Sari la conținut

De ce nu se pot face livrari cu drona la noi

Ma uitam la cei de la amazon care intentioneaza ca in 4-5 ani sa reuseasca sa faca livrari cu drona. Totul sa fie automatizat si bine calculat pentru ca destinatarul sa-si primeasca marfa comandata in cel mai scurt timp posibil. Ei zic ca undeva la 30 de minute, sau chiar mai putin.

Ei bine, m-am uitat, am analizat, dupa care am stat sa ma gandesc cum ar fi treaba asta pusa in practica pe meleagurile mioritice.

Oare cat timp vor rezista ele pe piata? Pai cam un zbor sa zicem. Ar sta romanul sa le prinda cu plasa de fluturi si apoi sa le puna pe net la vanzare. Sau le-ar urmari prin oras, sa vada unde aterizeaza ca sa le poata fura mai usor.

Sau… si-ar comanda si ei cate un stick usb numai ca sa le vina drona acasa pentru a putea sa o prinda mai usor. Asta daca drona nu ar fi interceptata pe traseu, de cei de care va spuneam in prima faza, aia cu plasele de fluturi.

Daca sa zicem toate astea n-ar exista si nimeni nu ar atenta la drona altuia, tot nu se poate face asa ceva la noi. N-au cum sa zboare saracele printre cablurile intinse prin toata tara, chiar n-au cum. Si totusi, daca scapa si de cabluri, ar da de sarmele pe care gospodinele isi intind rufele la uscat. Nu stiu daca le-ati vazut pana acum, dar eu le-am vazut intinse intre blocuri cu un fel de scripeti pentru a putea sa le intinda…

Si totusi cea mai mare problema ar fi hotia. Nu ar avea dronele alea nicio sansa. Va dati seama, niste chestii asa scumpe sa circule libere prin oras? Cum sa le lasi sa-ti scape? :)

Ah, si nu ultima, va dati seama ca alea nu-s facut pentru a fi alergate de caini? :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. 1qlee 2 Dec 2013 @ 19:05

    Ca si cum la ei ar tine?
    Si la ei se fura mai ceva ca la noi, doar ca aia sunt hoți mai deștepți. Aia ar fura drona doar dacă ar funcționa. La noi chiar dacă drona ar parașuta pachetele, ca sa nu se apropie de sol, ar fi vânate cu praștia. Ca romanul si stricate si le-ar dori, ca vorba aia , nu se știe la ce sunt bune :)

    Raspunde
  2. Ghiocel07 2 Dec 2013 @ 19:26

    Drona ca drona, dar ar ajunge vreun pachet intreg la destinatie? Dispar ambele cat ai clipi.

    Raspunde
  3. TyT 2 Dec 2013 @ 19:28

    Furatul ca furatul . Dar in tarile dezvoltate , dronele au inceput sa fie foarte bine clasificate ca obiecte de zbor pentru care iti trebuie chiar licenta !
    Nu cred ca cei care reglementeaza “spatiul aerian” dintr-o tara poate permite acest lucru din diferite motive:
    -Ce se intampla daca drona scapa de sub control (asa des intalnitele “fly-aways” ) ?
    -Ce se intampla daca drona scapa “incarcatura” ?
    -Ce se intampla daca drona se intersecteaza cu un parasutist, pasare, avion de mici/mari dimensiuni (este posibil ) ?
    -plus multe altele .
    Pare o idee Sci-Fi , care poate fi pusa in practica si astazi din punct de vedere tehnic, dar legal e mult mai greu .

    Raspunde
  4. rivi 3 Dec 2013 @ 10:09

    eu nu vad asta niciodata in Ro. ah, si la nivel global daca va prinde, ce facem, infiintam un turn de control al dronelor sa nu dea una intr-alta?

    Raspunde
  5. andreea 3 Dec 2013 @ 11:10

    :)) mentalitatea zice ca am fi in stare de asa ceva.

    insa problemele reale sunt cele spuse de TyT. din punct de vedere legal, nu poti lasa drona sa iasa din raza vizuala a celui care o controleaza, deci sunt maxim cateva sute de metri. in plus, nici nu o poti lasa sa zboare oriunde.

    probabil ca in vreo 20 de ani, cand s-or mai inbunatati dpdv al sigurantie zborului, sa fie acceptate pe distante mici.

    oricum ca pr gag, inainte de craciun, e bun. amazon e pe toate posturile tv, pe net. ce reclama mai buna sa vrei? :D

    Raspunde
  6. Cu Fundita 3 Dec 2013 @ 18:31

    Eu una as plati in plus o suma consistenta pentru o livrare asa rapida . De exemplu , acum am comandat pentru baietelul meu ( pt Mos Nicolae) diverse jucarii , de pe un site german si am platit si o taxa pt livrare expres si mai mult ca sigur nu vor ajunge pana vineri.

    Raspunde
  7. TyT 3 Dec 2013 @ 19:15

    @andreea , sunt foarte multe motive pentru care nu poate fi inca reala :
    -cum se livreaza pentru cei care stau la bloc ? (isi face fiecare cate un heli-pad la geam sau unul comun pe bloc :D ?? )
    -cei care stau la curte si au , caine , ce fac ? (o drona care sa ridice 3 kg si cu elicii din carbon este foarte periculoasa … )
    DARRRR, cum ai zis si tu, aceasta este cea mai buna reclama la Amazon . Echipa care a gandit aceasta idee , este geniala ;) !

    Raspunde
  8. Mihai Ioan 7 Dec 2013 @ 03:46

    CuFundita, atunci da comenzi prin tribul.eu :)
    Cat despre drone, stai linistit ca nu merg nici afara. Toata chestia asta e pentru marketing. Vor livra putin comezi prin drone, cat despre viitor, in mod cert nu o sa fie nici o schimbare. Dronele sunt bune pentru altceva, nu livrare.

    Raspunde
  9. Alin 8 Dec 2013 @ 18:19

    M-au si trecut transpiratiile de la cat am ras, asa article mai vreau :))

    Mda, este evident ca suntem cea mai inapoiata tara si asa vom ramane pe veci !

    Raspunde
  10. ionut 11 Dec 2013 @ 15:54

    E o idee geniala, mi se pare un fel de gadget al viitorului numai ca la noi va ramane in aceeasi formula, in viitor. Sigur ca daca s-ar implementa si la noi ar fi grav avariate, furate, sechestrate si oricum, dar numai la destinatar nu ar ajunge. Ideea este unica si foarte interesanta. Poate ca ar fintampina mici probleme atunci cand ar fi viscole puternice, ploi torentiale sau altele. totusi, si in strainatate de fura.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)