Sari la conținut

Statiile CB

Am primit de Craciun o statie de emise receptie pentru masina. Mi-am trecut-o eu mai de mult, daca va mai aduceti aminte, in wishlist-ul de la ziua mea si uite ca a venit acum de la Mosu’. Mai bine mai tarziu decat niciodata :D

statieemisiereceptie1

Hai sa va zic cum e cu statiile astea ca poate nu stiti. Nici eu nu stiam pana nu mi-a povestit cineva. Daca stiti sariti atunci peste partea asta ;)

Statiile astea sunt niste statii de radioamatori, statii care te ajuta sa vorbesti liber (si gratis) cu alti pasionati de asa ceva, pe o frecventa comuna. De foarte mult timp ele sunt folosite de tiristi pentru a se informa de trafic, de eventualele controale sau dificultati ce apar in drumul ce urmeaza sa-l parcurga. Din canalele libere folosite de radioamatori canalul folosit pentru infotrafic este 22 (27.225 mhz). Pe acest canal se discuta cu ceilalti participanti la trafic.

Statia asta bate intre 5 si 15 km in general. Mai sunt si exceptii cand distanta poate sa creasca considerabil dar atunci e vorba de statii modificate sau de o putere mai mare decat cea legala (4W). Sunt multe modele de statii, fiecare avand tot felul de functii, unele utile altele nu.

Pe langa statie mai aveti nevoie de o antena. Fara antena nu aveti la ce sa folositi statia. Se zice ca antena este mai importanta ca statia. Cu cat este mai lunga si mai buna cu atat distanta de comunicare creste. Antena are nevoie de o prindere, ca doar nu o s-o tineti in mana, prinderea poate sa fie fixa sau cu magnet.

Un posesor de statie e usor de recunoscut, vedeti si voi in poza de mai sus.

Un astfel de ansamblu, destul de bun costa undeva intre 500 si 700 ron. Puteti ajunge si la preturi de peste 3000 ron dar nu o "o sa fiti mai destepti" tot performantele alea o sa le aveti doar ca o sa aveti mai multe beculete.

Eu am primit o statie Midland Alan 100 Plus, o statie destul de buna din ce vad pe forumuri si o antena de cca 70 cm zic eu. N-am masurat-o :)

Am avut surpriza sa receptionez de la distante de cca 20km insa nu stiu sa va zic la ce distanta pot sa emit. Important e ca pot sa emit :) sa ma inteleg cu ceilalti participanti la trafic.

La ce ajuta statia asta?

Pai ajuta la multe chestii. In primul rand ma ajuta sa stiu dinainte unde e politia, unde sta cu radarul :) O sa-mi spuneti acum ca pot sa circul si legal dar… sa-l vad si eu pe ala care o face.

Te ajuta la obtinerea informatiilor de care ai nevoie. De drumuri libere, de drumuri aglomerate, de drumuri inzapezite. De ce sa stai ca prostul in drum din cauze meteo cand poti sa te informezi dinainte?

Poti sa ceri ajutorul atunci cand ai probleme. Chiar am oferit ajutor unui tip cazut cu masina intr-un sant, ieri cand am venit spre Petrosani. Am fost rugat prin statie sa-l ajut pe om, au mai oprit vreo 2-3 masini si l-am ajutat.

In general statia e buna pentru a comunica.

E adevarat ca sunt si multi idioti care vorbesc urat, care isi baga si isi scot dar nu sunt asa de multi pe cat ma asteptam. In cei 600km pe care i-am facut cu statia montata nu am auzit decat unul sau doi care au fost "certati" foarte promt de ceilalti.

Cum decurge un drum cu o statie instalata pe masina.

Ma intrebam si eu inainte sa o am :) E destul de simplu. In general radarele sunt anuntate de cei care le vad. Astfel informatia se raspandeste foarte repede. Am intrat ieri pe A1 iar in secunda 2 se auzea prin statie ca am radar la km 36, la km 64 iar apoi liber pana in Pitesti. Asa a fost. E foarte bine sa stii unde sunt radarele. In special in localitati. Acolo nu pot sa circul cu 50km/h. Chiar nu pot. Mi-ar lua 2 zile sa ajung de la TM la Bucuresti.

Daca nu esti anuntat poti sa intrebi si tu. Partea ce mi-a parut mie interesanta a fost felul in care se formuleaza intrebarile. "Ma aude si pe mine vreun coleg care vine dinspre…" sau "Colegul cu MAN-ul rosu…" sau "Multumesc colegul" Ideea e ca in trafic toti sunt colegi. Nu bagi pe undeva prin fraza cuvantul colegul, nici nu esti bagat in seama :)

Aceste statii sunt destul de raspandinte, mult mai mult decat ma asteptam eu. Au fost foarte rare momentele in care sa nu-mi raspunda cineva la apel si asta in special pe drumurile putin circulate.

In general statia sta pornita tot timpul, tu trebuie sa intrebi mare lucru si esti informat permanent. Am inceput sa fac si eu la fel. Cand vad ceva pe drum anunt fara sa fiu intrebat si dintr-o data aud o multime de "Multumesc colegu".

Ok, gata ca am scris prea mult :)

Cati dintre voi aveti statii si cum vi se par? V-au fost sau nu de folos?

Mai multe informatii despre statii antene si mai stiu eu ce legat de subiect gasiti aici.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
32 comentarii
  1. Manuel 28 Dec 2010 @ 00:40

    Foarte desteapta ideea. Nici nu stiam ca se folosesc si de cei cu autoturime, nu numai de cei cu tiruri. Bravo tie si sa stapanesti statia bucuros :D

    Raspunde
  2. criserb 28 Dec 2010 @ 00:48

    Asa ma gandeam si eu ca sunt putine dar acum de cand o am am inceput sa-mi schimb parerea. Incep sa-i vanez pe cei cu “antena” si am constatat ca sunt destul de multi. Pana acum n-am fost atent la acest detaliu :P

    Raspunde
  3. Alex 28 Dec 2010 @ 01:10

    noi o folosim de prin primavara cred. inclusiv in ungaria unde pe canalul 22 erau doar romani. utilitatea nu intra in discutii. era bine daca o aveam si cand ne-a lasat fordul balta :P i-am dat-o cuiva care a venit roman-bucuresti si a economisit 45 minute. deci daca faci drumuri dese prin tara, e de nelipsit

    Raspunde
  4. SuZy 28 Dec 2010 @ 03:18

    O statie de asta e binevenita oricand. Pacat ca pe masina noastra nu prea e “aspectuoasa”, motiv pentru care am renuntat la ideea de a o mai achizitiona. In schimb, ii cam vanam pe cei cu antene si nu ne-a parut rau niciodata. :D

    Raspunde
  5. Alex Dima 28 Dec 2010 @ 08:55

    Tot la tine am aflat prima oara de aceste statii. Sunt chiar interesante si foarte folositoare. Unul din dezavantajele folosirii acestei statii este ca nu mai poti asculta muzica in masina ( daca nu ma insel )
    Un alt dezavantaj ar fi faptul ca poti fi recunoscut foarte usor, asta in cazul in care pe unele persoane le-ar deranja.

    Raspunde
  6. maddy 28 Dec 2010 @ 12:06

    pentru urgente si ajutor e buna. pentru gonit in localitati, nu…nu se stie cand sare ceva in mijlocul drumului si sorry, 50km/h in localitati e chiar rezonabil si isi are rostul.
    antena poate reprezenta un dezavantaj pentru cei care au garaj. am avut un garaj mai jos si a trebuit sa`mi desurubez antena standard de la masina (cea de radio) pentru ca se bloca in tavanul garajului.

    Raspunde
  7. criserb 28 Dec 2010 @ 12:15

    @suzy – asa faceam si eu pana sa o am. Ma tineam in “curul” celor cu antena si totul era ok :)

    @alex – nu are nici o legatura cu radioul. Poti sa asculti radio linistit. Sunt antene separate, fiecare cu treaba ei. Cat despre recunoscut in trafic, la ce m-ar deranja? :)

    @maddy – cand circuli mult nu prea ai cum sa mergi cu 50km/h in sate. Normal ca circuli preventiv, daca ai antena nu inseamna ca nu poare sa-ti sara un copil in fata, sau un animal. Tot trebuie sa circuli cu atentie. Cat despre orasele mai mari si mai aglomerate acolo chiar circuli mai incet. Antena nici nu prea e buna in orase ca ii auzi pe toti de pe toate strazile iar pe tine nu prea te ajuta. In orase eu o opresc.

    Raspunde
  8. Alex 28 Dec 2010 @ 12:35

    ah si mai e buna sa intrebi unde se mananca bine si ieftin. tir-istii stiu toate popasurile

    Raspunde
  9. criserb 28 Dec 2010 @ 12:43

    @alex – la asta nu m-am gandit, dar asa e :)

    Raspunde
  10. Alex 28 Dec 2010 @ 12:59

    am testat-o cand am plecat din budapesta si am mers incontinuu pana la tg mures. si ungheni deja ne lovise foamea grav :)) si am mancat bine si ieftin. sub 50 de lei pentru 3 persoane

    Raspunde
  11. Consumatorul 28 Dec 2010 @ 13:03

    NU deranjaza antana, e cam mare? :-)

    Raspunde
  12. criserb 28 Dec 2010 @ 13:15

    10x Alex, o sa ma folosesc si eu de ea si in aceste cazuri :)

    Apropo, ai idee daca e legala in Europa? ca am auzit ca da, dar totusi sunt si exceptii. Care sunt oare alea?

    Raspunde
  13. Alex 28 Dec 2010 @ 13:17

    am trecut vama fara probleme in ungaria unde pe 22 auzeam doar romani. deci nu cred ca sunt probleme cu ele. cel putin acolo

    Raspunde
  14. criserb 28 Dec 2010 @ 13:18

    @Consumatorul – nu deranjeaza, la ce sa ma deranjeze? A mea asa cum am zis are vreo 70cm dar i-as pune fara probleme si una de 1.5m. Am avut la un moment dat o antena asa mare cand am primit o statie pentru teste. Nu deranjeaza cu nimic, oricum o folosesti doar la drumuri lungi. E cu magnet antena, o pui pe masina iar cand ai ajuns la destinatie o dai jos si o bagi in porbagaj.

    Raspunde
  15. octavian 28 Dec 2010 @ 20:55

    ce misto arata o antena mare pe un A8 :D

    Raspunde
  16. criserb 28 Dec 2010 @ 21:09

    Poti sa zici ca-i troleibuz :P

    Raspunde
  17. sip 28 Dec 2010 @ 21:24

    Eu de ce aflu ultimul de statie si ar mai fi un amanunt pe care l-ai omis … ?

    Raspunde
  18. criserb 28 Dec 2010 @ 21:29

    Care?

    Raspunde
  19. Andrea S. 28 Dec 2010 @ 23:12

    care mos ti-a adus-o ;) vrea Sip probabil sa afle !

    Raspunde
  20. criserb 28 Dec 2010 @ 23:28

    Mos Craciun :) Daca SIP nu e cuminte normal ca la el nu vine Mosu’ :P

    Raspunde
  21. amoeba 29 Dec 2010 @ 00:07

    acuma … s-o lamurit pentru bloggerime. statiile de radioamator pot fi folosite in urma unei acreditari de la ministerul comunicatiilor. se da examen pentru o astfel de acreditare ( doar din radiotehnica, regulamentul de radioamator- de unde si numele :) si daca te tine, poate chiar si telegrafie – desi nu cred ca se mai cere )
    dupa ce iei un astfel de examen, au dreptul sa folosesti benzile de 1.7, 3.5, 7, 21, 14, 28, 144-145, 440-443 mhz. ar mai fi ceva voie si pe la >1ghz dar n-o sa-ti iei niciodata echipament pentru asta. ok, am pornit prea dur dar m-am simtit lezat de confuzie :)
    acum sa lamurim tema postului:
    statiile CB sunt intr-adevar niste statii pe o frecventa libera. teoretic exista limitari si acolo. dar acuma nu stiu cati tiristi au fost goniometrati si cu echipamentele controlate. cat despre antene, nu degeaba are lumea ditai lansetele pe masini. sunt antenele cu cel mai mare randament, totusi. daca cineva si-a cumparat un ciot de antena pentru CB, am sa-i dau o veste proasta.
    cam atat. continuati, va rog :)

    Raspunde
  22. epep 30 Dec 2010 @ 11:48

    Alte avantaje:
    – afli in timp util de accidente, ambuteaje in trafic si rute ocolitoare;
    – intr-un oras pe care nu il cunosti afli informatii despre cum ajungi la destinatia dorita, daca este cumva aglomerat traficul pe traseul cunoscut de tine si care e alternativa.

    Raspunde
  23. ionut_d 4 Jan 2011 @ 10:09

    Pentru a scapă de antena poţi achizitiona o Motorola portabila care costa insa ceva mai mult

    Raspunde
  24. catalin 6 Jan 2011 @ 00:48

    salut, mi-a atras atentia numarul de la masina pentru ca il stiu pe sofer. are statie de foarte mult timp si pot sa spun ca l-a scos din foarte multe belele. oricum bune explicatii si povestiri, iar daca te vezi cu masina din poza , te asigur ca nu ia radarul niciodata si ajungi de la bacau la bucuresti in 2 ore si un pic.

    salutari de la catalin din bacau

    Raspunde
  25. criserb 6 Jan 2011 @ 01:33

    @ionut_d – din cate stiu eu si portabilele sunt legate la antena. Nu merg fata antena, dar e posibil sa ma insel. Iti zic asta pentru ca m-am documentat o vreme pe forumuri si eu asa am retinut. Nu are cum sa emita calumea daca e intr-o cusca… antena tot afara tre’ sa fie.

    @catalin – nu e vorba numai de radare. Normal ca ele sunt cele mai importante dar statiile sunt bune pentru multe alte chestii. Acum ca am primit si eu una chiar m-am convins ca e asa.

    Si eu salut Bacaul ;)

    Raspunde
  26. Cojo 28 Feb 2011 @ 21:34

    Momentan sunt posesorul unei statii TTi TCB-550. Am incercat mai multe, un Storm, Alan 100 ( s-o stapanesti sanatos ! ), Alan 48 plus ( care mi-a placut cel mai mult ), dar am ramas la acel TTi pentru ca e mai micuta, mai fina, si are squeltch automat ( pe care sincer, acum nici nu-l mai folosesc, il reglez eu ). Chiar azi am dat comanda de o noua antena, un ML145 de 153 cm, si cum cautam pe google, am ajuns si aici.
    Folosesc statiile CB de vreo 2-3 ani, si pot sa spun cu mana pe inima ca isi merita toti banutii. Informatiile pe care le primesti iti pot “salva” portofelul. Pe aceasta cale va rog pe acei dintre voi care aveti statii si le folositi, sa le folositi bine : adica sa dati informatii corecte si cat mai detaliate. Poate pe unii dintre voi ii intereseaza doar radarele, insa sunt multi pe care ii intereseaza ARR-ul, cantarul*, RAR-ul*, echipaje simple, vama, politie de frontiera, si mama lor care mai sunt. De asta va spun, atunci cand ati spus “Liber, colegu’ !”, nu va referiti doar la radare. Incercati sa oferiti cat mai multe detalii, asa cum fac tiristii.
    Referitor la cele insemnate cu * : din cate stiu, nu te pot opri direct ei, ci le trebuie agent de politie. El te opreste, apoi te baga baietii pe cric. :)
    Am testat si o statie portabila, un Midland Alan 42 Multi. Fara antena montata pe masina, nu face 2 bani. De auzit sa zic ca mai auzi. dar de transmis, foarte greu, doar daca e langa tine.
    Vroiam sa va spun atat de multe, insa am uitat mare parte din ele.
    Ah, da : sa aveti mare atentie pe drumuri putin circulate, sau noaptea, pentru ca sunt multi oameni ai legii care au statie pe masini, si va dau informatii false. Este un Logan albastru cu geamuri fumurii, cu radar tip vechi in zona Racaciuni,Bacau, daca-mi aduc bine aminte. Un Logan asemanator este in zona Tg. Secuiesc, iar in Iasi parca este un MCV cu statie CB pe el. Majoritatea masinilor de la ARR si cantar ( Dubitele alea Ford Transit si Fiat Doblo : http://bit.ly/gIIBgU
    ) au statii si ele, si ofera informatii false. Eu m-am invatat minte, si il intreb direct pe cel ce vine : “Colegu’ cu Iveco/DAF/MAN-ul alb/rosu/maro …”
    P.S. Salut si eu Bacaul, ca trec des pe acolo. Ultima data era “nunta mare” la iesire, la Mama Mare, si era sa raman fara certificat la masina. Noroc de statie. Am auzit din timp, si am bagat masina pe straduta de langa reprezentanta aia Mitsubishi, sau ce e acolo.
    P.S. 2 :Hai ca am scris prea mult, va plictisesc. Ramaneti cu bine, conduceti prudent, si respectati-i pe ceilalti participanti la trafic ! Drumuri bune, numa’ bine ! :)
    P.S. 3 :Un coleg pentru o proba de statie, ma aude ? Chhh….Chhhh…

    Raspunde
  27. epep 1 Mar 2011 @ 21:11

    @Cojo – colegu’ cu proba, te aud foarte bine de pe Calea Girocului, Timisoara :)

    Raspunde
  28. Amzis 5 May 2011 @ 21:08

    e foarte buna. de 1 an nu mai am nici o amenda ;)pana acum un 1 an am avut de 3 ori luat carnetul pentru viteza. si acum mai am un proces de acum 2 ani :)) am termen in iunie. il aman cat de mult pot

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)