Sari la conținut

Îi construiesc lu’ fii-miu o căsuță, să fie numai a lui. Mă ajutați și voi?

Zilele trecute prietenul George, viitorul vecin s-a apucat de lucru și în loc să mute o magazie, bună pentru șantier, dintr-o parte în alta, fără să o dărâme a dărâmat-o.

Tot zilele trecute, cum stăteam eu pe terasă mi-am dat seama că nu mai am loc de jucăriile lu’ fii-miu și mi-a venit măreața idee de a-i face un garaj, undeva în spatele casei, unde să-și țină mașinuțele. Să nu mai fiu eu nevoit să le urc pe terasă, să le cobor, că deh, nu-s chiar ușoare. Nici nu le pot lăsa aiurea prin curte, că mai plouă, și celor electrice nu prea le place ploaia.

Așa că am zis că fac un “garaj”, o chestie cu un acoperiș, unde să nu plouă pe mașini. Nu foarte complicat.

Bun, apoi am zis, dacă fac un garaj, și o să aibă un acoperiș, chestia aia ar putea să devină o terasă, unde să se urce fii-miu, să-i pun un tobogan și o scară.

Ulterior, dacă tot are terasă, am zis să-i fac și o căsuță de unde să iasă în terasă, că deh, eu n-am mai văzut terasă fără casă.

Iar sub casă, dacă casa tot o să fie sus, la nivelul terasei, fac o zonă cu nisip. O zonă acoperită, să o pot acoperi cu o folie, ceva, să nu-și mai facă mâța treaba în nisipul în care se joacă copilul.

Și punând toate astea una lângă alta mi-a ieșit o construcție considerabilă.

Lemn am zis că am, doar pot să folosesc fosta mea magazie. Dacă George tot a dărâmat-o, de ce să nu o pun eu în operă, mai ales că avea ceva lemn bun, dulapi (sau cum le zice), niște grinzi de 100 pe 100.

Mi-am zis că pot să o fac singur și mi-am făcut ambiția să o fac cu costuri 0, în condițiile în care pe net una de 4 ori mai mică costă vreo 6000 lei.

A mea, pardon, a lu fii-miu o să aibă, sau deja are că structura e aproape gata, 4000×1400 deci 5.6mp. La etaj, partea pe care tre’ să o fac eu, că jos tot atât o să aibă, dar acolo nu am mare lucru de făcut. Zic eu acum, cine știe ulterior ce idee îmi mai vine.

Partea bună este că fii-miu e încântat, deja povestește tuturor de căsuța lui, cu toate că e doar un schelet în acest moment. El povestește, are imaginație. Dana nu, ea până nu o vede gata nu înțelege ce fac eu acolo :)

Și acum să vă arăt proiectul, mă rog, e mult spus proiect, este ceea ce am realizat până în acest moment cu costuri aproape 0.

Să vă explic.

Uitați-vă la prima poză.

  • dreapta jos – parcare
  • stânga jos – o ladă de nisip, acoperită cu ceva
  • dreapta sus – o terasă (sau balcon)
  • stânga sus – căsuța copilului.

Spre deosebire de orice alt proiect, la ăsta n-am niciun plan, n-am schițat nimic pe hârtie, am făcut din ochi și pe baza lemnelor recuperate de la magazie.

M-am apucat sâmbătă de lucru și marți seara era ceea ce vedeti mai sus.

Azi am de gând să finalizez structura pentru podeaua căsuței.

Bun, finalizez asta, și ulterior o să vreau să fac podeaua și pentru căsuță și pentru terasă.

Aș vrea să o fac, dar nu sunt foarte sigur (de jos în sus) din OSB (pentru a întări structura) apoi o folie, ceva ce să nu permită apei să ajungă la parter și apoi podeaua finită, ceva pe care să se poată juca copilul. Ori șipci de lemn, ori ceva deck mai ieftin (că ăla e rezistent la apă și soare) ori… nu știu. Momentan așa mă gândesc.

Aici interveniți voi, cei care nu aveți două mâini stângi și care puteți să-mi dați niște sugestii. Poate îmi scapă mie ceva, vorba aia, mai mute minți luminate pot scoate ceva mai frumos, mai bun.

Te terasă am de gând să îi fac balustradă, de jur împrejur. Bănuiesc că o să fie niște scânduri, ca la gard, doar că o să le rotunjesc în partea superioară.

Căsuța, o să aibă acces pe partea opusă terasei (nu-s foarte sigur) și o să aibă geam spre casă, spre curtea noastră. Nu m-am hotărât dacă să-i pun perete între căsuță și terasă sau să o las deschisă. Teoretic ar trebui să-i pun, să protejeze interiorul în caz de ploaie, dar asta înseamnă că o să trebuiască să construiesc și o ușă și d’astea încă n-am mai făcut. Însă este și asta o provocare.

Pe partea cu accesul, unde am să fac o scară, am să pun și un tobogan, dar nu știu dacă în prima fază, că ăla costă vreo 400 de lei și eu mi-am propus costuri 0.

Bine asta cu costurile era doar o chestie din capul meu, mi-am dat seama rapid că nu se prea poate pentru că n-am toate materialele. O parte din ele le mai găsesc prin curte, dar o mică parte. Structura e aproape gata, am cumpărat doar 4 dulapi 2000x70x50, restul le-am avut.

Căsuța am de gând să o fac cu structură și placată cu OSB, pentru a rigidiza întreg ansamblul, dar ulterior vreau să-i dau o față. Ori pun șipci de lemn, ori am văzut la Leroy niște chestii de plastic, ce vin montate precum lambriul, ceva de genul chestiilor pe care le pune doamna asta aici. Eventual pun și o folie între OSB și stratul exterior, cel care se vede.

La final am să o vopsesc, o să fie vopsită în multe culori, ceva vesel, pentru copii.

Cam asta am în cap, multe lucruri de care nu sunt sigur, de aia am și scris aces post, că simt că am nevoie de ajutor. Sigur apare de unde o idee bună, sau mai multe, care să mă țină cu un cost cât mai jos și în același timp să ajung la un produs finit frumos și rezistent.

De lucrat, lucrez singur, în weekend, mai seara când mai am timp, deci nu de oameni am nevoie, de idei.

Și dacă am greșit cu ceva, să-mi spuneți, știu deja că am făcut 2 greșeli.

  1. că nu am pus ceva structură la picioarele de pe nisip. Mi-a fost lene să torn beton, mi-a fost lene să pun orice. Voiam să mă apuc și nu voiam să mă duc să cumpăr cine știe ce suporți. Am greșit, dar cred că în caz că o să se lase o pot rezolva cumva, pun atunci niște dale sub picioare și o rezolv. Zic eu acum, vedem dacă o să fie cazul.
  2. felul în care am îmbinat grinzile de la planșeu nu mă mulțumește. Rezistă, nu asta e problema, am sărit pe ele și nici nu se clintesc, dar le-am pus aiurea și dacă pun OSB o să-mi fie greu să fac toate îmbinările pe grinzi, așa cum e normal. Dar… o să mă chinui mia mult și OSB-ul o să-l pun corect.

Bun, cam asta am avut de spus, restul aștept de la voi, poate, poate vin ceva idei mai bune decât ale mele.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. Marius 23 Aug 2017 @ 22:38

    Nu ma pricep, nu stiu ce idei sa-ti dau, dar abia astept sa vad ce-ti iese! Am vazut ca ai tot felul de idei bune si ca de cele mai multe ori le-ai dus la capat cu succes!

    Raspunde
  2. kendo 24 Aug 2017 @ 08:19

    Incearca sa-i pui si niste contravanturi:
    http://imgur.com/8N58UKg

    Raspunde
  3. criserb 24 Aug 2017 @ 09:44

    @kendo – am nevoie de așa ceva în condițiile în care intenționez să plachez totul cu OSB? Cred că ăla are același rol, de contravânt. Greșesc?

    Raspunde
  4. Octavian 24 Aug 2017 @ 11:07

    Pentru elementele de lemn care intră în contact cu pământul poți folosi susțineri de genul, nu necesită turnare de beton, doar un ciocan mai mare.
    https://www.dedeman.ro/ro/camasuiala-71x71x750-103400/p/6002738

    Cu OSB poți placa structura, acesta în sine nu oferă rigidizare! Dacă vrei să-l protejezi, trebuie lăcuit sau vopsit dar pe ambele fețe, pentru a evita curbura în timp (regulă valabilă cam pentru orice lemn care se dorește lăcuit și nu natur)!

    Lambrisarea o poți face cu orice lambriu de exterior (din lemn rășinos) și tratarea acestuia cu lac pentru protecție la intemperii (de preferința pe ambele fețe pentru a împiedica deformarea acestuia în timp). Lambriurile din plastic sunt scumpe de obicei dar rezistă mai mult decăt structura de lemn în timp.

    Pe podea poți pune dușumea (tot din rășinoase) dar la care trebuie sa te asiguri că este șlefuită uniform pentru a evita accidente și deasemenea tratată cu ulei pentru a o proteja în timp. Aici la fel, podelele din compozite de lemn și plastic sunt indicate (risc mic de alunecare, rezistență în timp s.a.m.d.) dar pot fi costisitoare.

    Complet fără costuri se poate face dar poate doar dacă te ocupi cu prelucrarea de lemn sau construcții din lemn și ai mai multe categorii de materiale rămase “rest”…

    Raspunde
  5. criserb 24 Aug 2017 @ 12:00

    @Octavian – Da, știam și eu elementele alea de îmbinare cu solul, dar cum nu aveam pe acasă și am decis să mă apuc de lucru… le-am ignorat. Acum o să-mi fie mult mai greu să le pun, deși imposibil nu este. Fac o groapă, le bag de jos în sus și am să tasez bine pământul în jurul lui. Sper eu.

    Cu OSB o să plachez structura, iar structura am să o fac din 70×50 la 400 distanță între ele. Cam așa am distanța și la casă. Crezi tu că o să curbeze OSB-ul dacă-l pun pe o structură cu așa mică distanță între grinzi?

    La podea, dacă pun dușumea peste osb-ul ce-l pun peste structură ce aș putea pune între ele pentru a opri apa să ajungă dedesubt? O folie, ceva, dar ce?

    Asta cu complet fără costuri sunt conștient că fost o naivitate, am avut și eu niște grinzi și na. Mai am și niște scândură, dar nu cred că am la ce să o folosesc, că în final vreau să arate și bine.

    Dacă o făceam rustică, fără pretenții și nu-mi păsa dacă plouă sau nu în ea, probabil puteam să o fac și cu costuri 0, dar vreau ceva mai bun, să țină câțiva ani.

    Raspunde
  6. kendo 24 Aug 2017 @ 14:18

    Eu as pune totusi si niste contavanturi, nu cred ca placarea cu OSB poate inlocui contavantuirea :)

    Raspunde
  7. Octavian 24 Aug 2017 @ 14:38

    @criserb – La placare cu OSB mă refeream la pereți respectiv în partea de jos și căsuța de sus. Acolo nu m-aș baza ca OSB-ul să fie material de rigidizare și cum spune și kendo, acesta nu poate înlocui alte elemente de rigidizare.

    Dacă tu faci referire la podeaua căsuței, acolo poți pune OSB (să nu plouă direct pe el) dar minim de 18mm grosime (cel din poză pare de 25mm dar nu dau cu presupusul) iar pe terasa superioară, poți pune direct dușumea fără alt OSB și chit de lemn la îmbinături. Bineînțeles cu lăcuirea/tratarea corespunzătoare a lemnului și a structurii întregi care este expusă, pentru a rezista în timp.

    Pereții căsuței și balconul îl poți face din lambriuri de rășinoase.

    De aici mai departe, acoperișul pe care-l faci, îl poți face un pic mai lung pentru a direcționa apa ploii departe de pereții căsuței.

    Raspunde
  8. criserb 24 Aug 2017 @ 14:58

    @Octavian – da, mă gândeam să pun OSB de 22, atât este și cel din poză.

    Eu ziceam că toată podeaua să o fac cu osb de 22 (și căsuță și pe terasă) iar peste el vin cu o folie, sau de ce nu o placă de policatbonat, iar peste să pun dușumea.

    Pereții îi fac din lambriu, dar tre să mai pun pe acolo niște stâlpi intermediari pe care să prind lambriul. Cred că pun stâlpii la 400mm. Tu zici să pun lambriu direct pe ei, să nu mai pun și acolo OSB sub lambriu?

    Da, acoperișul mă gândesc să-l fac mai mare, o singură apă să nu mă complic prea tare cu îmbinările și pun pe el șindrilă bituminoasă.

    @kendo – am să pun, dacă zici că așa trebuie, chiar nu mi-e greu și am material pentru asta.

    Raspunde
  9. Octavian 24 Aug 2017 @ 15:33

    @criserb – pentru podea consider că e prea complicată soluția aleasă de tine. Poți pune lemn pentru dușumea pe toată lungimea căsuței, pe partea acoperită și inclusiv pe partea descoperită a terasei. O dai cu lac și rezistă o perioadă lungă la intemperii plus că îmbinarea lemnului de dușumea împiedică inundarea “parterului” goo.gl/Dbh4rM

    Șindrila pentru acoperiș este cea mai bună soluție în acest caz.

    Raspunde
  10. Octavian 24 Aug 2017 @ 15:39

    @Octavian – Am uitat să răspund la partea cu pereții. Acolo poți pune doar niște șipci pentru lambriu nu neapărat și OSB, este puțin overkill.

    Raspunde
  11. criserb 24 Aug 2017 @ 15:51

    @Octavian – dacă nu mai pun OSB și folie, și las doar podeaua ies și mai ieftin :)

    Nu mă gândeam că îmbinarea aia e chiar așa bună și împiedică scurgerea apei, dar pare logic.

    Tu la lacuri ce recomanzi? Eu până acum am lucrat numai cu Sadoin Extra, sunt mulțumit, dar cred că se poate și mai bine.

    Raspunde
  12. Octavian 24 Aug 2017 @ 16:15

    Eu și la companie am folosit doar ulei de la Tikkurila. Lacul acoperă lemnul cu un strat iar uleiul intră în fibra lemnului.
    Diferențe punctuale nu știu să-ți spun dar pe peste tot unde am folosit, lemnul stă în exterior fără probleme indiferent că e vorba de parasolar, podea, terasă sau lambriuri.

    Raspunde
  13. criserb 24 Aug 2017 @ 16:23

    @Octavian – Așa ceva?

    Raspunde
  14. Octavian 24 Aug 2017 @ 16:26

    @criserb – Da, acesta este

    Raspunde
  15. Rodica 25 Aug 2017 @ 14:57

    Mi se pare o idee buna, mai ales daca ii poti pastra un loc confortabil in care sa se joace afara, este mult mai sanatos pentru ei si in acest fel nici nu mai imprastie prin toata casa jucariile.

    Raspunde
  16. criserb 25 Aug 2017 @ 14:58

    @Rodica – ei nu, acum le împrăștie și în casă și în curte :))

    Raspunde
  17. Ioana 3 Sep 2017 @ 01:06

    Toboganul poate fi tot din lemn, trebuie doar sa aiba inclinatia potrivita si aparatori pe o parte si pe alta – am vazut unul la o gradinita, lemnul era destul de gros, iar marginile / aparatorile erau rotunjite.

    Raspunde
  18. Ioana 3 Sep 2017 @ 01:09
    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)