Sari la conținut

Partia Harakiri, inclinatie 78% Mayrhofen, Austria

harakiri_1M-am dat cu placa in multe locuri, am intalnit partii mai abrupte si mai putin abrupte, dar niciodata n-am intalnit o partie cu o inclinatie de 78°. Astazi, la o masa cu niste prieteni, unul din ei ne-a povestit cum s-a dat el pe acolo, cu picioarele-i tremurand.

Am cautat putin pe google si am gasit mai multe informatii. Se pare ca este cea mai abrupta partie de ski din Austria si nu poate fi coborata chiar de oricine.

Nu este lunga, este un segment dintr-o partie neagra, un segment ce are numai 150m, dar coborarea ei este o provocare pentru oricine. Este greu sa o cobori si pe fund, ce sa mai zic de skiuri sau placa…

Ati fost pe acolo, v-ati dat?

Mai jos aveti un spot de promovare al partiei, in care va puteti da seama, cat de cat, ce inseamna o inclinatie de 78% :)

Cum in martie o sa fiu pe acolo, daca am putin noroc o sa ma duc sa o vad cu ochii mei. Nu stiu daca o sa ma dau pe acolo, nu sunt chiar asa expert, dar totusi, cred ca este ceva al naibii de greu sa te dai pe o astfel de partie. 78° sunt aproape 90°, ceea ce inseamna aproape vertical.

Cum poti sa te dai pe o partie aproape verticala? :)

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. Ghiocel07 4 Feb 2013 @ 22:27

    Sper sa nu aveti alte peripetii anul acesta…..sunteti mai “maturi” cu un an asa ca sper ca si mintea este mai multa…..

    Raspunde
  2. criserb 4 Feb 2013 @ 22:32

    @Ghiocel07 – si eu sper asta. Desi anul trecu nu a fost vorba de teribilism, pur si simplu a fost ghinion… la baza partiei :(

    Raspunde
  3. BB 5 Feb 2013 @ 11:06

    Vezi ca faci o confuzie intre grade trigonometrice si procente, titlul e bun, ce urmeaza in articol nu prea… :)
    O panta de 100% inseamna ca mergi 100 m pe orizontala si in acelasi timp urci 100 m pe verticala, adica te deplasezi pe ipotenuza unui triughi dreptunghic isoscel cu catetele de 100 m si unghiurile de 45°. Cu alte cuvinte o panta cu inclinatie de 78% are un unghi de aproximativ 40 grade trigonometrice.

    Cat despre partia in sine, segmentul de 78% nu-i asa de lung, vreo cativa zeci de metri din ce-mi aduc eu aminte, n-ar fi o mare problema daca daca n-ar fi mai tot timpul gheata pe bucata aia (toata lumea franeaza mult si tare acolo si se face repede patinoar).
    E distractiv sa stai la baza partiei si sa vezi cum 70% din cei ce coboara vin pe burta pana in vale. :)

    Raspunde
  4. criserb 5 Feb 2013 @ 11:25

    @BB – esti sigur? :) Nu faceam o confuzie, eu chiar asa credeam, nu stiam ca este o deosebire intre gradele trigonometrice si procente. Ma gandeam ca tot aia e. Tre’ sa mai studiez putin problema ca inca tot in ceata sunt.

    Raspunde
  5. BB 5 Feb 2013 @ 11:38

    Sunt sigur :)
    Uite aici o explicatie [mult] mai savanta decat a mea, daca ai rabdarea s-o rasfoiesti (ai acolo si un tabel de echivalente):
    http://earth.unibuc.ro/articole/observaii-asupra-indicatorilor-morfometrici-determinai-pe-baza-mnat

    Raspunde
  6. BB 5 Feb 2013 @ 11:47

    Si vis-a-vis de partie, stiam eu ca aveam ceva filmat (min. 00:36):
    https://picasaweb.google.com/111312045827598008315/SchiZillertal#5454922509326900466

    Daca te tin cat de cat picioare, nu-i nici dracu’ chiar asa de negru :)

    Raspunde
  7. jules 5 Feb 2013 @ 13:46

    Daca pe acolo nu ar merge si plachistii care incearca sa faca treaba buldozerelor alea de nivelat pirtia, cred ca ar fi super.
    Eu nu am greturi la pantele astea. Avem si noi pe aici citeva bucati tot in genul asta. Doar putina nebunie si calm si nu ai probleme.
    Oricum, suna tentant. Sa vedem daca ajungem pe acolo anul asta.

    Raspunde
  8. Soacra 5 Feb 2013 @ 21:34

    Dumnezeule… eu ca un mare (la propriu) incepator ce sunt am coborat pe cur partia Sorica… Asta mi se pare un cosmar…

    Raspunde
  9. Edu Mihnea 30 Dec 2013 @ 18:38

    Desi am doar 15 ani , skiez de la 3 ani si am si concurat prin tara (cel mai bun rezulat locul 2 ) si am coborat si eu partia Harakiri. Sincer , mi-a fost frica atunci cand am coborat-o , dar este o portiune scurta de abrupt incredibil , in rest partia e ok. Mai mult decat atat, , partea cea mai grea o joaca gheata , deoarece sunt mai multi cei care se dau cu placa pe Harakiri decat skiori.

    Raspunde
  10. Andrei 7 Jan 2014 @ 19:51

    Tocmai azi am fost pe acolo si am scapat cu bine, dupa ce de pe la jumatea partiei am incercat sa vad cum e si fara ski-uri, cu spatele, pe spate, in cap, pe burta… Mai pe scurt, Harakiri m-a dovedit si n-a fost placut. Am cazut si am alunecat aproape pana la baza incontrolabil… E foarte periculoasa pentru ca are multa gheata si o greseala simpla si te-ai dus. N-ai sanse sa te opresti, decat cand Harakiri iti da voie. Daca incerci sa bagi picioarele in zapada, o sa-ti trosneasca oasele ca niste ramurele uscate.
    Sunt multumit si recunoscator ca am scapat doar cu o durere de genunchi, amintindu-mi ce “cursa” am facut.
    A fost prima si ultima oara cand voi mai face pe kamikaze.

    P.S. Precizez ca schiez de vreo 8 ani, insa nu profi.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)