveti cateva poze cu “micutele chilii” iar mai multe detalii, pentru ca nu pot sa ma abtin am sa va dau la sfarsit :)

athos01

athos02

athos03

athos04

athos05

athos06

athos07

athos08

Ca sa vezi manastirile de mai sus trebuie sa iei vaporul/barca/salupa sau mai stiu eu ce ambarcatiune care plutese, altfel nu se prea poate, sau asa cum am zis se poate dar mai greu si asta numai daca mamica ta te-a facut baiat. Daca te-a facut fata nu ai nici o sansa sa calci pe “muntele sfant”.

Ca baiat trebuie sa faci o cerere de viza cu 3-4 luni inainte sa ajungi acolo pentru ca e cu programare, pe muntele Athos sunt maxim 100 de turisti, deci ca tu sa ajungi acolo unul trebuie sa plece, aceasta suma este batuta in cuie si nu poate fi depasita.

Nu poti sa te duci acolo ca simplu turist, sa faci cateva poze si sa-ti vezi de ale tale, nu, nu este posibil. Daca vrei sa mergi acolo trebuie sa te supui regulilor lor, ca sa primesti cazare trebuie sa muncesti pentru ei, ca sa mananci la fel. Nu ai voie acolo cu vicii, nu ai voie sa fumezi sau mai stiu eu ce alte chestii care nu se impaca cu Dumnezeu.

Femeile nu au voie de nici o culoare, au fost cateva dar au fost inchise si expulzate. Daca cumva ajungi acolo ca si femeie, fie ca te deghizezi, fie ca naufragiezi in zona si deh e primul colt de pamant pe care poti sa pui piciorul nu ai voie, te paste temnita. De la 3 la 12 luni.

Ca sa vi-o zic pe sleau calugarii aia sunt niste cretini ca de altfel ca toti preotii. Asta e parerea mea. Cum draq sa nu te lase pe munte chiar daca bucata aia de pamant este cea care iti salveaza viata… nah, nu ai voie ca ei sunt smecheri.

Chestia cu femeile le-a fost interzisa celor de pe Athos atat de Greci cat si de Parlamentul Europei  de vreo 10 ani dar pe ei ii doare in dos si fac ce vor ei… nimeni nu ii poate convinge ca pamantul ala nu e al lor si ca orice om are dreptul sa se plimbe liber peste tot.

Saracii de ei, le trebuie liniste pentru rugaciune, atat de liniste ca aia mai avuti au chilii cu cate 5 camere ca deh… prostii le-au dat bani sa construiasca acolo. Ca doar nu au facut constructiile din poze pe banii lor, le-au facut pe banii nostrii, ai tuturor ortodocsilor. Stefan cel Mare si inca un mare domnitor  au fost cei care le-au dat printre cei mai multi bani calugarilor dar nu va inchipuiti ca noi avem vreo manastire pe acolo, nahh… noi nu avem nimic, doar cotizatii.

Muntele Athos e un stat in stat, cu legile lui, cu tot ceea ce le trece calugarilor prin cap pentru ca ei sunt sfinti…

As fi vrut sa vorbesc mai frumos de acest loc dar nu pot, ceea ce am aflat despre acest munte nu are nimic in comun cu religia, cu drepturile omului, cu bunul simt. Sunteti liberi sa ma contraziceti :)

Si ca sa va conving ca popii nu difera mult de pitipoance va mai arat si o poza facuta pe vas cu un popa:

athos09

Atentie la culoarea apratului ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. mariana 21 Sep 2009 @ 22:54

    :)

    Raspunde
  2. octavian 21 Sep 2009 @ 23:16

    Daca taceai, intelept ramaneai!

    Raspunde
  3. dan 22 Sep 2009 @ 01:40

    so gay …

    Apropo de gay, sodomismul parca era pacat mare la crestini, uite ca am citit acum vreo doua saptamani pe yahoo news ca biserica adventista (in SUA) le va da voie homosexualilor sa fie clerici ai bisericii :).

    How come? :o

    Raspunde
  4. mumy 23 Sep 2009 @ 13:29

    salut,
    eu am fost pe munte, cu programare .
    dar daca vrei sa si vizitezi ceva trebuie sa stai o noapte acolo.
    ultimul ferry spre ouranopoli e la 12 si ceva , si primul spre dafni e la 8 . problema e ca cea mai apropiata manastire de port e la 2 ore de mers pe jos. alta varianta este sa te opresti la o manastire care este chiar langa apa(fiecare vas opreste la toate ca un autobiz de oras).
    oricum e interesant acolo . de comantat ma abtin sa comentez regulile lor , prefer sa raman neutru.

    Raspunde
  5. sir john 6 May 2010 @ 00:55

    ma mai du-te-n coada calului. u habar n-ai de crestinism si de ce inseamna Sfantul Munte, dar iti place sa te bagi in seama….

    Raspunde
  6. criserb 6 May 2010 @ 01:10

    Banuiesc ca tu poti sa vii cu argumente daca stii asa bine, le astept…

    Raspunde
  7. ionut 14 Jan 2011 @ 15:32

    Foarte interesant ceea ce tu ai scris.Dar ma intreb eu oare c ce drept judeci tu pe cei de acolo.Inca ceva crezi ca este importanta culoarea apartului de fotografiat?Eu cred ca lumea este deja intr-o decadere totala si sa stii ca mi-e rusine si scarba ca romanii nostrii nu stiu sa-i apere credinta si valoriile.Te crezi ortodoxa eu zic ca mai bine te uiti in sufletul tau si vei afla ceva ce te v-a surprinde.Din pacate asta este viata plina de intelepti si oamenii care isi dau cu parerea.Rusine pentru felul in care tu ai scris si mai ales pentru ca te crezi mare mare mare inteleapta.RUSINE

    Raspunde
  8. Shock 2 Feb 2013 @ 11:37

    Ai scris că “Stefan cel Mare si inca un mare domnitor au fost cei care le-au dat printre cei mai multi bani calugarilor dar nu va inchipuiti ca noi avem vreo manastire pe acolo, nahh… noi nu avem nimic, doar cotizatii.”

    N-ar fi stricat să te documentezi puțin: Wikipedia sustine altceva: “Among the sketes, most are predominantly ethnic Greek. However, two are Romanian, the coenobitic “Skētē Timiou Prodromou” (which belongs to the Megistis Lavras Monastery) and the idiorrythmic “Skētē Agiou Dēmētriou tou Lakkou”, also called “Lakkoskētē” (which belongs to the Agiou Pavlou Monastery).”

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)