Sari la conținut

Transalpina Ski Resort

Nici nu stiu cum sa incep acest post, as vrea sa scriu de bine, as vrea sa promovez turismul in tara, dar… sunt lucruri peste care nu pot sa trec. Am sa incerc sa va povestesc despre  doua zile de Transalpina Ski Resort asa cum le-am avut eu, cu bune cu rele, iar concluzia o trage fiecare.

Am plecat spre Transalpina Ski Resort din Parang, loc in care am preferat sa tinem un chef al burlacilor. Intentionam sa schiam in ambele zone, dar din pacate zapada din Parang nu prea ne-a facut cu ochiul si am mers spre Vidra. Drumul, fata de alti ani s-a mai imbunatatit, au mai fost asfaltate cateva bucati, este mai bun. Asta pana pe la Groapa Seaca.

De la Groapa Seaca in sus, drumul este praf. Surpat pe alocuri, fara asfalt in alte locuri, ideea este ca in cca 50 de minute am facut un drum de 35 km intre Cabana Rusu (Parang) si Transalpina Ski Resort.

20140209_131728

Bun, dupa ce-am mers pe un drum destul de rau (jalnic in anumite locuri) am ajuns pana aproape de Transalpina Ski Resort unde am fost intampinati de un politist care ne-a invitat sa parcam pe marginea drumului si ne-a spus ca nu mai sunt locuri de parcare. Am parcat si am mai mers pe jos un km si ceva. Cel putin asa ne-a zis politistul ca mai avem de mers.

Un km facut pe jos, pe o banda de mers printre masinile parcate. O adevarata aventura cu schiurile si placile in spate pentru ca masinile circulau din ambele sensuri, pe rand, cum puteau si ele. Mai trecea cate o masina, ne mai bagam intre cele parcare, ca deh, sa le facem loc.

Ajunsi la statia de jos a gondolei am avut neplacuta surpriza sa vedem niste cozi interminabile. Prima la casa de bilete.

DSC_0339

Si a doua la telegondola.

DSC_0334

Intreaga aglomeratie se vedeam cam asa.

DSC_0335

Dupa cca. o ora de stat la coada la bilete eu m-am hotarat sa plec. Chiar nu mai aveam de gand sa stau la inca o coada care era mult mai mare ca prima.

Apoi mi-am imaginat cum o sa fie sa stau la o astfel de coada dupa fiecare coborare si am decis ca am venit sa ma simt bine nu sa stau la coada.

O parte din amici au ramas, eu si cu inca un prieten am plecat inapoi spre cabana din Parang unde ne-am apucat de gratare si de niste beri :P

Seara am aflat ca la gondola coada mergea mult mai repede si ca nu se statea mai mult de 15 minute. Daca ai mei amici au vrut doar sa ma oftice pe mine si mi-au zis asta, asa va spun si eu, eu totusi am impresia ca trebuia sa dureze mai mult.

Ma rog, asta a fost prima zi de Transalpina Ski Resort.

A doua zi n-am mai mers de dimineata, am chefuit si noi mai mult si am ajuns la partie pe la ora 1. Am avut noroc, era mult mai liber pe acolo, probabil si din cauza orei si din cauza zilei. Stiti cum este, duminica lumea pleaca mai devreme.

M-am dus spre casa de bilete sa-mi iau bilet – amicii mei aveau luate de ieri – si am avut noroc ca mi-a vandut un baiat care vroia sa plece, am dat 30 lei pentru o zi, un pret bun dupa cum as zice. Deh, asa sunt eu, mai norocos :)

Urcarea cu telegondola a fost foarte misto, am putut sa vad si eu pentru prima data peisajul de sus. Timpul de urcare a fost scurt, vreo 6 minute.

Am facut cateva ture, ne-am bucurat de peisajul superb si de partia foarte ok.

20140209_141915

20140209_150852

20140209_150902

Apoi am mai petrecut ceva timp si pe la apreski-ul de sus de unde am admirat peisajul si ne-am bucurat de preturile mici in comparatie cu alte locuri pe unde am mai fost la schi.

20140209_144932

Experienta partiei si a tot ceea ce poti sa faci pe acolo dupa ce ai urcat in gondola este foarte misto, nu prea ai de ce sa te plangi, insa pana acolo, la partea de organizare de jos sunt multe lucruri care lipsesc.

Inteleg ca este vorba de bani, inteleg ca este greu de facut o parcare si un drum cat de cat decent, dar asa nu prea se poate face turism. Pentru ca pana sa ajungem pe partia aia superba (as putea sa zic ca este una din cele mai ok din tara) trebuie sa facem cativa km pe un drum foarte prost. Daca am fi venit dinspre Valcea drumul era mai bun, dar nici ala nu poate fi considerat gata. Ii mai lipesesc bucati de asflat, mai sunt gropi, dar este mai bun ca cel din spre Petrosani.

Apoi, ajunsi acolo mai este nevoie si de o parcare, este aiurea sa blochezi un drum intreg cu masini parcare pe stanga si pe dreapta, si este periculos pentru turisti sa imparta o banda cu alte masini in miscare.

O alta chestie, de-a dreptul nesimtita mi se pare faptul ca anumite masini, cu anumiti oameni la volan pot sa parcheze in parcarea “plina” pentru o suma modica data omului de la poarta. Asta este o chestie de care nu o sa putem scapa prea repede.

Si inca una, daca ii stii pe cei de la gondola, nu inseamna ca poti sa te bagi in fata, pe bune, este lipsa de respect pentru cei care stau la niste cozi imense. Dar na, nu toti “e prosti” sa stea la coada.

Daca trecem peste neajusurile astea, daca mergem la Transalpina Ski Resort intr-o zi oarecare din saptamana probabil ca este mult mai lejer si mai bine, dar in weekend este mare nebunia acolo.

La final as vrea sa le multumesc celor care chiar isi dau interesul sa faca ceva pentru turisti, celor care amenajeaza partiile, celor care servesc la apreski, ei sunt foarte ok. M-au facut sa ma simt bine si sa uit de neplacerile prin care am trecut pana sa ma urc in telegondola!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Pingback: LG Flex review

  2. Tibi 26 Feb 2014 @ 22:57

    Cristi Șerb se pare ca ești un fel de “Gica Contra”, frustrat si nemulțumit . Mergi in Austria, domnule….

    Raspunde
  3. criserb 26 Feb 2014 @ 23:19

    @Tibi – Daca isi spune omul parerea sincera despre un drum prost inseamna ca este frustrat. Merg in Austia anual, dar as prefera sa merg pe Transalpina. Pentru asta ar mai trebui sa se implice si autoritatile, sa repare drumul ala de cacao. Daca ala la anul se surpa, cine mai ajunge pe partie? Ma rog, sunt chestii la care tu nu te-ai gandit…

    Raspunde
  4. Nico 6 Mar 2014 @ 00:29

    Drumul ca drumul ca nu tine de cei de la partie dar chiar si neajunsurile care tin de ei sunt scuzabile. Nu pot angaja mai multi casieri din moment ce nu ete un flux continuu de turisti, doar pe turismul de week-end nu se pot baza pentru a plati atatia oameni. Si eu am stat in ziua cu un concurs o ora si ceva la coada, iar peste o zi surpriza, nu am stat nici 10 minute. Oricum locul este superb

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)