Sari la conținut

Cum sa combatem noile aparate radar.

Am primit chesta de mai jos pe mail dar am avut rabdare sa o citesc, chiar pare interesanta si logica.

Politia se lauda ca:

Radarele achiziţionate de Poliţia Română au fost prezentate mai zilele trecute ca fiind infailibile. Orice ar face şoferii, ei nu pot evita înregistrarea vitezei. O privire mai atentă asupra performanţelor acestor aparate ne arată că maşinile „absolute” pot fi şi ele păcălite sau câştigate în instanţă.

Instalarea noilor aparate radar pe Daciile Logan MCV ale Poliţiei Rutiere a stârnit discuţii aprinse. S-a spus că aceste radare performante aflate, din 1 martie 2010, pe şoselele României sunt obstacole de neevitat pentru conducătorii auto. Cu argumente întemeiate, de ordin legal şi tehnic, se pot demonta câteva exagerări care s-au spus pe seama acestor noi sisteme radar.

Poliţia Rutieră a anunţat că până la 1 aprilie 2010 va trimite în trafic 449 de astfel de dispozitive, multe dintre acestea urmând a fi instalate pe arterele principale ale marilor oraşe şi pe DN 2 (Bucureşti-Siret), DN 6 (Bucureşti-Timişoara) şi DN 1 (Bucureşti-Nădlac).

Diverşi reprezentanţi ai Poliției Rutiere s-au perindat prin studiourile tv pentru a ridica în slăvi cea mai nouă achiziție a MAI.

Aceştia au spus că noile radare surprind autovehiculele care circulă pe ambele sensuri, indiferent dacă maşinile poliției pe care sunt instalate sunt staţionate sau se află în mers. Şi, cel mai important, ca pot fi „interceptate” de detectoarele de radar doar după ce viteza ilegală a fost deja înregistrată.

„Funcţionează în sistem stand-by şi înregistrează audio şi video fără a emite unda radar către autovehiculele vizate. Astfel, se poate face înregistrarea fără ca detectorul radar să poată depista prezenţa aparatului în trafic”, au explicat oficialii Poliţiei Rutiere. Mai mult, au spus cei de la Poliția Rutieră, aparatul poate capta imagini şi cu 30 de secunde înainte de a fi pornit efectiv de poliţişti şi încă 60 de secunde după ce aceştia îl opresc.

„Înregistratul şi trimisul amenzilor acasă sunt eficiente la radarele fixe. Cu cele mobile nu e eficient să trimiţi amenda acasă: în primul rând, pentru că omul ăla trece pe lângă tine cu 100 la oră prin localitate şi tu îl laşi să meargă în continuare cu viteză excesivă”, mai spun reprezentanţii poliţiei.

Si cum pot fi ele combatute:

Iată câteva din datele care pot contracara, la o simplă contestare în instanță, amenzile și deciziile Poliției Rutiere care vor fi emise în baza măsurătorilor efectuate de aceste noi aparate. Oricine intră pe site-ul Biroului Român de Metrologie Legală poate citi, la punctul 4.1 al normei de metrologie legală NML 021 – 05 privind ”Aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor (cinemometre)”, o primă informație esențială: ”Cinemometrele trebuie întreţinute, transportate, instalate şi utilizate în strictă conformitate cu prevederile manualului de utilizare aprobat”.

Or, în manualul de utilizare aprobat, mai exact în manualul original eliberat de producătorul american Bee III MPK Industries, se specifică foarte clar că NU pot fi emise amenzi atâa timp cât NU există date privind ”tracking history” (istoricul vitezei de deplasare a autovehicului vizat). Și, conform aceluiași manual de utilizare, acest ”tracking history” al autovehicului vizat nu se poate realiza cu aparatul radar, întrucât acesta nu poate produce ”tracking history” atunci când funcționează în sistem stand-by, așa cum au spus reprezentanții Poliției Rutiere.

Iar în celălalt sistem de funcționare a radarului – sistemul POP, aparatul radar poate fi detectat cu ușurință de către sistemele de avertizare radar pe care le dețin posesorii de autovehicule, situație în care conducătorul auto este prevenit și reduce viteza până la limita legală. Astfel, se duce și mitul infailibilităţii acestui sistem radar. Există multe sisteme de avertizare radar capabile să detecteze undele acestui tip ”ultraperformant” de aparate radar.

La punctul 4.4 din norma de metrologie de mai sus mai găsim și alte informații prețioase: ”Măsurările efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislaţiei rutiere dacă nu sunt respectate cerinţele 4.1…4.3 din prezenta normă, precum şi în urmă-toarele cazuri:

– dacă măsurările au fost efectuate în condiţii de ceaţă, ploaie, ninsoare sau furtună;

– dacă cinemometrul este destinat numai utilizării în regim staţionar, iar măsurările au fost efectuate cu cinemometrul în mişcare;

– dacă, în momentul măsurării, în raza de măsurare a aparatului se deplasează simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar în evidenţă”.

Așadar, numai la acest punct 4.4 sunt demontate din start câteva din ideile pe care comunicatorii Poliției Române s-au străduit – desigur, pentru nobilul scop de a reduce apetența pentru viteză a multor conducători auto – să le inducă în opinia publică. De exemplu, teoria conform căreia noile radare surprind autovehiculele care circulă pe ambele sensuri, indiferent dacă maşinile poliției pe care sunt instalate aparatele sunt staţionate sau se află în mers, cade atunci când se invocă paragraful al doilea de la punctul 4.4.

Tot din manualul original de utilizare a sistemului radar se poate afla că sistemele video cu care sunt dotate aceste aparate radar NU pot reda cu prea multă claritate numărul de înmatriculare al autovehicului vizat, atunci când autovehiculul se află la o distanță mai mare de 80 m de mașina Poliției Rutiere.

Acestea sunt numai câteva dintre motivele cu ajutorul cărora şoferii pot câștiga în instanță contestațiile pe care le vor face împotriva deciziillor Poliției Rutiere. Contestații pe care, probabil, cei mai mulți dintre ei le vor și câștiga!

Rămâne de văzut dacă reprezentanții Poliției Rutiere flutură toate aceste minciuni despre noile sisteme radar din ignoranță sau în perfectă cunoștință de cauză.

Bafta :)

[primite pe mail]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. GGD 30 Mar 2010 @ 19:09

    dai un suc! :d si eu am primit pe mail si dupa ce am citit-o am zis ca nu ma doare mana sa o dau mai departe. Curiozitatea mea e daca chiar e adevarat ceea ce scrie!:-? chiar ar fi interesant daca poate cineva sa intre aici pe blog si sa ne spuna cate ceva.

    Raspunde
  2. alin 30 Mar 2010 @ 19:10

    Vor aparea comentarii de genul ” Da ai tupeu sa te pui cu Politia Romana?” “Crezi ca vei castiga in instanta daca nu ai cohones?”

    Raspunde
  3. criserb 30 Mar 2010 @ 20:33

    Alin tu ar trebui sa stii mai multe si daca cestiile de mai sus pot fi sustinute in instanta, nu?

    Raspunde
  4. AmZis 30 Mar 2010 @ 21:09

    e ok cristi dar nu se spune cat timp trebuie sa ai tracking history ala.pe mine m-ar ajuta mult,deoarece el a aparut de dupa un deal.adica era in varful pantei si eu urcam. deci nu putea sa ma ia de la o distanta foarte mare si tinand cont ca ei spuneau ca am 153km/h. nu inteleg o chestie ,mi-au spus ceva de genu ca aveam si mai mult in jur de 165. Pai bine , daca aveam mai mult de ce mm nu imi arati tu filmarea cand circulam cu 165 si mi-o dai pe cea cu 153 ? ca sa-mi bag unghia in gat ? (nu eram in localitate)

    Raspunde
  5. GGD 30 Mar 2010 @ 22:18

    @AmZis: Poti cere filmarea in instanta.
    @Alin: Un prieten d`al meu a dat politia in judecata, fara avocat a castigat. Tot din cauza vitezei, cu radarele vechi. Aia aveau dreptate, el avea viteza,a incercat sa se inteleaga cu ei si oamenii nu au vrut si pe urma din ambitie si sub o mica indrumare a unei cunostiinte patita deja, a castigat in instanta pentru ca pozele nu erau clare. ;)
    Asa ca urez tuturor bafta si daca a reusit cineva ceva, poate intra sa ne povesteasca si noua! ;)

    Raspunde
  6. memepistu' 31 Mar 2010 @ 23:34

    Eu am castigat in instanta, fara avocat desii fusesem luat de radar pe splai cu 116km/h!De castigat o sa se castige si cu noile aparate radar, probabil cu asistenta juridica mai solida (avocat)!Dar nu-i asta problema, investitia se recupereaza daca prezinti facturi si chitante de la avocat.

    Raspunde
  7. Crox 1 Apr 2010 @ 23:02

    Eu nu ii inteleg pe cei care incetinesc la 100km/h cand vad masina politiei in departare pe autostrada. Eu am coborat la 140 si mi-am vazut de drum, alta data am depasit o masina de politie tot cu 140. Mai e o portiune de autostrada unde au fost lucrari si au ramas indicatoare de restrictionare, pana la 40 chiar, iar politia astepta langa pasarela, oblic. Niste cretini. Am trecut cu 100 pt ca drumul era usor deteriorat. Oricum, puteam trece si cu 179, carnetul nu se ia, carnetul se ia daca mergi cu mai mult de 50 peste limita maxima admisa pe soseaua respectiva, 130 adica, iar in cazul in care sunt restrictii suplimentare pe portiuni, se poate aplica amenda, dar carnetul nu se ia.

    Raspunde
  8. criserb 1 Apr 2010 @ 23:15

    Ai dreptate… de cate ori vad masina politiei ei incetinesc.

    Nu mai stiu incotro ma indreptam intr-o noapte si intr-o localitate in care stiam ca e radar imi fac cei de pe contrasens cu farurule. Mai merg putin si dau de o coloana intreaga care se deplasa cu 30 la ora.

    Ma pun si ii depasesc pe toti, cu 50 km/h, regulamentar. In dreptul politiei eu eram tot in depasire. Era linie discontinua, nu aveau ce sa-mi faca. Normal ca ma opresc militienii si ma iau la intrebari. Ca de ce depasesc? I-am intrebat care e problema, e linie discontinua, am viteaza legala, etc…

    N-au avut ce sa-mi zica, au zis sa am grja, atata tot. Am plecat si am inceput sa-i depasesc in continuare.

    Sunt multi care se sperie aiurea… cum vad politia mai ca trag pe dreapta :( Parca politistii nu-s oameni, sunt sperietori…

    Raspunde
  9. ratman 5 Aug 2011 @ 14:26

    da, sunt interesante observatiile primite si par corecte din punct de vedere tehnic, numai ca este o problema: in norma metrologica a acestor aparate nu apare nicio conditie particulara privind functionarea lui autovision bee III, iar pokemonii de militieni nu iti vor pune niciodata la dispozitie manualul de utilizare a acestui radar, invocand, probabil, faptul ca sunt informatii care nu sunt din categoria celor de interes public.
    mai mult, tampenia mare este ca militienii trimit in instanta cd-ul cu inregistrarea facuta de la momentul in care ai depasit viteza, fara a prezenta un istoric anterior al vitezei, iar judecatorul va zice simplu: asa e, probabil ca militienii nu au respectat normele de utilizare, dar tu ai avut X km/ora, ceea ce inseamna ca ai incalcat prevederile legale, pa! … cam asa pun ei problema, va spun din experienta proprie in instanta!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)