Sari la conținut

Fluctuații mari de curent ENEL

Nu știu cum e la voi cu tensiunea, dar la mine e praf. Cel puțin de 2-3 zile zici că-i discotecă la mine în casă.

Noroc că aveam un multimetru prin casă și așa pot să vă arăt și vouă, pot să-i arăt chiar și Enelului în caz că-mi strică echipamente din casă.

Din ce știu normal ar fi să am 230V, dar se pare că ei se joacă cu tensiunea și la 230V nu mai ajunge deloc. Cel puțin ieri nu am avut 230V.

E periculoasă treaba asta pentru aparatura din casă?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
11 comentarii
  1. Leonardo 16 Nov 2017 @ 11:05

    Eu am asta la centrala https://www.dedeman.ro/ro/stabilizator-de-tensiune-cu-releu-slim-well-1500va/900w/p/1034541
    Ce este misto la stabilizatorul asta… Cand pica si revine, stabilizatorul porneste, dar nu da drumul imediat la centrala. Sta vreo 1-2 min pana se stabilizeaza tensiunea si considera ca este ok pentru centrala.

    Trebuie sa cumpar unu’ si pentru frigider (pentru moment mi-am pus APC-ul de la calculator).
    Din cate stiu TV Led-urile nu prea sunt afectate de fluctuatiile astea.
    Panoul cu sigurante “is a must” – daca ii da prea tare macar sare si protejeaza.

    PS. Mi-am luat stabilizator de tensiune pentru sunt pe curent de santier si na, la fel ca si la tine… Disco disco boom boom flash flash ;)

    Ah da… Masin de spalat nu o tin in priza decat in momentul in care o folosesc si asta se intampla seara cand santierul doarme. ;)

    Raspunde
  2. Haivas 16 Nov 2017 @ 11:16

    Chiar 240V ar fi și mai bine. La mine nu fluctuează. Ori e, ori nu e. Zilele astea, fără soare, e mai puțin! :(

    Raspunde
  3. criserb 16 Nov 2017 @ 12:20

    @Leonardo – asta la tine că ai 220, la mine, care am 380 mi-ar trebui așa ceva și nici ăsta nu sunt sigur că mi-ar fi suficient http://www.electropower.ro/produs/stabilizator-tensiune-electropower-ep-tns-20kva-16000w-400v/

    Raspunde
  4. Nautilus 16 Nov 2017 @ 12:21

    Un aspirator Sanyo construit în Malaysia și cumpărat prin 1991-1992 funcționase cam prost la vremea lui. Oficial avea 700W în rețea de curent alternativ 50Hz / 220-240V. Dar la putere ai fi zis că are 70W. Trăgea doar ce voia el. Dar din 2012 încoace parcă e alt aspirator. Parcă a întinerit.

    Explicația era ridicol de simplă: instalațiile electrice ale cartierului (postul trafo, firele de pe stradă, cutiile de distribuție) erau de o calitate cam românească de anii 1980. Cei 220V oficiali nu prea erau peste tot în rețea. Mai aproape de postul trafo sau de consumatorii industriali (Laromet) puteau fi 220V, mai încolo 214V, 210V, 200V… ba chiar mai clipeau și becurile de prin casă, semn că nici măcar tensiunea de 200V nu era constantă.

    Prin 2000 Electrica a schimbat standardele, trecând la 230V, au mai fost reparate și înlocuite parte din rețele, Laromet și ceilalți consumatori industriali s-au mutat.

    2014: 237V la prize, măsurați cu multimetrul, constant. De parcă ar fi avut stabilizator de tensiune. Nu 238, nu 236.

    2017: 240V la prize, la fel de stabilă tensiunea.

    Nu e peste tot la fel. Acolo unde nu s-au făcut cine știe ce reparații la instalațiile Electrica (Centrul Vechi, Dacia, Polonă, Icoanei, Batiștei) e în jur de 220V, chiar 217 uneori. Stabilizatorul de tensiune ține cât poate el de aproape de 220V, dar nu 240, în niciun caz.

    189-190 e periculos. Din pricina asta, e o idee bună ca aparatele sensibile să fie pe stabilizator de tensiune cu servomotor și UPS.

    Raspunde
  5. criserb 16 Nov 2017 @ 12:29

    @Nautilus – aparatura sensibilă poate fi:

    (grupată pe prize)

    – cuptor
    – plită
    – TV, calculator
    – TV
    – Mașină spălat vase
    – mașină spălat rufe
    – frigider
    – frigider, combina frigorifică, pompă submersibilă (astea în beci/magazie)

    Centrala e pe 380.

    O soluție la mine ar fi http://www.electropower.ro/produs/stabilizator-tensiune-electropower-ep-tns-20kva-16000w-400v/ pentru toată casa, dar e cam scump și nici nu știu unde l-aș putea pune :(

    Să pun pe fiecare priză în parte nu știu dacă aș ieși mai ieftin, plus că mi-ar trebui unul pentru centrală, care e 380.

    Raspunde
  6. Aurelian Galice 18 Nov 2017 @ 11:52

    Din cauza enel-ului eu mi-am montat asta in casa – https://www.domitools.ro/stabilizator-de-tensiune-svc-ii-10000-va-led-8kw.html

    3 ani la rand mi-au ars electrocasnice mari din cauza fluctuatiilor si , in al 3-lea an si-au asumat vina, a venit un reprezentant , a acceptat constatarile si reparatiile de la specialisti autorizati, i-am dat datele sa imi vireze banii de reparatii si , ce sa vezi, surpriza, nu au platit.

    Am inteles ca Enel practica mizeria asta , recunoaste vina dar nu plateste , asteptand sa fie dati in judecata. In felul asta vor plati doar la cei care “insista”.

    Din cauza acestor mizerii am fost nevoit sa investesc mai mult intr-un stabilizator de tensiune care sa imi sustina toti consumatorii.

    Raspunde
  7. Nautilus 23 Nov 2017 @ 13:34

    Aurelian Galice:

    O mare parte din instalațiile electrice de pe stradă și de la clădiri construite în anii 1980 sunt de calitate foarte proastă. Atunci s-a trecut de la cabluri de cupru la cele de aluminiu (amperaj mai mic la aceeași secțiune a firului) și s-a lucrat după metoda Dorel. La multe blocuri, când se termina tubul copex în timpul lucrării, și se termina, turnau betonul direct peste fire și le îngropau.

    Raspunde
  8. criserb 23 Nov 2017 @ 14:09

    @Aurelian Galice – tu, dar la mine la 380 e mai complicat, sau cel puțin mult mai scump.

    Raspunde
  9. Aurelian Galice 24 Nov 2017 @ 00:13

    @criserb – corect… la mine e monofazic

    Raspunde
  10. augustin 24 Nov 2017 @ 03:57

    salut, mare parte din fluctuatii se datoreaza si centralei tale, banuiesc ca ai inceput sa ai probleme cu tensiunea acum de cand a venit frigul si ai bagat incalzirea in functiune:) centralele electrice sunt niste tampenii care consuma enorm raportat la cele pe gaz si care, atunci cand pornesc, “sug” foarte mult curent din retea. si pentru ca furnizorul de curent nu isi bate capul cu transformatoare noi si investitii in retea, apar fluctuatiile de tensiune. din fericire centrala termica electrica trifazica e cel mai putin afectata de fluctuatii si caderi de tensiune, ea functioneaza tot la 230v (partea de electronica si comanda) si de regula sursa de curent pentru placa electronica are plaja f mare de tensiune de intrare. celelalte faze sunt utilizate pt rezistentele de incalzire, o rezistenta nu e motor de frigider, daca intra tensiune mai mica doar nu isi face treaba la randament maxim, atat, e singurul risc. daca in zona nu sunt gaze, probabil ca nu esti aingurul cu centrala electrica, asa ca reteaua electrica e abuzata constant:) ce as face eu in locul tau. 1 as trece pe centrala pe gaz daca se poate( va puteti asocia mai multi vecini sa adoptati o solutie de gaz independenta)2 as face plangere la furnizorul de electricitate, iti vor aduce in casa un aparat care sta mai multe zile la tine( o saptamana de regula) si care monitorizeaza toti parametrii. dupa ce citesc datele o sa faca un rahat, o sa simti o mica imbunatatire, de regula mai muta pe alte faze cativa consumatori din comuna/sat ca sa iti decongestioneze faza cu cele mai mari probleme si cam atat:) ca sa aduca situatia la normal ii costa enorm si li se cam rupe, si-ar amortiza investitia in zeci de ani, daca nu apare in zona un consumator barosan( mall, fabrica etc) nu misca un deget.3 poti pune stabilizator independent doar pe consumatorii cu risc de defectare, frigiderul e cel mai expus la tensiuni mici pt ca motorul compresorului nu mai trage in sarcina corect, se incalzeste si se arde. in rest stai fara grija, supratensiunile distrug electrocasnicele, subtensiunile doar le fac sa mearga lesinate:))

    Raspunde
  11. criserb 24 Nov 2017 @ 10:16

    @augustin – nu era man de la centrala mea. Am făcut o sesizare și au venit să repare. La îmbinările firelor de pe stâlpi erau niște papuci slăbiți, practic nu făceau contact ca lumea. Au schimbat alea și acum situația și-a revenit la normal. Adică nu mai am fluctuații, așa mari, că unele mici le mai observ din când în când. Dar tensiunea e tot sub ceea ce trebuie să asigure ENEL, am undeva la 200-210V în priză, în loc de 230 cum ar fi normal să am.

    Cât despre centrala pe curent, în mare e așa cum zici, dar cum nu am gaz am ales această soluție.

    O să bag și gaz când se vor ocupa alții. Eu am încercat și n-am reușit nici să strâng actele. Adică, am strâns 12 si 14 iar ultimele 2… pauză că ăia nu stau acolo, n-am chef, etc. Ah nu le-am cerut niciun ban, dar na, fiind drum de servitute ne trebuie acordul lor.

    Îți zic că nu mă mai preocup pentru că pe mine chiar nu mă afectează treaba asta. Sunt unii care acum construiesc, sunt cu casele gata și nu au nici curent nici gaz, dar nici ei nu fac nimic. De ce să mă agit eu, să rezolv problema pentru toată strada când ar putea să facă și ei asta, pentru că interesul este mai mult al lor.

    M-am obișnuit cu centrala pe curent, mă costă în medie 600 lei pe lună și nu simt valorile mai mari ce ar trebui să le dau în iarnă (maxim am avut 1300l lei). So, eu pot sta așa mult și bine.

    Sigur, ar fi bine dacă aș plăti mai puțin, dar momentan asta e situația.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)