Sari la conținut

Ma duc la Festivalul Virslilor

virsli

Nu stiu ce parere aveti voi despre virsli, nu stiu nici daca ati mancat vreodata, dar va pot spune cu mana pe inima ca sunt printre cei mai buni carnati pe care eu i-am mancat vreodata. Bine, este foarte adevarat ca eu sunt cumva din zona lor, pentru ca virsli “originali” se fac undeva in zona Salas – Hateg si zona Bradului.

Eu am mancat foarte multi din zona Salas, era mai aproape de mine si in plus aveam si niste prieteni care isi aveau bunicii acolo. Nu spun ca acum nu-i mai am (pe prieteni) doar ca de cand sunt la Bucuresti, imi este destul de greu sa mai ajung si la Salas cand trec pe acasa.

Weekendul asta insa, am sa fiu in zona. Am fost invitat la Vizita in HD, un eveniment care isi propune sa redescoperim locurile si obiceiurile frumoase din judetul Hunedoara. Pentru ca este judetul meu natal, pentru ca am fost invitat de Sebi si Denisa, n-am putut refuza invitatia.

S-a nimerit ca in aceasta perioada sa se desfasoare Semimaratonul virslilor, deci o sa am parte de multi visli, asa cum mancam odata :)

Startul competiţiei se va da la ora 9.30, în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara. De acolo, concurenţii vor alerga pe un traseu de şosea de aproximativ 21 de kilometri, făcând pauze doar la punctele de alimentare special amenajate, unde îi vor aştepta ceaune cu virşli fierbinţi. Panglica de „finish” îi va aştepta la poalele Cetăţii Deva.

[sursa]

Mai jos aveti reteta virslilor, o reteta care se pastreaza si se transmite cu sfintenie de la bunici la nepoti, reteta pe care nu o stiam nici eu exact, cu toate ca am vazut cum se fac :)

“Se taie oaia şi capra, sau iedul care e mai gustos ca mielul, se curăţă carnea şi se pune la sărat, în recipienţi de lemn, timp de câteva ore. Neapărat de lemn, că pleul (metal, tablă) schimbă gustul cărnii. Apoi carnea se toacă de două ori, prima dată mai mare şi se bagă la rece o zi-două sau şi mai mult. După accea se frământă cam o oră, în acelaşi timp adăugându-se şi condimentele: usturoi, sare, ardei iute şi piper, toate după gust, până se obţine o pastă omogenă”.

Urmează umplerea maţelor (“musai de oaie, că altfel strici tăt gustul”), bine spălate şi ţinute la rândul lor la sare. Faza finală este afumatul: “Numai la hituit se ţin de la două ore, două ore şi jumătate până la trei ore. Depinde de foc, cât e de puternic, câte lemne sunt la foc, pentru că e un lemn de esenţă tare, numai lemn de fag se foloseşte” (după cum informează Petru Birta).

Mai jos aveti o prezentare a festivalului, sa va faceti o idee despre ce si cum o sa fie acolo.

Daca va suna tentant, daca v-am facut pofta sau daca doriti sa incercati, ne vedem la Deva sau Hunedoara ;)

Vizită în HD 2013 este un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiectul este susţinut de Primăria Oraşului Simeria, Agenţia de turism TOC Internaţional, Best Hotel Hunedoara, Cred ONG, CastelulCorvinilorHD.ro, George Firearms şi Webbusiness.ro.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. Ciprian 6 Jun 2013 @ 13:36

    Cool! Vreau si eu!

    Raspunde
  2. Iulya 6 Jun 2013 @ 15:01

    Am mancat virslii din multe parti, dar cei mai buni mi se par din Cugir, jud. Alba. iti recomand cu caldura virslii respectivi. Sunt facuti la o macelarie mica de cineva care toata viata s-a ocupat numai cu mezeluri.Si stiu de la un fost angajat, care imi este prieten apropiat, ca in compozitie sunt numai ingrediente naturale si sunt facuti din carne de animale crescute la curte. Mai mult, e in drum spre Deva si as putea sa te ajut cu placere.

    Raspunde
  3. Antonia. 14 May 2014 @ 16:44

    Ai dreptate si mie mi se par cei mai buni aia de la szalasu de jos,dar nici aia de podele nu-s rai.INCEARCA-I!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)