Sari la conținut

Patronul care a dublat salariile angajaţilor şi le-a scurtat programul de muncă

Henry-Ford-1930Henry Ford a făcut în anul 1913 ceva ce niciun alt industriaş nu îndrăznise: a dublat salariile muncitorilor la 5 dolari pe zi şi le-a redus programul de muncă cu o oră. Efectele deciziei au fost o creştere majoră a productivităţii.”

Va dati seama cate repercursiuni a avut acest lucru? Cate chestii s-au schimbat in bine pentru Ford? Vedeti aici, nu are rost sa copiez intreg articolul.

Sunt curios, cate companii ar face asa ceva in Romania, eu inca n-am auzit de ele, cu toate ca o astfel de decizie le poate schimba radical, in bine.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. andreea 18 Jun 2013 @ 11:58

    mda, hai sa comparam salariile de acum 100 de ani cu cele de acum, programul de lucru de acum 100 de ani cu cel de acum, conditiile de munca de acum 100 de ani cu cele de acum, economia de acum 100 de ani cu cea de acum….
    jeeezus, astia sunt specialistii financiari de azi? atunci ma impusc!

    clar, nimanui nu i-ar fi venit ideea sa salveze europa/romania din rahat dubland salariile si trimitandu-ne in concediu!

    Raspunde
  2. samifilip 18 Jun 2013 @ 14:05

    Asa cum zicea si Andreea, nu cred ca strategia lui Ford se poate aplica si in contextul economic de azi.

    Raspunde
  3. Maddy 18 Jun 2013 @ 15:54

    Ca si cum ai un angajat pe 100lei/luna care lucreaza 12 ore/zi si ii maresti salariul la 200lei.

    Raspunde
  4. Cosmin 18 Jun 2013 @ 16:46

    Spuneai candva sa semnalam greselile de scriere, gramatica etc: de exemplu, corect e “repercusiuni”, nu “repercuRsiuni”.

    La intrebarea “Cate compani ar face asa ceva in Romania?” presupun ca ultimul “i” a scapat din viteza (compani”i”)

    Raspunde
  5. criserb 18 Jun 2013 @ 23:21

    @Cosmin – multumesc frumos. Se intampla, de sa nu as vrea sa corectez? :)

    Raspunde
  6. dojo 19 Jun 2013 @ 10:22

    Marirea salariilor nu este mereu solutia pentru a avea oameni mai interesati de munca lor si nici nu aduce mereu cresterea unei companii. Pana la urma, profitul se calculeaza in continuare scazand din incasari tot ce cheltuiesti. Si cheltuielile salariale sunt in general un procent serios. Daca nu ai motiv sa cresti salariile, nebun sa fii sa o faci.

    Mai pune la socoteala si cat ia statul din ambele parti (patron/angajat) – desi pe mine ma intereseaza in discutia asta banii pe care ii dau eu ca angajator. Ai putea sa te rogi de statul roman sa ia mai putin pielea de pe fiecare angajator/angajat si poate vezi si cresteri salariale. Sa nu mai vorbim ca multi angajati abia isi merita salariul pe care-l primesc si aia care chiar fac performanta si sunt considerati importanti in companie (ca indispensabil nu e nimeni), primesc salarii serioase.

    Mai important la Ford este modul de a privi munca si etica in cadrul unei companii, citeste-i cartea ‘My Life and Work’, ca gagiul chiar zicea multe chestii interesante ;)

    Raspunde
  7. Adrian 19 Jun 2013 @ 14:12

    Ca si reactie la stimuli financiari munca se imparte in doua: munca fizica si munca intelectuala.

    In cazul muncii fizice s-a constatat cresterea productivitatii oadata cu cresterea stimulilor financiari. La cea intelectuala nu. Aici remuneratie trebuie sa fie suficienta pentru a nu mai intra in discutie/dezbatere. In rest sunt alti factori care conteaza.

    Restul e populism :)

    Raspunde
  8. Cristian 22 Oct 2013 @ 15:34

    Comparatia nu-si are sensul… alte vremuri, alta tara, alti oameni… Daca am copia modelul ar fi de fapt problema, caci am face o chestiune tipic romaneasca: am prelua forme, fara sa tinem cont de fond.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)