Sari la conținut

Cica "becuri cu garantie pe viata"

1678')Ma rog, sper sa nu gresesc acum, dar eu asa imi aduc aminte. Am tot luat becuri d’astea, asa cum se vad in imaginea alaturata si pe ele scria ca sunt garantate pe viata. Sau poate doar pe anumite modele scria…

Si cum va ziceam, becurile astea "garantate pe viata" la mine se ard intr-o veselie.

Am unele care merg bine de cand m-am mutat in noua casa, dar am unele care se ard la cateva luni. Mai trec cateva luni, iar trebuie sa schimb becul.

La inceput am zis ca sunt eu ghinionist si poate am prins unul mai prost, dar acum, cand vad ca tre’ sa le schimb tot mai des deja stau si ma intreb cum este cu garantia acestor becuri. Nu ca m-as duce eu sa le schimb, pentru asta mi-ar trebui si un bon de casa, eventual o factrua, pe care evident ca nu le am. Dar asa ca idee, cum naiba sa scrii pe ele ca sunt garantate pe viata, sau ca tin de N ori mai mult ca un bec normal, cand se ard intr-o veselie?

Si cand ma gandesc ca nici macar nu sunt ieftine… incep sa regret ca au disparut (sau sunt pe cale sa) becurile clasice, alea cu filament. Alea macar le mai puneam intr-o anumita pozitie si filamentul ala se lipea la loc. Cu astea noi insa, nu prea ai ce face. S-a ars, il arunci sau il reciclezi. La alegerea fiecaruia.

Mai am unele care nu se ard, dar nu se mai aprind. Am vrut sa-l schimb si in momentul in care am pus mana pe el, s-a aprins. De atunci… cand vad ca nu se aprinde, si vad asta cam zilnic, ii mai dau cate un bobarnac si se aprinde :)

Sau poate numai eu sunt ghinionist, poate voua va merg bine si nu se ard, cine stie.

Totusi, eu m-am cam saturat sa dau cate 30 lei pe un bec pe care sa-l schimb la cateva luni.

Am incercat cu Philips, cu Osram si tot degeaba. Exista oare unele mai bune pe care sa nu mai trebuiasca sa le schimb la cateva luni? Voi de care folositi?

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
20 comentarii
  1. cipoc 21 Jan 2013 @ 12:01

    eu folosesc cate un philips cam 2 ani..cred ca esti doar ghinionist

    Raspunde
  2. ben hur 21 Jan 2013 @ 12:08

    cele mai bune becuri costa 1 leu. la ”tonetă”

    Raspunde
  3. Haivas 21 Jan 2013 @ 12:12

    Eu folosesc niste leduri Bridgelux care sunt garantate 50 000 de ore.(adica pe viata). Dar ma rog eu nu sunt conectat la reteaua electrica si am iluminat pe 12V si caut sa fiu independent energetic prin panouri si eoliana.

    Raspunde
  4. crina 21 Jan 2013 @ 12:15

    Nici la noi nu tin “o viata” (no, sa nu mint, in dormitor nu l-am schimbat de 10 ani) stiu ca avem doar philips si osram, noi mari ecologisti am luat de acum 15 ani de cand tocmai au aparut) in sufrageria nu ma prea deranja cand se ardeau, ca avem 4 si faceam fata pana il inlocuiam, dar la bucatarie…ma enervam cu nervii cand se ardea, asa ca mi-am luat vreo 12 becuri CU INCANDESCENTA, ( vreo 15-max 20lei toate, 6 de un fel si 6 de alt fel) ca m-am lovit de ele prin practiker..asa, sa ma tina o viata!

    Raspunde
  5. Mihai 21 Jan 2013 @ 12:19

    Poate ai vreun scurt pe instalatia electrica. Asta le-ar scurta dramatic durata de viata.

    Raspunde
  6. Andrei 21 Jan 2013 @ 12:26

    Nu sunt specialist, dar iti spun ce am auzit de la un om care spunea ca stie mai multe decat mine despre becurile astea, si anume ca au nevoie de niste intrerupatoare speciale. Intrerupatoarele normale sau alea cu led cica trimit tot timpul un anumit curent spre bec si asta le scurteaza drastic durata de viata.

    Raspunde
  7. skrintitu 21 Jan 2013 @ 12:36

    Philips, perioada de viata minim un an, iar cel mai mult 4 ani m-a tinut.

    O fi ceva de la instalatia de curent, panou..dulie, intrerupator..

    Raspunde
  8. criserb 21 Jan 2013 @ 12:47

    @Andrei – am intrerupatoare speciale.

    Stati asa, poate am omis eu totusi ceva sa va spun, becurile care mi se ard intr-o veselie se afla in baie si in hol. In dormitor sau in living nu am avut problema asta… adevarul este ca cel mai mult se ard cele din baie, dar nici cele din hol nu sunt de neglijat. Sunt niste modele mai mic, ca nu incap in lustra mai mari :)

    Alea mari din living le am si eu de mai bine de doi ani (si sunt vreo 5) si inca nu au nimic.

    Raspunde
  9. Alex 21 Jan 2013 @ 12:57

    Sincer am prin toata casa doar ‘economice’ sau ‘ecologice’ mai nou. Pana acuma nu am reusit dupa 2 ani sa ard vreunul, dar un bec din bucatarie deja palpaie atunci cand se aprinde (de ‘bun’ ce a fost a inceput sa-i fileze o lampa la vreo luna dupa ce l-am cumparat). Dar daca ma fac ca nu vad start-ul, dupa aia merge bine mersi.
    Parca am observat (cel putin in bucatarie) o usoara scadere a puterii de iluminare in timp. Sau poate cine stie becurile erau cu un start mai lent decat celelalte, desi tot philips erau.
    In rest e ok, nu am probleme … dar daca as face un calcul la cat costa un bec economic vs. un bec cu incandescenta, la cat se foloseste intr-o casa normala (si in general la mine e destul sub medie), nu stiu daca se amortizeaza diferenta de cost pentru bec (daca ti se si mai arde inainte de vreme atunci clar ai aruncat banii pe fereastra). As putea pune pariu ca becurile se ard de la ciclurile pornit/oprit, decat ca “se consuma”, de astea firmele sunt avantajate, ca acolo stau aprinse multe ore pe zi (unele chiar non-stop), astfel incat chiar exista economie de curent.
    Partea buna este ca nu se mai incalzesc in halul becurilor cu filament, iar faptul ca exista culoarea alb-cald a fost o descoperire excelenta, acasa cel putin nu suport albul rece care imi aduce aminte de neoanele din baie de pe vremea lui ceasca.
    Insa peste vreo 5-10 ani maxim vor fi si astea ‘obsolete’, deja vad ca intr-o veselie apar becurile cu led-uri, care par sa fie mai economice si mai ales mai environment-friendly (fara mercur). Dar inca destul de scumpe, poate nu neaparat pentru noi, dar pentru nea gheorghe de la tara cu siguranta ar fi un soc sa dea 2-300 de mii pe un singur bec (si asta considerand un pret cat de cat mediu …)

    Raspunde
  10. Alex 21 Jan 2013 @ 13:02

    Si ca m-am pierdut in comentarii, am uitat esentialul: unde ai vazut scris garantie pe viata si cum se traduce asta (ca atunci cand ajungem la ‘legaleza’ deja nu mai esti sigur nici de ceva foarte clar in limba romana) ?
    La carduri de memorie exista garantie pe viata (la multe produse kingston spre exemplu), dar aici e un shpil. Oricum dupa 4-5 ani mai bine cumperi inca un produs identic (asta daca mai gasesti) decat sa faci drumul pana la service sa-ti inlocuiesca un card de 128 de mega sau mai stiu eu ce se gasea pe vremea aia.
    Avand in vedere ca dupa cum ziceam apar becurile cu led-uri, de fapt ai garantie tz ani, pana cand se schimba tehnologia. La becurile de 6 sau 8 ani, termenul respectiv nu reprezinta de fapt garantia, ci durata medie de functionare, daca ti se strica dupa vreo luna, ghinion de nesansa.

    Raspunde
  11. maddy 21 Jan 2013 @ 13:43

    am si becuri economice si din alea de moda veche tip para. le prefer pe alea vechi pentru ca lumina e placuta si tot tipul ala de becuri l`am vazut de cand ma stiu. nu ca sunt reticenta la schimbare dar astea ecologice sunt mari, spiralate si urate si atarna din abajur.

    Raspunde
  12. Andy 21 Jan 2013 @ 15:10

    Eu folosesc niste becuri “EcoClassic” de la Philips. Nu sunt fan becuri “economice” pentru ca dureaza prea mult sa ajunga la intensitatea maxima si in plus mie imi trebuie sa fie lumina calumea in camera :) Astea EcoClassic consuma mai mult decat cele economice dar sunt totusi mai economice decat becurile standard (ex. un bec de 105W da lumina cat unul vechi de 140W).

    Raspunde
  13. jules 21 Jan 2013 @ 16:48

    Cristi, alea mai scumpe sint mai bune. Ca mai crapa asta poate fi din mai multe motive.
    NU au aerisire. Adica spatiul in care stau e inchis. Ma refer la lustra. Si eu am economice in toata casa si tot la baie le schimb mai des.
    De asemenea astea eco sint sensibile si la temeperatura. Eu tin citeva afara si iarna zici ca-s niste luminari in loc de becuri.
    Mai e si faza cu slow start care e jenanta. Rau. Am unul care are un start de 2-3 minute. Mor de inima pina se aprinde ala sa vad ceva. Dar cred ca e cel mai vechi bec din casa cu ceva mii de ore de functionare non-stop.
    Sint si economice buna si cu lumina calda. Dar unele costa cam mult. Si cu unul din ala mai ca m-as duce la garantie. Dar cine mai tine evidenta chitantelor pentru becuri :( ?
    Nevasta-mea foloseste la munca un bec de vreo 60 de lei. Dar fix de ala ii trebuie. Si in doi ani l-a schimbat o singura data.
    Am si un stoc de becuri clasice, insa in afara de vreo doua locuri gen camara unde intru sa trebuie sa vad pe ce pun mina si unul uitat pe hol, nu am montate. Si sincer se simte si la consumul de curent. La casa platesc cca 100 lei pe luna la curent. Ceea ce e decent.

    Raspunde
  14. nic 21 Jan 2013 @ 17:40

    Daca aí sti cat de toxice sunt becurile astea atunci cand se sparg…

    Mai bine stai si schimbi la alea incandescente sau investesti in led. ..

    Ar trebui sa faci un articol criserb Despre cele 3 tipuri de becuri care sunt folosie pe piata

    Raspunde
  15. rasta 22 Jan 2013 @ 11:16

    Ciclurile repetate stins/aprins scurteaza mult viata oricarui bec. Asta explica de ce in baie/hol unde se presupune ca aceste cicluri sunt mai numeroase, becurile se ard mai repede.
    Foarte important la aceste becuri sa nu se utilizeze intrerupatoarele cu LED deoarece prin acele beculete trece o cantitate mica de curent, suficient incat sa incarce condensatorul becului economic pana la nivelul la care sa dea impuls de aprindere. Asta se intampla odata la 10-15 sec, si este echivalent cu cate un ciclu stins/aprins. Faceti un calcul cate asemenea cicluri efectueaza becul legat la intrerupatorul cu LED in 24 de ore in care sta stins.

    Raspunde
  16. criserb 22 Jan 2013 @ 12:44

    Dupa toate comentariile voastre trag conculuzia ca este foarte posibil sa fie din cauza lustrei care este inchisa, fiind vorba de o lustra pe care o am in baie. In rest, nu prea am nici eu probleme cu ele, am in general Philips, dar mai sunt si unele Osram.

    Tre’ sa dau lustra aia jos, sa verific putin circuitele ca poate nu sunt facute calumea.

    Merci de sfaturi, o sa verific pe acolo sa vad despre ce este vorba.

    @rasta – n-am intrerupatoare cu led, am intrerupatoare modulare de la Gewiss.

    @jules – stiu si eu ca suntem prea saraci pentru lucruri ieftine :P

    @Andy – eu nu stiu ce becuri am, dar sunt asa cum zici tu, dureaza putin pana se aprind, dar nu ma deranjeaza. Nu dureaza chiar asa de mult incat sa fie deranjant. La un moment dat aveam si eu un bec caruia ii luau vreo 3 minute sa se aprinda la intensitate maxima, dar s-a ars si l-am inlocuit cu unul mai bun, am scapat de problema asta.

    @maddy – sunt becuri economice si cu lumina alba si cu lumina galbena care dau o lumina identica cu cele care erau pe vremuri, alea cu incadescenta. Tre’ sa cauti, dar sunt.

    Raspunde
  17. Valentin 22 Jan 2013 @ 18:56

    Eu am folosesc de la Philips becuri eco si am avut unul de 120W Philips Tornado parca care m-a tinut apropae 5 ani, cum scria pe ambalaj. Am fost foarte multumit de el. In rest am mai mici de maxim 50 w iar media celor mici este cam de 2 ani.

    Raspunde
  18. firicehnicus 11 Mar 2013 @ 00:01

    Dupa ce vezi asta o sa te lamuresti de ce se ard asa repede si de ce trebuie sa se arda asa repede…din pacate cartelul becurilor e cel mai vechi din cate zic asta in film…..vezi filmuletul chiar daca te trimite pe trilulilu, e interesant.

    http://www.filmedocumentare.com/piramida-deseurilor/

    Raspunde
  19. Luminita 29 Oct 2015 @ 22:43

    Stiu ca este un articol mai vechi, insa am mai intalnit adesea problema aceasta a garantiei la becuri. Nu cred ca este realist sa vorbim despre grantie pe viata, chiar daca este vorba de becuri cu LED, care au o durata de viata mai mare. In general, se ofera o garantie de 2 ani, insa chiar si asa conteaza mult si conditiile de utilizare (cate ore/zi, mediul in care sunt folosite etc)

    Raspunde
  20. Bogdan 3 Feb 2016 @ 10:14

    Vreti cele mai proaste becuri LED de la Osram, de fapt cele mai proaste existente in lume? Luati-va Osram LED STAR CLASSIC A 60. Am schimbat pana acum intr-un interval de 1 an, 6 astfel de becuri. Primele doua erau Made In Romania (sa zicem ca era de asteptat), dar urmatoarele 4 au fost Made In Germany. Pe scurt… niste porcarii ordinare toate, indiferent de tara de productie, si mai costa si 70 ron. Au ajuns nemtii sa faca niste lucruri de tot rasul… niste magari. Si daca este vorba despre cateva loturi defecte, atunci distribuitorul Osram de pe Romania este un magar si mai mare, livrand pentru inlocuirea produselor defecte aflate in garantie, tot becuri defecte. Si daca iti fac asa pana la expirarea garantiei, uite cum si-au acoperit pierderile inlocuind produsele defecte cu becuri pe care oricum nu mai aveau cum sa le comercializeze.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)