Sari la conținut

Prosumator în România și compensarea cantitativă

Sunt prosumator de un an și nu pot să zic că-mi pare rău. Personal mă ajută panourile, consum mult curent direct de la soare, undeva pe la 50%. Mai mult vara și mai puțin iarna. Mă rog, asta ca să știți că panourile sunt bune.

Acum să vă zic de furnizorul de energie și cum aplică el legea.

Mi-a venit factura la curent. După 10 luni. Acum 2-3 zile, la final de februarie 2023 mi-a venit factura pentru luna mai 2022.

Situația stă cam așa. Mă rog, stătea că au trecut 10 luni.

Am consumat din rețea 276 kWh și am introdus în rețea 1129 kWh. Adică am introdus în rețea de 4 ori mai mult decât am consumat.

Cât credeți că am de plată pentru această lună mai, în care eu am livrat către furnizorul de curent mai mult de 4 ori decât am consumat?

Ei bine, cu toate reducerile pe care le-am primit, am de plată sumă de 213.61 lei.

Am băgat în rețea de 4 ori mai multă energie verde decât am cumpărat și trebuie să plătesc certificate verzi. Eu producând energie verde, da?

Bun.

Pe lângă asta, la 1 minut după, mi-a mai venit o factură cu minus. Practic mai am de luat, cred, habar nu am cum o să fie, o să vă povestesc, suma de 197.9 lei, echivalentul celor 853 kWh introduși în rețea și neconsumați.

Asta după ce legea spunea că pentru cei cu panouri o să fie o compensare cantitativă. Gen introduci 1 kWh în rețea iei 1 kWh și tu ca prosumator plătești doar transportul și taxele.

La solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată de până în 200 kW pe loc de consum, furnizorii de energie electrică cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice sunt obligaţi să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă ȋntre energia electrică produsă şi livrată ȋn reţea şi cea consumată şi să reporteze în facturile prosumatorilor diferența de energie electrică dintre cantitatea livrată şi cea consumată, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie electrică consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie electrică reportată pe o perioadă de maximum 24 de luni de la data facturării.

sursa

Cam așa stau lucrurile.

E modul în care statul te susține să pui panouri…

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
  1. Andrei 28 Feb 2023 @ 17:04

    Salut!

    Multi sunt în situația ta. Există Asociatia Micilor Producatori De Energie Electrică (AMPEER) care se luptă cu firmele de energie și ANRE să se respecte legislația europeana. Fac și plângeri în numele membrilor, în caz ca vrei să te înscrii.

    Raspunde
  2. criserb 28 Feb 2023 @ 17:06

    @Andrei – Yep, mulți sunt. Am văzut. Măi, cred că o să mă înscriu, n-am ce pierde, doar când suntem mai mulți putem reuși. Sper. Încă mai sper.

    Raspunde
  3. Haivas 28 Feb 2023 @ 22:57

    Pare rau sa aud. Desi eram destul de convins sa nu devin prosumator, acum cu atat mai mult. Consum din sistemul off-grid cat pot si pun reteaua ca back-up.

    Raspunde
  4. criserb 1 Mar 2023 @ 10:31

    @Haivas – tu ai bateri, le încarci și ai de câștigat. Eu n-am deocamdată. Dar tot e un câștig. Practic în mai am avut un consum de 750 kWh din care 276 kWh din rețea. Am de plătit 213 lei. Dacă nu aveam panouri aveam de plată 750 kWh x 1 leu (cred că atât e acum prețul) deci 750 lei față de 213 lei. Plus că mai am un sold de -197 lei. E un câștig, dar prea mic când mă gândesc că am băgat 1200 kWh în rețea și am consumat 276 kWh și mai plătesc și 213 lei.

    Uite ultima idee pe care o am. Să-mi iau un Spring (vreo 10000€ am înțeles) care are o baterie de 27kW. Studiez dacă pot să încarc ziua bateria (asta sigur pot) și să consum noaptea pentru casă din bateria mașinii. Cred că se poate, dar încă n-am studiat.

    Raspunde
  5. Dani 26 Mar 2023 @ 21:01

    @criserb – am eu 2 Spring-uri si un sistem Victron de 10Kw, nu se poate ce vrei tu.Springul nu stie sa “cedeze” curent.Din ce stiu eu, doar masinile mai “premium” si nici alea nu pot toate sa incarce alta masina, sau dupa caz un sistem off grid.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)