Sari la conținut

Romani, asa se merge la biserica, sa luam exemplu de la unguri

Am vazut ca aceste poze v-au impresionat, ma gandeam sa va arat si video-ul din acelasi loc. Sa veti si voi cum se merge la biserica, fara sa te imbulzesti, fara sa te bagi in fata, fara sa te certi.

Ar trebui sa luam acest exemplu de civilizatie, urmeasa Pastele pentru ortodocsi si tare imi e ca o sa vad la stiri ca au fost batai, ca lumea s-a calcat in picioare ca sa ia lumina… si e pacat.

Oare putem si noi sa comportam la fel de civilizat ca ungurii pe care nu-i prea avem la suflet?

Si de ce? De ce nu-i avem la suflet? Pentru ca ne invata ce inseamna civilizatia iar noi nu putem asimila aceste invataturi?

[sursa video]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
26 comentarii
  1. Crox 10 Apr 2012 @ 00:30

    Explicatia este una sociologica si foarte simpla: persoanele de aceeasi provenienta care pleaca peste hotare si se constituie in grupuri omogene au un comportament social care tinde spre elitism.
    Exista si exceptii la acest rationament, indeosebi, dar absolut intamplator, persoanele a caror etnie este bisilabica. Tin sa mentionez ca nu ma refer la etnia rroma, rusa sau kurda.

    Raspunde
  2. octavian 10 Apr 2012 @ 09:42

    iti recomand sa te muti la civilizatie, sa vezi cum se comporta oamenii civilizati cu romanii :D

    Raspunde
  3. Csilla Boér 10 Apr 2012 @ 09:46

    ..dupa parerea mea nu este vorba aici de sociologie -acesti oameni nu au plecat in strainatate -ei stau acolo unde stramosi lor stau de aproximativ 1000 de ani …elitismul trebuie sa-l ai in sange (cum s-ar spune)- trebuie sa fie predispozitii native pentru acest lucru ..traditia asta exista de cand e lumea in Secuime iar in legatura cu ordinea si disciplina -Biserica Romano-Catholica prin excelenta inseamna ordine si disciplina – cultiva aceste valori ,inspira aceste valori ,educa aceste valori pentru ca credinta este poate singurul lucru serios pe lumea asta .Multumim frumos pentru persoana care a postat acest video iar daca este de religie ortodoxa ii uram o saptamana frumoasa si un Paste Fericit si Binecuvantat!

    Raspunde
  4. Aron 10 Apr 2012 @ 10:54

    Nu prea pot urmări raţionamentul tău. Cine a plecat peste hotare? Secuii şi maghiarii sunt pe aceste meleaguri de mai mult de un mileniu, nu au venit de peste hotare la noi. În plus, un minimum de civilizaţie şi respect nu este acelaşi lucru cu elitismul. Despre ce vorbeşti mai exact?

    Raspunde
  5. criserb 10 Apr 2012 @ 11:07

    @octavian – am fost in zona aia si mie mi-a placut. Nu mi-a placut ca se vorbeste mai greu limba romana si eu nu inteleg maghiara dar sa stii ca zona aia e mai civilizata si curata decat orice alta zona pe care ai vazut-o tu in tara asta…

    Cum sa se comporte cu mine? Foarte bine, au fost amabili, m-au facut sa ma simt bine in zona (ti-am zis, eu am fost tursit) stiu sa trateze un turist.

    Ceea ce se aude cum ca au treaba cu Romanii e doar o vorba pentru mine, eu m-am simtit confortabil.

    Raspunde
  6. octavian 10 Apr 2012 @ 11:58

    eu tot din experienta iti vorbesc!

    Raspunde
  7. cetatean 10 Apr 2012 @ 12:23

    da e adevarat ca sunt destul de sociabili cu turisti , dar sa stai langa ei ca si roman , sa lucrezi cu ei , si atunci iti vei da seama de rautatea ce o ascund si cat sunt de amabili prin a te fute , sau pentru a iti face rau , traim in romania dar ei se comporta ca o secta care nu accepta aceasta tara si constitutia ei chiar daca fura padurile Romaniei si traiesc din fondurile Tarii careia toti romanii ii dau impozite si taxe …
    daca aveti nelamurii mutati-va acolo o luna si va veti convinge cat de iubitori si ospitalieri sunt ei !!!!

    Raspunde
  8. Crox 10 Apr 2012 @ 14:24

    @Csilla Boér tin sa remarc la dumneavoastra in primul rand nivelul avansat de cunoastere a limbii romane, iar daca locuiti in Ungaria este cu atat mai remarcabila aceasta calitate. Daca sunteti cetatean roman si/sau locuiti in Romania tine de normalitate si de respect fata de semeni cunoasterea limbii romane la un nivel cat mai bun, insa, din pacate, multi dintre etnicii autohtoni nu au acel minim respect, avand crase carente de cunoastere a limbii acestei tari, limba romana. Pentru aceia sunteti un exemplu.

    Referitor la cei 1000 de ani invocati, acesta este doar un amanunt, cu cat mai mare numarul anilor insa, cu atat mai semnificativ acest amanunt si cu atat mai deplina ar trebui sa fie integrarea minoritatii respective, in sensul respectului reciproc, nicidecum al asimilarii, dar, de ce nu, si al contopirii partiale a doua culturi care pot gasi repere comune de-a lungul istoriei, dar si banale amanunte pe baza carora putem construi impreuna. Gandul ma duce acum la un verb foarte uzitat in anii scolii, in special la orele de gramatica a limbii romane, “a alcatui”, care sunt sigur ca va spune ceva. Poate reusim “sa alcatuim” un viitor mai bun laolalta pornind de la cele mai marunte amanunte precum acest banal exemplu pana la cele mai semnificative amanunte, precum cei 1000 de ani invocati de domnia voastra.

    Raspunde
  9. Veres Zsolt 10 Apr 2012 @ 15:00

    @octavian
    Asa cum vad experienta ta si citesc experienta pozitiva a lui Criserb, am gandit ca poate depinde si de tine, cum comport altii cu tine personal…
    Daca nu vorbesc bine, sau de loc limba romana, mi se pare normal, si logic! De ce? pt ca sunt foarte multe localitate unde sunt 80% sau si mai multi unguri, si pur si simplu nu ai cu cine vorbest:) Nu te uiti la TVR, ca ai si Duna TV:) Daca nu pricepi lucrul asta, atunci e problema ta… De exemplu unde stau eu aici nu exista nici un roman cu exceptia politistilor, din care 1 e maghiari. Totusi, daca am trai in anii 40, cand Cluj Napoca avea 84% maghiari, Tg. Mures 95%, Oradea 93%, etc.. atunci era si mai greu sa gasesti cineva cine vorbeste limba romana. Eu de exemplu am invatat singur pe internet, ca in scoala nu invati nimic… DE CE? Pt ca se invata ca limba materna..:)) Daca copii ar invata ca limba straina (ca si germana, sau engleza) atunci ar fi alta mancare de peste… Din pacate nici problema asta nu pricepet, mai ales boii din Bucuresti, ca oamenii de aici nu sunt romani, nu au fosti niciodata si nu voi fi niciodata. Sunt cetateani romani de 92 ani, dar cu sange maghiar de peste 1000 ani.
    Nu este adevarat cea ce povestesc bucuresteni, mai ales care nu a fost niciodata aici, ala tipa cel mai tare:) Cine a fost aici, si a venit cu respect, a primit respect, a plecat cu respect!

    Raspunde
  10. Crox 10 Apr 2012 @ 15:51

    @Veres Zsolt Cu toate ca dai dovada de ignoranta, comentariul tau nu este tocmai de ignorat. Unele completari: in 1930 Cluj Napoca avea 47% etnici maghiari, si daca tot alegem anii la care ne raportam dupa bunul plac, in anul 250 e.n. Napoca avea 0% etnici maghiari. Dar daca iti place atat de mult sa te raportezi la 1940, in 1940 locuiau aproximativ 15.000 – 16.000 de evrei, care s-au evaporat mai apoi dupa administratia Horthy din 1944. Poate ca numele Sándor Petőfi iti spune mai multe decat numele Raoul Șorban, dar multora dintre descendentii catorva din cei 16.000 de evrei le spune mult mai multe numele acesta din urma.

    Raspunde
  11. Csilla Boér 10 Apr 2012 @ 18:42

    @Crox! nu stau in Ungaria :)..ci aici in Secuime ..mai stie lumea si aici romaneste :)..Sa auzim numai de bine!

    Raspunde
  12. anna g. 11 Apr 2012 @ 02:27

    octavian

    Comportamentul celorlalţi totdeauna oglindeşte comportamentul tău. Dacă respecţi lumea şi lumea respectă pe tine. Iar dacă tu urăşti o populaţie ei simt asta, mai ales dacă zici “să se ducă acasă” de la pământul natal. Cum aştepţi respect şi comportament frumos dacă tu duci spre ei cu duşmănie şi ură?

    Raspunde
  13. Szalay 11 Apr 2012 @ 08:16

    Multumesc ca ai postat filmuletul asta, am fost si eu acolo:)
    @octavian – cum a spus anna g. mai sus, comportamentul celorlalţi totdeauna oglindeşte comportamentul tău, daca tu ai respect catre noi te asigur ca nimeni nu o sa comporta rau cu tine, si asta spun ca un nationalist maghiar.

    Raspunde
  14. Imre Miklos 11 Apr 2012 @ 13:51

    Cine a postat pozele si acest film pe net a prezentat o stire in felul lui.Noi cei care comentam incercam (uni dintre noi) sa minimalizam,sa ne pacalim uni pe alti cu tot felu de explicati .NU este bine .Daca vezi ceva frumos salveazal in memorie si incearca sa faci la fel,nu mai veni cu tot felu de explicati,astfel nu te demasti singur cit esti de sa spunem”nefericit”.Exemplul bun trebuie urmat nu comentat.Va urez din suflet Paste fericit.

    Raspunde
  15. Joe 11 Apr 2012 @ 15:38

    @ Crox. În 250 e.n. numărul românilor din Napoca era egal cu cel al maghiarilor, adica 0. Dar aici e altă discuție. La bisericile și mănăstirile ortodoxe deseori e mare îmbulzeală, pe când la cele catolice și/sau reformate nu. Care e explicația ta pentru îmbulzeală, că cea despre comportamentul civilizat am citit-o și m-am amuzat foarte tare.

    Raspunde
  16. Crox 11 Apr 2012 @ 17:35

    @Joe. Ai dreptate, intr-un fel. In 250 e.n. Napoca avea 0% etnci huni, 0% etnici secui, 0% etnici maghiari, iar marea majoritate erau asa-zisi romani, care nu proveneau de regula din peninsula italica si etnici daci si bineinteles “multi-etnici”, cum as putea sa-i numesc pe cei din radacini diferite. De ce spun asa-zisi romani, pentru ca asa cum cohorte dacice au fost trimise, organizate militar, in Britania, in zona de nord a Angliei, la fel si in Dacia au fost trimise unitati militare recrutate din alte colturi ale vastului imperiu.

    Cat despre imbulzeala, tinand cont de faptul ca are certe radacini in limba albaneza, explicatiile poate ca sunt de prisos. Elementele cvasi-culturale din care sunt formate multiplele modele comportamentale ale poporului roman sunt de o diversitate extraordinara incat astfel de generalizari de comportament pe care stimabilul detinator al blogului le sugereaza prin antiteza expusa, opus intr-adevar comportamentului exemplar pe care etnicii maghiari/secui, parte a poporului roman, si-l aroga printr-o generalizare majoritar acceptata drept pozitiva, devin practic inaplicabile. Explicatia fenomenului, a imbulzelii, este probabil mult mai accesibila celor initiati in decodarea unor astfel de comportamente, fiind de o factura esoterica, iar aceasta explicatie s-ar putea constitui mai degraba intr-o teza de doctorat in antropologie, daca nu chiar intr-un tratat de antropologie medievala, sau, daca ma hazardez putin, fenomenul, si aici tot la imbulzeala ma refer, s-ar putea constitui drept argument scientologic.
    Zic si eu.

    Raspunde
  17. mark twain 12 Apr 2012 @ 16:21

    Dragi frati si surori in Cristos,
    Am citit cu atentie toate comentariile si am fost surprins de argumentele -Pro si Contra- a tuturor celor care, binenteles, au avut curaj sa-si exprime parerea.Daca fiecare dintre noi privindu-l pe celalalt am realiza ca este copilul lui Dumnezeu si ca este chipul si asemanarea Sfintei Treimi,(GN 1.26 “Şi a zis Dumnezeu: “Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră”)si chiar putem sa mergem mult mai adanc in aceasta taina dupa cum spune Sf.Apostol Paul/Pavel,( Ep.catre Corinteni 6-15 ” -Sau nu ştiţi că trupurile voastre sunt mădularele lui Hristos?”),nu am mai cauta nod in papura pentru al defaima sau al injosi pe semenul nostru,indiferent de culaoarea pielii,de apartenenta politica sau de religia in care s-a nascut,sau in cazul de fata de provenienta etnica pe care o are.Toti suntem egali si pe toti Dumnezeu ne iubeste la fel.Nu trebuie decat sa pasim in interiorul nostru si sa ne intrebam sincer si sa ne si raspundem la fel de sincer -Cine a plantat in mine ura,mania dezbinarea,minciuna,lasitatea,tradarea,etc??? Oare Dumnezeu ??? Oare Tata,l care atat de mult a iubit Lumea incat la dat pe unicul Sau Fiu pentru mantuirea intregii Omeniri??? Oare Fiul, care si-a intins mainile pe lemnul crucii ca noi sa fim iertati si mantuiti??? Oare Duhul Sfant, care raspunzand Tatalui Si Fiului a venit sa fie alaturi de noi si in noi pentru vesnicie,ca noi oamenii sa nu ramanem ca niste orfani??? Raspunsul, cred ca este acelasi si este in noi toti si cred ca este raspunsul Duhului care atesta ca suntem copii preaiubiti a lui Dumnezeu,in nici intr-un caz nu suntem al tatalui Minciuni,al Dezbinatorului,al Trufasului,al Orgoliosului si Vanitosului si a-si putea continua cu toate manifestarile bine cunoscute ale lui Satan,Dumnezeu sa-l mustre.Parerea mea umila,si-mi cer iertatre daca am deranjat pe cineva,este ca ar trebui sa construim impreuna ceea ce Domnul nostru Isus ne-a invatat si ne-a cerut,Ioan 13-34.”Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.” Va multumesc ca ma-ti rabdat.P.S. Sunt un om ca toti oamenii si am in sangele meu de la mama sange de roman80% si maghiar 20% si de la tata sange de maghiar 100%Poate ca asta ar fi si cauza ca nu am urat niciodata,ca am incercat din rasputeri uneori sa aduc pacea si armonia intre oameni , dar recunosc ca m-am maniat de multe ori,dar privind in interiorul meu si intrebandu-ma -De ce aceste izbucniri??? mi-am dat seama ca sunt doar un simplu om si ca trebuie sa lupt cu toate pornirile mele,trebuie sa le elimin rand pe rand,unul cate unul,dar nu singur, ci cu Cel care a luat asupra Sa pacatele lumii implicit pe ale mele.El Isus,Cristosul, El este cheia rezolvarii tuturor problemelor.M.T.

    Raspunde
  18. mark twain 13 Apr 2012 @ 10:03

    Dragi frati in Isus Cristos,
    Voi cei care sunteti de religie Ortodoxa si Greco-Catolica,va doresc din toata inima sa aveti parte de cele mai bune si sfinte Haruri pe care bunul Dumnezeu le-a pregatit,sa aveti o sarbatoare Pascala plina de pace si armonie in familiile voastre,si sa aveti puterea de a striga din tot sufletul si din toata inima CRISTOS A INVIAT.
    M.T

    Raspunde
  19. Bunda Elisabeta 13 Apr 2012 @ 17:35

    De unde s-a pornit si unde s-a ajuns….Am putea invata cate ceva de la fiecare religie …Am putea respecta ce e bun si frumos la adversarul nostru politic…Ce bine ar merge lucrurile in tara asta!

    Raspunde
  20. Cristel 17 Apr 2012 @ 10:19

    Indiferent cărei rase umane, etnii sau indiferent cărei religii sau culturi aparţineţi , eu îmi permit cu scuzele aferente pentru tot ceea ce voi scrie, să vă recomand unora dintre dumneavoastră următoarele:
    1.Când postaţi comentarii ce au legătură cu românii dar şi în ceea ce priveşte comportamentul lor sau religia ortodoxă, nu ar fi mai bine să scrieţi şi corect in limba română?
    2.Dumneavoastră credeţi că în Ungaria vi se acceptă greşelile de exprimare sau de scriere? Nu vi s-ar permite aşa ceva şi cu siguranţă vi s-ar atrage atenţia că trebuie să vă corectaţi scrierea.Dacă tot o faceţi pe saituri e bine s-o faceţi şi corect gramatical.
    3.Nici în limba engleză şi nici în limba germană nu se admit greşeli.Şi dacă tot dorim să fim intelectuali (pentru că din citirea comentariilor asta se deduce), cred că trebuie să fim mult mai atenţi la modul în care scriem.Pentru că felul în care ne exprimăm şi modul în care scriem, arată faptul că am parcurs nişte ani de şcoală şi că am rămas măcar cu nişte noţiuni elementare după pe am absolvit clasele primare dar şi clasele gimnaziale.
    4. Imaginile nu mi se par spectaculoase, sau ieşite din comun.Ritual este obişnuit la Miercurea Ciuc.Au ieşit pe stradă cu alimente în coşuri, un anumit număr de oameni de confesiune religioasă romano-catolică. Pentru că probabil aşa este obiceiul în zonă.Cred că procesiuni religioase, obiceiuri specifice anumitor zone geografice, etnografice, sunt şi vor mai fi.Nu mi se pare că cetăţenii din imaginile respective sunt mai credincioşi sau mai civilizaţi doar pentru motivul că într-o zi anume (Paştele la romano-catolici) , au ieşit la şosea cu nişte coşuri şi au aşteptat să vină 3-4 preoţi să le sfinţească alimentele. Este un obicei din zona respectivă care probabil se va repeta în fiecare an. Nu este o ştire.Nu este nimic spectaculos.Dar dacă tot aţi dorit să ne atrageţi atenţia nouă românilor că suntem necivilizaţi, v-aş recomanda să vă uitaţi cu mai multă atenţie la imaginile postate.Veti vedea foarte multe persoane venite la evenimentul respectiv, dar care aveau de fapt alte preocupări.În nici un caz nu erau interesate de sfinţirea coşurilor şi a panerelor.Sau a conţinutului din interiorul lor. Mie îmi place foarte mult vestimentaţia băiatului din spatele preoţilor. Bănuiesc că este ministrant. Băiatul era pregătit pentru stadion. Nu pentru un eveniment religios.
    5. Celor ce nu simpatizează cu ortodoxia nu li se poate face decât o singură recomandare: Domnilor , nu vă uitaţi dacă nu vă place! Nu vă obligă nimeni să pupaţi moaşte sau să vă înghesuiţi, să vă îmbrânciţi, nu vă forţează nimeni să mergeţi într-o biserică ortodoxă, nu v-a strâns nimeni cu uşa să îngroşaţi rândurile ortodoxiei.În închisorile comuniste au zăcut şi au murit preoţi greco-catolici, ortodocşi, romano-catolici.Iar Dumnezeu nu face diferenţe în ceea ce priveşte creaţia Sa.
    6. Dacă sunteţi de confesiune romano-catolică, pentru că preotul v-a botezat în acest rit la recomandarea şi la dorinţa părinţilor dumneavoastră, eu cred că vi se respectă opţiunea religioasă. În rest, este problema dumneavoastră dacă vă plac sau nu ortodocşii români şi felul în care ei se comportă.
    7.Şi dacă spuneţi că sunteţi pe aceste meleaguri de o mie de ani, nu-i aşa că v-a plăcut şi vă place în continuare? Dacă nu vă plăcea, plecaţi înapoi în Asia. Şi dacă nu v-a alungat nimeni, înseamnă că cei ce convieţuiesc cu dumneavoastră au totuşi bun simţ. Ziceţi dumneavoastră că foarte mulţi unguri au fost premiaţi cu Premiul Nobel? Sunte-ţi siguri? Ia mai verificaţi această informaţie.Domnulor, nu cumva Dumnezeu când stătea El aşa şi se gândea să facă om după chipul şi asemănarea Lui a crezut de cuviinţă să-l facă pe Adam ungur şi pe Eva unguroaică?
    Strigaţi acum toţi în cor: Blasfemie!
    Unii dintre dumneavoastră sunteţi chiar patetici, ca să nu spun penibili.

    8. Lăsaţi dumneavoastră bisericile în pace, lăsaţi-ii dumneavoastră pe creştinii ortodocşi să se comporte aşa cum cred ei de cuviinţă iar problemele dintre cele două biserici, divergenţele teritoriale, cutumele, practicile religioase precum şi alte teme de acest gen se vor rezolva ele, dar nu acum şi nu aşa cum gândesc unii dintre dumneavoastră.Păstraţi-vă dumneavoastră credinţa în care aţi fost botezaţi,feriţi-vă de infracţiuni pentru că acestea se pedepsesc oriunde în această lume şi dacă vă doriţi neapărat să pupaţi mâna împăratului/împărătesei de la Viena, să ştiţi că Imperiul Habsburgic a dispărut de vreo 90 şi ceva de ani.
    9.Vă mulţumesc pentru înţelegerea acordată , vă doresc multă sănătate şi să vă bucuraţi în continuare de toate sărbătorile şi de tradiţiile dumneavoastră. Românii nu vă deranjează. Nici dumneavoastră să nu-i deranjaţi pe ei. Şi nu mai visaţi la imperii. Toate de-a lungul timpului s-au destrămat. Iar bisericile împreună cu cei ce aderă la practicile şi obiceiurile lor sunt capabile să facă ordine fiecare în propria ogradă prin cei ce sunt aleşi în fruntea lor.
    ***

    Încă o dată vă mulţumesc şi îmi cer scuze dacă am deranjat pe cineva.Dar fiţi vă rog mai atenţi la scriere.Nu se cade ca unii dintre dumneavoastră (cu siguranţă majoritatea aveţi studii superioare), să nu ştiţi să scrieţi corect în limba română chiar dacă sunteţi de etnie maghiară.Despre românii ce nu ştiu să scrie corect în limba maternă îi las pe alţii să comenteze.

    Cristel.

    Raspunde
  21. mark twain 23 Apr 2012 @ 09:12

    Buna Cristel,
    “Domnulor, nu cumva Dumnezeu când stătea El …..”. “…lăsaţi-ii dumneavoastră pe….” Probabil…. graba strica treaba,Inainte de a arata barna din ochii altora sa ne vedem de greselile noastre,chiar daca ne grabim greselile se taxeaza daca nu suntem atenti.In rest,sa fim bucurosi ca putem sa ne avem unii pe altii si ca impreuna putem sa construim unitatea in Unicul Dumnezeu,Tatal,Fiul Si Duhul Sfant.Suntem oameni si cu totii gresim,doar Dumnezeu este perfect si catre El tindem cu totii,dar sa nu uitam ca drumul este lung si greu, dar nu este imposibil.Nu cred ca studiile superioare fac diferenta dupa cum ai subliniat,dar intradevar sunt multi chiar si in invatamantul romanesc si sa nu vorbim de alesii tarii care au limba de lemn,dar trebuie sa mergem inainte cu speranta ca aceste lucruri se vor rezolva.In al doilea rand,de unde venim,cine suntem,cu ce neamuri sau triburi ne-am amestecat,ce sange “bine amestecat in decursul mileniilor “curge in venele noastre,cu siguranta numai Bunul Dumnezeu stie.Singurul adevar este ca suntem cu totii ai Lui si nu intamplator suntem si traim in catunul,satul,comuna, orasul sau in tara aceasta.Esti un interlocutor bun si esti deschis catre bine,sper sa nu gresesc.Hai sa construim, toti cei deschisi catre bine, impreuna ceva mei bun,mai temeinic,mai curat,mai sfant.Asa sa ne ajute Dumnezeu.
    Mark Twain.

    Raspunde
  22. Valentina 4 May 2012 @ 23:38

    Pe mine ce mă frapează si nu inteleg , de ce cand se imparte apă sfintită sau alte cele la biserică, de ce trebuie ca oamenii sa se impingă, sa-si rupă hainele, sacosele, de ce trebuie sa se impingă intr-atât incât sa se ajunga la lesinuri? Dacă toti sunt credinciosi, iubitori de biserică atunci de ce se comportă așa ? de ce se îmbrâncesc? Eu asta niciodată nu o sa pricep ! Acum intreb si eu ca tot muritoru de rând, nu este mai linistitor, mai confortabil să nu te inghesui, sa nu-l calci pe cel din fața ta ? nu vă dă o satisfactie dacă puteti să mai si respirati normal cand stati la rând undeva? Care este câstigul dacă lumea se inghesuie si își dă coate si se calcă in picioare? nici unul !!!!!!!! eventul se mai aud si injurături !
    Deci toată nerăbdarea si iubirea asta pt biserică, pentru moaste, pentru apa sfintită si pentru multe altele doar asa se poate arăta….prin brutalitate ?
    Pentru mine asta nu este iubire a lăcasului sfânt si a tot ce are legatură cu el. Pntru mine asta nu este iubirea aproapelui ! Compotamentul asta este egoism curat!
    ps: sunt jumate unguroaică, jumate româncă , dar niciodată nu am apărat o idee sau gest al unui ungur sau român doar pentru că incerca sa ma facă sa ma simt mai unguroaica sau mai româncă. dacă e de apreciat un ungur il apreciaz,dacă e de apreciat un român il apreciez de asemenea, iar dacă e de criticat îi critic pe amândoi la fel ! Intotdeauna am incercat sa fiu echilibrată in judecată !
    Deci :))) pace, că loc este pe pământ pentru toată lumea !

    Raspunde
  23. Doru 8 May 2012 @ 01:03

    .Salut,
    am stat aproape 20 de ani in M-Ciuc, iar acum stau in Bucuresti de ceva ani buni…, mi se pare foarte frumos ce s-a organizat acolo. S-au facut foarte multe afirmatii mai mult sau mai putin reale, dar cele vis-a-vis de respect sunt cele mai haioase…Copil fiind am avut vecini maghiari care in casa vorbeau doar ungureste, dar la joaca eu vorbeam o maghiara saraca iar vecinii mei vorbeau cu mine intr-o romana la fel de saraca si culmea fratilor ne intelegeam de minune. In prezent cand merg acolo imi salut vecinii ( de orice varsta ) in maghiara si stiti ce …. imi raspund in romana si imi vorbesc in romana ( si va spun ca eu am uitat mai mult din limba maghiara fata de cat au uitat ei din romana, desi nu au nici o conditie care-i face sa fie nevoiti sa stie romana). Vis-a-vis de ospitalitate si respect sa stiti ca in Germania fiind si incercand sa vorbesc germana mi s-a atras atentia ca acolo nu e Romania pe un ton foarte ostil, eu fiind foarte pasnic pana in acel moment. Acest lucru eu nu l-am intalnit in secuime …. mituri cum ar fi ” am fost si nu a vrut sa ma serveasca cu paine la magazin”…sunt niste aberatii… nu mi s-a intamplat niciodata. Incercati sa fiti oameni si totul e frumos. Politica de la televizor lasati-o sa o faca altii, nu amestecati ce vedeti la tv si ce auziti cu ceea ce este in realitate. Daca intrii intr-un magazin si dai frumos buna ziua pe romaneste vei fii servit si ajutat tot pe romaneste, daca n-ai caciula ca stapanul fara gura vei fi intrebat in maghiara deoarece este limba folostita predominant. Daca as stii tiganeste credeti-ma ca as saluta rommi pe limba lor, doar sa le arat ca ii respect ca si oameni ( si credeti-ma ca am intalnit si rommi care merita tot respectul nostru ).
    In incheiere pot sa spun ce s-a mai afirmat deja : respecta-i pe ceilalti si vei fi respectat nu conteaza de ce nationalitate sunt si ce etnie, toti suntem oameni si daca noi nu ne respectam si nu ne ajutam nu prea cred ca o sa vina extraterestii sa o faca……

    Raspunde
  24. Csilla Boér 8 May 2012 @ 22:29

    Domnu’ Doru!!sunteti foarte amabil ,va multumesc pentru lucrurile frumoase pe care le-ati scris aici – si sunt chiar frumoase pentru ca sunt adevarate -iar nimic nu este mai frumos si mai constructiv ca adevarul :) …mai poftiti pe la noi , ve-ti fi intodeauna binevenit!
    Toate cele bune!

    Raspunde
  25. mark twain 9 May 2012 @ 09:08

    Dragi cititori,se spune ca daca

    daruiesti binele primesti binele,

    daruiesti rautate si ura primesti rautate si ura,

    si sa nu uitam ce ne spune Mantuitorul Isus Cristos,

    ” Daţi şi vi se va da. Turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată, clătinată şi cu vârf, căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceeaşi vi se va măsura. ” Luca, 6.38 .

    Va doresc o zi binecuvantata,

    Mark Twain

    Raspunde
  26. morrison 31 Mar 2013 @ 19:17

    dupa comentarii se poate vedea cine e civilizat si cine nu…mai bine invatati de la oamenii astia care au stat cum trebuie intr-o lume civilizata..

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)