Sari la conținut

Cu ajutorul omului Carmen Hărău Hunedoara are RMN

După cum știți în weekend am fost să vizitez județul Hunedoara și acum vreau să încep poveștile cu ceea ce mi se pare mai important pentru comunitatea locală, și anume deschiderea modernului centru de imagistică H Medical Clinic, centru deschis cu ajutorul doamnei Carmen Hărău în incinta spitalului Dr. Alexandru Simionescu.

Până vineri (16.05.2014) Hunedorenii erau nevoiți să meargă la Petroșani sau la Deva pentru a-și face un RMN, acum însă lucrul acesta este de domeniul trecutului. Omul, nu deputatul, Carmen Hărău a investit o sumă considerabilă de bani (1.300.000 euro – profit reinvestit din ProServ) pentru ca Hunedoara să se ridice la nivelul orașelor în care se poate face un RMN. Și nu vorbim de orice RMN, vorbim de o aparatură de ultimă generație, aparatură produsă în 2014, nu cine știe ce aparat pe care alt centru nu mai avea nevoie.

Pentru asta, în numele Hunedoarenilor eu îi mulțumesc doamnei Carmen Hărău.

Vreau să vă prezint pentru început clinica H Medical Center, mai exact niște imagini înainte și după, pentru a putea înțelege mai bine cum s-a schimbat respectivul loc. Practic inițial a fost o ruină iar acum este un centru de imagistică ultramodern.

Multă lume o să spună că familia Hărău a făcut toate astea pentru a se îmbogăți, dar pot să vă spun că nu este chiar așa. Ei estimează că își vor recupera investiția în 8-10 ani. Problema este că după 10 ani aparatura o să fie deja casată pentru că 10 ani este durata de utilizare a aparatului. După 10 ani pentru a mai putea fi folosit trebuie recondiționat complet, deci alți bani, altă distracție.

Unul din motivele pentru care doamna Hărău a deschis acest centru este faptul că a dorit să-și țină fiica, pe Catrina Lup-Hărău, aproape de ea, să nu plece și ea din țară așa cum a pățit cu cealaltă fiică.

Catrina Lup-Hărău a făcut facultatea de medicină și știți și voi cum este, dacă nu ești ajutat de cineva cu greu poți să profesezi în domeniul medical mai ales în niște condiții decente. 

Cu această clinică doamna Hărău a reușit să își țină fiica aproape de ea, să o ajute să muncească în niște condiții moderne, dar și să ofere Hunedorenilor un serviciu ce lipsea din localitate.

Marele avantaj al aparaturii foarte moderne este că se mișcă de câteva ori mai repede decât cele vechi și pentru un RMN care pe un aparat clasic dura jumătate de oră acum este nevoie doar de 5 minute. Astfel omul o să fie radiat mai puțin și o să se simtă mai relaxat în aparat având în vedere că trebuie să stea acolo doar 5 minute.

Despre costuri pot să vă spun că ele depinde de mai multe chestii, nu-s chiar în măsură să vorbesc eu despre ele, dar din ce am înțeles este vorba de ceva în jur la 400 lei pentru un segment. Oricum, mai multe detalii aflați la ei pe site când o să fie gata, acum este în construcție sau la numărul de telefon 0354-800.081. 

Vă las acum cu câteva poze făcut la clinică, ca să vedeți cu ochii voștri ceea ce am văzut și noi vineri.

DSC_1941

DSC_1950

DSC_1969

V-am tot spus despre RMN, dar nu v-am zis exact ce este ăla.

Două vorbe despre RMN. Rezonanţa magnetică nucleară [RMN] este cea mai folosită metodă de diagnostic imagistic pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator. Investigaţia este minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă, ce foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiogrecvenţa pentru obţinerea imaginilor multiplan de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică. Prin RMN se pot investiga următoarele segmente anatomice:

RMN cranio-cerebral
RMN hipofizar
RMN orbită
RMN ureche
RMN regiune gât [părţi moi, vase, glanda tiroidă etc.]
RMN cord
RMN coloană cervico-dorso-lombo-sacrată
RMN abdomen [superior, inferior]
RMN pelvin
RMN articulaţii coxofemurale
RMN articulaţii sacroiliace
RMN bazin osos
RMN membre superioare
RMN membre inferioare
angiografie RMN – pentru toate segmentele

De asemenea pe lângă RMN la H Medical Clinic se poate face și testul DEXA, test care ajută la determinarea densității și rezistenței osoase.

DEXA – Dual Energy Xray Abbsortiometry – este o investigaţie imagistică de înaltă performanţă care foloseşte radiaţia X pentru determinarea densităţii şi a rezistenţei osoase, prin măsurarea gradului de absorbţie a radiaţiei emise RX şi dispersia acesteia pe segmentul examinat. Metoda de examinare DEXA este atraumatică şi este folosită intensiv în diagnosticul osteoporozei. Investigaţia determină densitatea şi masa osoasă. Exte cea mai folosită metodă de diagnostic în osteoporoză – afecţiune a sistemului osos ce duce la scăderea rezistenţei acestuia cu implicaţii imediate în creşterea riscului de apariţie a fracturilor sau a incidenţei afecţiunilor articulare. Exmaninarea DEXA durează aproximativ 5-15 minute; pacientul trebuie să stea culcat pe masa aparatului pe timpul examinării. Aparatul va efectua preluarea de imagini prin intermediul unui braţ mobil de scanare care se va deplasa în lungul corpului pacientului. Braţul de scanare nu va atinge pacientul în nici un moment al examinării.
Preţuri pentru examinarea DEXA la H-Clinic: osteodensitometrie 1 segment – 50 lei; 2 segmente – 80 lei; 3 segmente – 120 lei; whole body [tot corpul] – 200 lei.

A mai scris și Denisa despre acest centru, ea a fost mai atentă ca mine și are mai multe detalii pentru voi.

Cam atât despre cel mai important subiect al vizitei, mai multe în posturile ce urmează. Promit că am tot felul de lucruri interesante să vă spun ;)

P.S. #vizitainHD ediția 2014 a fost un eveniment organizat de Denisa, Sebi și Călin.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Vali Crintea 20 May 2014 @ 16:15

    am fost acolo si chiar mi-a placut. Eu sunt unul dintre cei care au avut nevoie de aparatura medicala performanta si ma bucur ca prin aceasta investitie mai multi oameni pot sa-si faca investigatii mai exacte

    Raspunde
  2. daniela craciunean 12 Jul 2018 @ 21:43

    da cel mai modern daca personalul ar fi mai atent si ar face ce ar trebui facut dupa ce am platit 420 lei sa nu mai trebuie refacut deoarece chiar daca au vazut unde este problema au recomandat din nou alt rmn
    asa ceva nu se face a spus medic de laTIRGU MURES ,scuze pt trei secunde in plus trebuie refacut

    Raspunde
  3. Elis 8 Jan 2020 @ 15:24

    Buna ziua o intrebare vreau sa fac si eu un rmn ca am probleme cu coloana dar vreau sa il fac total sa vad ce probleme mai am ce trebuie sa fac si un pret

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)