Sari la conținut

Preocupări, casă, studiu, documentare, lucruri noi…

schiteDragilor, bănuiesc că v-ați întrebat ce-i cu mine de nu am mai scris nimic pe blog, sau cel puțin ai mei părinți sigur s-au întrebat :)

Ei bine, sunt bine sănătos, nu am pățit nimic, doar că m-am apucat să citesc zeci de chestii despre case și teren. V-am zis că ne apucăm de făcut casă, nu? Și cum m-am apucat eu așa de studiat, pentru că habar nu am ce înseamnă o casă, m-a cam prins studiul și nu m-am putut opri din ceea ce făceam.

Am citit despre:

  • Grădini – dacă tot o să ne facem o casă și tot ne-am luat un teren, mă gândesc că o mică grădină, de vreo 50mp nu strică. Să avem și noi satisfacția că avem roșiile noaste.
  • Gazon și îngrijirea lui – tot timpul am vrut ca atunci când o să am o curte să am gazon. O zonă mare de gazon, verde, frumos. Am citit că una din cele mai ok metode pentru îngrijirea lui ar fi niște aspersoare care să unde bine gazonul. O să-mi ziceți că se poate uda și cu furtunul, este adevărat, dar dacă nu o să am timp. Ce o să se aleagă de gazonul meu? Și apoi mă gândesc că este mai bine udat de aspersoare, și mai omogen decât dacă m-aș apuca eu de făcut asta manual. Poate greșesc, v-am zis, dar la concluzia asta am ajuns.
  • Cum se face o casă – pe forumul softpedia și pe forumul misiuneacasa.ro am citit câteva jurnale (jurnale softpedia, jurnale misiuneacasa) ale celor care s-au apucat să își facă o casă. Am citit care sunt problemele de care s-au lovit, care sunt chestiile de care ar trebui să țin cont. Foarte interesant, merită citit în caz că aveți preocupările pe care urmează să le am eu.
  • Cum se face un puț – nu este mare filozofie, dar m-au prins discuțiile și am urmărit subiectul destul de îndeaproape. Am vrut să știu fiecare etapă și cum se ajunge la apă :)
  • Cum se face un gard – nu m-am gândit că un gard poate să coste o căruță de bani, chiar am crezut că este ceva ieftin. Ei bine, după multe pagini studiate am ajuns la concluzia că un gard nu este chiar de ici de colo, un gard costă ceva bani. Totuși dacă veri să ți-l faci de unul singur și studiezi puțin cum se face, care sunt materialele se poate și mai ieftin. Eu am ajuns la concluzia că aș putea să-l fac cu cca 6.000 lei, singur, în varianta stinghii de lemn.
    • Lungime gard 91m.
    • Stinghii de 200x15x2.5 cm – 606 buc. Stinghia este de 4 m, deci pot să o tai în două bucăți, rezultă 303 buc de câte 4 m. 303×10.5lei = 3.185 lei.
    • Betonul – am nevoie de 91m x 0.4m (adâncime – asta încă nu știu dacă este adâncimea oprimă pentru terenul meu, văd în urma studiului geo) x 0.2 lățime = 7.28 mc. Înmulțit cu 229 lei/mp, rezultă un cost de 1.667 lei.
    • Fierul beton (plasă de fier sudată) – 6 buc – 200 lei.
    • Stâlpii de fier – 45 buc x 18 lei = 810 lei
    • Săpătura – 7,28 mc x 9 lei/mc = 65 lei
    • Total = 5.933 lei
    • (Toate prețurile sunt luate de pe net și calculele sunt făcut după mintea mea, o să vorbesc și cu un specialist, este posibil să greșesc.)
  • Fundații – cum se fac, cum este cu betonul, cu timpii de așteptare…
  • etc, etc, etc – nici nu mai știu exact acum despre ce am mai citit, cert este că am citit foarte mult.

Așa sunt eu, trebuie să mă documentez înainte de a face orice, și am ajuns la concluzia că la domeniul construcții încă internetul nu este așa cum ar trebui să fie. Meseriașii nu prea au timp de internet, ei sunt pe teren și pe net foarte puțin…

Nu vă mai plictisesc, probabil nu sunt mulți care sunt pasionați de subiect, cert este că acum sunt mai avizat ca acum 3 zile când mai apucat de studiu.

Deocamdată este bine că am timp, momentan sunt doar la faza de obținere a certificatului de urbanism, a studiului geo și a studiului topo.

Arhitect mi-am găsit, este vorba Dragoș Mircea de la 3pas.ro. Super băiat, chiar am avut niște discuții interesante cu el și suntem pe aceeași lungime de undă, ceea ce îmi place mult.

Ne mai auzim pe tema caselor, inevitabil, asta o să fie preocuparea mea pe termen scurt-mediu ;)

P.S. Oare este normal să mă documente atâta, sau ar trebui să las totul în seama proiectantului și constructorilor?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
9 comentarii
  1. jules 23 Jul 2014 @ 08:40

    Normal sa te preocupe de pe acum. Trebuie sa fii nebun sa lasi pe seama altora. Nu de alta, dar constructorii nu-ti vor veni cu betonul lor si alte rahaturi. Tot tu te vei duce la statia de betoane sa negociezi. Si negociezi ORICE!.
    Sigur ai calculat bine lungimea gardului? Pretul ala e cam mic.
    Deci nu faci nimic anul asta?
    Trage sa obtii nenorocirea aia de autorizatie de construire. Si proiectul sa fie gata.
    Nu-ti bate capul cu gradina si altele. O sa le faci dupa. Doar gindeste-te bine cum pozitionezi casa pe teren tinind cont de tot ce se poate. Unde e sudul, unde sint vecinii, vor veni si alti vecini si unde etc.
    Putul: nu e mare chestie, doar ca trebuie sa stii atit: pe cit posibil sa-l cu cineva care se pricepe si da garantie pe lucrare. Si apoi vezi daca vecinii au fosa din aia care elibereaza tot in pamint sau nu sau daca au put facut calumea. Degeaba dai banii sa faci putul corect si bine daca vecinul trage apa direct in pinza ta freatica. Ma rog, amanunte. Sfatul meu, du-te la a treia pinza freatica. Daca a treia e la adincime mica, gen 20 de metri, te duci mai jos. Nu-ti garanteaza nimeni ca vei obtine fix ce doresti, dar sansele sa dai de apa curata sint mai mari.
    Vezi ca planul casei sa contina neaparat spatii de depozitare. Daca nu contine fara sa-i spui tu arhitectului, mai bine il schimbi. Pe arhitect.

    Raspunde
  2. Cristina 23 Jul 2014 @ 08:57

    Salut! Felicitari pentru intitiativa de a construi casa ta si de a te documenta inainte!
    Si eu sunt arhitect si iti recomand cu caldura sa te documentezi mai degraba de pe site-uri/forumuri de specialitate. Intereseaza-te despre ce inseamna o casa, ce trebuie sa iti doresti de la ea ca traire, sentiment, calitatea vietii, nu doar parerea unor meseriasi despre cum se construieste si cat costa.
    Este important sa stii si tu tehnici si detalii de construire, mai ales raportat la buget, dar totodata lasa-te pe mana arhitectului si veti gasi impreuna cele mai bune solutii.

    Iti recomand cateva site-uri internationale de “lectura” in domeniu. Cred ca vei gasi multe exemple pe placul tau (nu doar idei, dar si materiale sau mobilier) si daca ca vei reusi sa le intelegi, sunt convinsa ca vei obtine o casa de care sa te bucuri in fiecare zi la fel.

    http://www.arthitectural.com/ | http://www.archdaily.com/ | http://freshome.com/ | http://architizer.com/ | http://www.home-designing.com/ | http://www.homedsgn.com/

    Succes!

    Raspunde
  3. criserb 23 Jul 2014 @ 10:45

    @jules – man, eu zic că am calculat bine lungimea gardului, totuși înainte să mă apuc de el am să mai verific.

    Nu știu dacă mă apuc anul ăsta sau nu, mai mult ca sigur că nu. Am să încerc totuși să obțin autorizațiile și dacă am noroc să pun gardul, să sap fosa, puțul și să fac fundația casei. Pentru restul mă gândeam la primăvara viitoare.

    @Cristina – mulțumesc frumos de link-uri, acum chiar am ce face. O parte din siteu-uri le știu, le-am studiat deja, dar nu pe toate. Uite hai că îți mai dau și eu unul care mi-a plăcut mult, găsit tot zilele astea: http://www.houzz.com/

    Raspunde
  4. agleptycus 23 Jul 2014 @ 11:43

    Salut! nu cred ca e bine sa lasi mai nimic in seama altora, cu cat vei fi mai documentat si mai bine informat cu atat vei face ceea ce iti doresti si foarte important cu trebuie.

    De studiat sunt materiale si in romania chiar bine facute de profesionisti cum ar fi:
    materiale “cum se face?: – http://www.spatiulconstruit.ro/biblioteca-cum-se-face
    Compendii – http://www.spatiulconstruit.ro/biblioteca-de-compendii

    Si ceva mai incolo probabil vei studia si Trenduri – opini – http://www.spatiulconstruit.ro/lista-articol/trenduri-opinii-fc2_categorie_stiri_catre_stire=130

    De altfel pe portalul http://www.spatiulconstruit.ro gasesti si multe alte materiale despre constructii, arhitectura, urbanism, informatii de produse si servicii de la peste 400 de firma din tara.
    Succes si spor la treaba.

    Raspunde
  5. Razvan 23 Jul 2014 @ 21:07

    Salut.
    In primul rând, ca să te poți apuca de lucru, primăria locală trebuie să-ți elibereze autorizația de construire.
    Până atunci nu ai voie sa faci nimic.
    Ca să ajungi la autorizația de construire (AC), trebuie urmați câțiva pași:
    1 – obținerea certificatului de urbanism (CU) – este un act informativ prin care primăria te informează în scris ce ai și ce nu ai voie să faci, ce avize și acorduri trebuie să conțină documentația, ce trebuie să conțină proiectul, și evident ce limitări urbanistice există pentru parcela ta.
    2 – întocmirea proiectului si obținerea avizelor care toate la un loc alcătuiesc DTAC (documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire)
    3 – depunerea DTAC la primărie și emiterea AC.
    Indiferent că faci casă sau faci gard ai nevoie de AC, adică trebuie urmați toți pașii de dinainte, pași care costă niște bani buni.
    Pentru a scurtcircuita puțin traseul și pentru a face câteva economii poți cere un CU care să cuprindă și construirea gardului și a casei (ex: Construire casă P+1E, garaj, anexă, și împrejmuire), și automat prinzi 4 lucrări în una singură.
    AC poate să fie cerută pe 4 ani și eșalonarea lucrărilor autorizate în această perioadă depinde numai de tine (gardul în primul an, casa în anul 2 etc). În cazul în care nu ai terminat în 4 ani poți cere o prelungire de 1.5 ani a termenului de execuție.
    În situația descrisă mai sus, problema este că nu poți sa te apuci de gard până nu ai integral proiectul casei gata, adică DTAC-ul complet, dar faci o economie de aprox 1.000 lei (pentru zona în care lucrez eu). 1.000 de aici, 1.000 lei de acolo….
    Bănuiesc ca toate acestea ți-au fost explicate de către arhitectul cu care lucrezi.
    Te sfătuiesc să te încrezi în proiectanții cu care lucrezi și să respecți proiectul întocmit de către aceștia (atât proiectul de arhitectură cât și cel de rezistență sau de instalații).
    În aceeași măsura documentează-te ca să înțelegi exact ce conțin proiectele tale (nu la nivel de expert, ci la nivel de înțelegere) și dacă ai nelămuriri nu ezita să-i întrebi pe proiectanți cum au gândit ce au gândit.
    Evită sfatul “meșterilor ” și al “meseriașilor”.

    Raspunde
  6. StrugaruI 24 Jul 2014 @ 00:28

    La mine în Bucovina, la începerea fiecărui lucru se spune: “Doamne ajută”.

    Al tău fiind un lucru măreț, un Doamne ajută și mai mare!!

    Raspunde
  7. criserb 24 Jul 2014 @ 11:02

    @Razvan – Știu man că nu pot să construiesc fără autorizație, nu despre asta vorbeam. Pe partea de acte sunt acum în lucru, dar până îmi ies mă gândeam să-mi fac temele ce nu țin de ele.

    Pentru CU așa am să depun, cum spui și tu, pentru toate cele la un loc ca să nu trebuiască să merg de N ori pe acolo și să mai dau de fiecare dată niște bani. Lucrul ăsta mi-a fost prezentat deja de arhitect și eu țin cont de sfaturile celor care se pricep. Și la apartament am lucrat după un proiect și a ieșit exact așa cum am vrut noi, îți dai seama că la casă tot așa am să lucrez, cu arhitectul, structuristul și cu designerul.

    Momentan aștept de la notar extrasul de carte funciară ca să mă pot duce să depun actele pentru CU.

    Raspunde
  8. jules 25 Jul 2014 @ 08:29

    Probabil in stadiul asta @Razvan a zis cel mai bine. In CU ceri tot ce vei construi sau intentionezi sa o faci. Gardul si casa obligatoriu. Pune si o anexa si un garaj care sa fie si pe proiect eventual. Nu e nevoie sa le faci o data cu casa.
    Eu inca nu am garaj, dar e trecut pe proiect si AC. Si acum il fac.

    Raspunde
  9. criserb 25 Jul 2014 @ 10:51

    @jules – Bună idee, la asta nu m-am gândit, dar îl pun acolo să fie. Totuși, dacă il pun acolo și-l fac peste 5 ani, mă gândesc că respectiva AC nu mai este valabilă, tot o să trebuiască sa iau alta, nu?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)