Sari la conținut

Dacă Waze este o aplicație proastă, de ce o folosești?

Sunt pe un grup de facebook, un grup al celor care utilizează și editează hărțile Waze.

Mai nou, cam fiecare post de acolo conține o plângere. Cum că Waze nu e bună, că l-a dus pe nush unde și el știa că este mai bine prin altă parte, cum că are erori, bla bla.

În concluzie o aplicație de care oamenii par a fi nemulțumiți.

Și totuși, daca ești nemulțumit de o aplicație de ce o folosești? De ce folosești ceva care te încurcă?

Ei bine, nu e chiar așa.

Oamenii nu știu să zică nimic atunci când lucrurile merg bine când aplicația îi ajută în sutele de situații dificile.

Folosesc aplicația de 3 ani, și pot să vă spun că este o aplicație genială, doar că trebuie să știi să o folosești și să o înțelegi. Să înțelegi de ce te duce printr-un anumit cu toate că înainte e gol. Aplicația nu este un individ care merge înaintea ta prin trafic să vadă cum este drumul, nu, aplicația se bazează pe statistici, pe zile, pe ore, pe intervale orare și în funcție de aceste statistici face milioane de calcule pentru a-ți da ție ruta cea mai liberă.

Mulți înțeleg asta, dar sunt unii care nu pot să priceapă. Ei își imaginează că aplicația “vede în față” și că îi păcălește, deci nu e bună. Cu toate astea o folosesc în continuare și se plâng în continuare.

De când sunt în grupul ăla, tot vreo 3 ani, rar, dar foarte rar văd pe câte unul care să zică ceva de bine. Să aprecieze munca celor care au dezvoltat-o și a celor care o întrețin.

Pentru că da, există oameni care întrețin această aplicație în România, oameni care editează hărțile alea zilnic, pentru ca tu să ajungi în cel mai scurt timp acolo unde ți-ai propus să ajungi.

Aplicația închide străzile, atunci când sunt evenimente, pentru că niște oameni le închid, pentru că acei oameni sunt abonați la tot felul de comunicate alte poliției și introduc respectivele date în aplicație. Acei oameni fac toate astea din plăcere, nu-i plătește nimeni, și toate astea pentru a ne fi nouă bine.

Tot oamenii care întrețin aplicația Waze în România trimit rapoarte către waze-ul central (să-i zic așa) atunci când aplicația chiar are unele bug-uri, nu când vine Vasilică să se plângă că l-a dus la muncă pe strada X și nu pe Y, pe unde știa el că este mai liber.

Hai că nu mă mai lungesc, lucrul este destul de simplu.

Nu-ți place ceva, nu mai folosi. E simplu. Caută altceva, mergi după cum te taie pe tine capul, dacă tu ești mai deștept ca mii de servere și algoritmi.

Și mi-ar mai plăcea să văd și felicitări, bravo-uri, atunci când ești conștient că aplicația te-a scos din rahat, și cazurile astea sunt aproape zilnice. Dar nu, noi ne plângem cu o putere mult mai mare decât să mulțumim, pentru că deh, e vorba de o mentalitate ce se schimbă cu greu.

Dacă și pe tine te-a ajutat waze, share-uiește acest post, să vadă și oamenii ăia care îl întrețin, că nu muncesc degeaba, și că munca lor chiar este apreciată de cineva. De plângeri sunt și ei sătui.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Andrei 6 Apr 2016 @ 11:13

    Cristi, tin sa te contrazic. Aplicatia Waze chiar “vede” in fata. Vede prin intermediul celorlalti participanti la trafic. Fiecare utilizator Waze contribuie la obtinerea informatiilor de trafic. Chiar daca nu trimit ei nimic, trimite aplicatia. Waze stie in permanenta cu ce viteza te deplasezi si care este limita pe segmentul respectiv de drum. Cu cat e mai folosita, cu atat acele estimari sunt mai precise. Si eu o folosesc de multi ani si de multe ori m-a dus pe un drum mult mai bun. Singura chestie cu adevarat enervanta si pe care nu stiu cum sa o reglez: Am setat drumul cel mai rapid, evident. Si uneori poate alege un traseu mult mai lung (cativa zeci de km) in detrimentul unui traseu mai scurt dar la care estimeaza ca face cu 2 minute mai mult. Mi s-a intamplat asta si in Bucuresti. Vroia sa o ia pe centura (18 km in plus) doar pentru ca era cu 2 minute mai rapid :)
    In rest, numai de bine :D

    Raspunde
  2. criserb 6 Apr 2016 @ 11:40

    @Andrei – Vede doar când mai sunt utilizatori, când nu sunt, atunci se bazează pe statistici.

    Cât despre “mai rapid”, la el dacă matematic iese un timp mai scurt pe o distanță mai mare, păi așa raportează, matematic.

    Ideea este să te bazezi pe ea, dar să te gândești și tu. Faptul că există nu te face neaparat mai deștept dacă nu știi să o folosești si să interpretezi ceea ce-ți zici.

    Raspunde
  3. Andrei 6 Apr 2016 @ 11:42

    Nu o folosesc des, insa cand o folosesc o fac pentru a ajunge mai rapid undeva.
    EX. Ploaie, trafic infernal, ora 13.00 in cursul saptamanii. Am facut drum Promenada-Gara de Nord si retur in 30 de minute. Nu aveam cum sa fac asta pe nici o ruta gandita de mine.
    Mi se pare foarte eficient waze.
    Nu o folosesc in drumul zilnic spre munca deoarece oricum fac 10-15 minute pana acasa.

    Raspunde
  4. Cristian 6 Apr 2016 @ 18:32

    Ma bazez pe waze zilnic, in peste 90% din cazuri merge snur :) cand am fost neascultator, de regula m-am bagat direct in gramada.
    M-a facut un sofer responsabil in oras, prin alertele cu amplasarea echipajelor politiei la trecerile de pietoni. Mi s-a intmaplat de-a lungul timpului sa las permisul la trecerile de pietoni, acum nu mai e cazul, datorita aplicatiei am invatat sa fiu atent si sa accord prioritate corect din reflex :)
    In plus nu mai merg pe linia de tramvai si nu mai fac slalom peste benzi.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)