Sari la conținut

Sunt 56000 de preoti si 48000 de medici in Romania dezbatut pe un forum ortodox

Sunt 56000 de preoti si 48000 de medici in Romania.
Cateva asemanari si deosebiri:
– preotii n-au salvat niciodata pe nimeni, insa toata lumea se roaga la ei si le acorda incredere. Medicii, in schimb, salveaza in fiecare zi mii de oameni, insa toata lumea ii injura.
– in fiecare an, medicii buni pleaca in strainatate, de tot. Popii nu pleaca decat maxim intr-o noua biserica, construita peste drum.
– In ultimele doua decenii nu s-a facut nici un nou spital mare. In schimb s-au inchis multe mai mici. Numarul de biserici aproape s-a dublat.
– nu avem nici un mare centru de cercetare finantat la nivel european. In schimb finantam o catedrala a neamului, la nivelul european din Evul Mediu.
– marii nostri intelectuali sunt bigoti. Unii practica chiar delirul mistic in cartile lor. Nici unul nu apara stiinta.
In concluzie: rugati-va sa nu va imbolnaviti. Sau, daca totusi o faceti, rugati-va sa muriti repede. Pentru deces cu zece popi, Romania e insa perfect pregatita.
Sia-acum, ne pregatim sa ii scutim de taxe. Fireste, pe preoti, nu pe medici.
Asa sa ne ajute Crucea Rosie!

Lucian Mindruta pune scrie textul de mai sus pe facebook. Imi pare un text cat se poate de realist si de bine scris. Fara prea mult bla bla, la subiect.

Sunt de acord cu el in proportie de 100%. Nici eu nu prea ii inghit pe purtatorii de sutana. Dar, nu asta este subiectul acestui post. Nu as vrea sa-mi pun "biserica" in cap. Mai ales biserica ortodoxa ca deh… la catolici, dupa cum probabil v-ati prins, treaba asta mai altfel.

Cautand pe net una-alta am ajuns pe un forum bisericesc unde se discuta punct cu punct chestiile enumerate de Mindruta.

Aberatiile credinciosilor le vedeti aici. Sa stiti ca sunt amuzanti.

Ce ne trebuie noua acum, niste spitale sau niste biserici?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
21 comentarii
  1. vladutz9 26 Sep 2012 @ 23:51

    Cristi iti admir foarte mult blogul si tot ce scrii pe el insa da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine in acest articol. Toti sunteti contra Preotilor si a lui Dumnezeu insa cand va nasteti va boteaza un preot, cand va casatoriti o faceti la Biserica, cand iti vei boteza copilul o vei face cu unul cu sutana iar cel din urma ce te va baga in mormant va fi tot un preot. Daca crezi cel putin 1% in Dumnezeu nu ar trebui sa dai apa la moara la toti ce arunca cu noroi in Dumnezeu si slujitorii lui. Toti suntem puternici si neinfricati cand suntem sanatosi si frumosi insa cand vine boala si in SPITAL nu ai nici o rezolvare la cine apelezi in ultima instanta???

    Raspunde
  2. criserb 26 Sep 2012 @ 23:58

    @vladutz9 – tie ti se pare normal sa construim biserici cand noi avem nevoie de spitale? Ti se pare normal sa nu ii mai punem pe preoti sa plateasca impozite iar doctorilor sa le dam 1000 lei pe luna?

    Comparatia intre preoti si medici este exagerata, nu isi are probabil locul, dar Mindruta a vrut ca prin aceasta exagerare sa intelegem ca problema cea mare este sistemul sanitar. Sa incercam sa-l ajutam. Nu pe preoti.

    Nu are legatura postul cu Dumnezeu, nu ii putem compara pe preoti cu Cel de sus.

    Din cati preoti am intalnit eu, din ce-am vazut eu la TV si in presa… sunt 10% corecti. In rest le pasa de “burtile lor”. Ce fel de oameni sunt ei daca nu-ti ingroapa mortul pentru ca na, sunt oameni care nu au bani de inmormantare.

    Repet, nu am nimic cu cele sfinte, dar nu-mi spune ca preotul este un sfant. E un om ca noi, ce nu are prea multe pe cap si care castiga mai mult ca un medic.

    E normal?

    Raspunde
  3. Alina 27 Sep 2012 @ 00:09

    @Vladutz Postul lui Mandruta nu are nici o legatura cu Dumnezeu
    Omul face o comparatie intre 2 categorii de bugetari. Unii vor fi scutiti de impozite, altii nu.
    De ce? Asta doar daca Dumnezeu isi baga nasul si prin bugetul tari…

    Raspunde
  4. vladutz9 27 Sep 2012 @ 00:24

    @Criserb – Stii cat castiga un preot??? 1000 ron brut iar in mana ar trebui sa ia in jur de 600ron. Din astia trebuie sa scazi partea statului care li se retine lor din salariu deci mai raman cu 200ron. Ti se pare normal ca un preot poate sa traiasca cu atat??? Daca face un botez trebuie sa dea chitanta asadar banii aia merg la ai mai mari.

    Nu zic ca preotii sunt sfinti iar toti cei apar pe la televizor si in media sunt exemple dintre cele mai rele insa exemplele bune nu se dau ca aceste nu ofera sharing iar cum in Romania suntem obisnuiti cu scandalul asadar ni se serveste la toate posturile stiri scandaloase din toate domeniile.

    Un preot nu e egal cu Dumnezeu insa e trimisul lui pe pamant. Poate toti ar trebui sa cercetam un pic si viata adevarata a preotilor si a ortodoxiei, in manastiri si locuri pustnice, iar daca ramanem la aceeasi parere atunci suntem foarte indreptatiti sa aruncam cu noroi in ce cunoastem iar nu in doar ce am vazut pe ici pe colo si am auzit de la unu sau de la altu.

    Eu nu tin partea bisericii insa cred ca oricine are dreptul de a se exprima insa inainte de asta trebuie sa cunoasca foarte bine amandoua parti.

    E adevarat ca Romania are nevoie de Sanatate insa problema nu sta in numarul preotilor sau a bisericilor ci in noi ce dam si luam spaga. In conducerea asta infecta a tarii care nu face altceva de ani buni sa ne indobitoceasca si sa-si bata joc de tot in tara asta. Hai sa platim medicii cu cat li se cuvine iar atunci isi vor face treaba. Nu are rost sa ai 100.000 de medici in 10000 de spitale daca acestia vor lucra numai pe mita, interes si batjocura fata de pacienti.

    Eu unul am teama sa intru intr-un spital din Romania caci e posibil sa ies mai bolnav decat am intrat. Asta ti se pare normal???

    Raspunde
  5. vladutz9 27 Sep 2012 @ 00:28

    @Alina Nici eu nu sunt de acord cu reducerea impozitului pentru preoti iar daca o sa fie pentru o categorie de bugetari atunci sa fie pentru toate categoriile. Nu trebuie sa fie diferentieri caci toti duc o munca pentru care sunt platiti.

    Raspunde
  6. Alina 27 Sep 2012 @ 00:30

    @Vladut Si cam cat crezi ca castiga o asistenta? Dar o invatatoare?

    Raspunde
  7. criserb 27 Sep 2012 @ 00:38

    @vladutz9 – nu mi se pare normal, firesc. Am avut experiente in spitalele noaste si sunt de cacat. E clar si o pot spune cu voce tare. In schimb, oamenii aia m-au tratat. In mizeria aia de spital.

    Cum ziceam si pe FB, tu crezi ca medicii merg cu placere la munca in conditiile alea? Crezi ca pentru ei locul de munca nu este tot asa de rahat cum ni se pare noua care mergem acolo. Sunt si ei oameni, au nevoie de conditii de munca decente, mai ales pentru ca ei lucreaza cu oameni.

    Nu au aceste conditii si tu totusi vrei calitate. Cum sa-ti ofere un act medical de calitate cand ala are in cap ce-i da de mancare copilului, cum isi plateste intretinerea sau altele… si tu vrei sa te trateze perfect. Nu are cum. Medicina asta implica multe, ca omul ala sa poata lucra perfect trebuie sa i se ofere un confort. Atata timp cat nu-l are, ce ne mai miram.

    Cat despre preoti, ma scuzi, am avut legatura cu ei de vreo 3 ori in viata. NU mi-au dat niciodata chitanta, niciodata. Le-am dat cate 1000 lei. Au fost niste nunti… si tu imi spui mie ca nu au bani?

    Daca din toate cazurile in care, eu sau apropiatii mei, au intractionat cu preotii si n-am vazut niciunul din noi chitanta, tu imi spui ca sunt cinstiti? Ma lasi… ok, poate sunt asa cum zici, dar aia sunt 5%.

    In plus cand am o problema de sanatate, sare apendicita din mine, medicul ma trateaza nu preotul. Si atunci de ce sa fie scutit preotul de taxe? Da-mi un simplu motiv.

    Sincer cred ca ma pot ruga la Dumnezeu si fara preot, pot sa fiu ingropat si fara preot, nu-mi pasa daca sunt botezat sau nu, viata mea e aceiasi, dar fara un sistem sanitar ok si fata un sitem de invatamant ok o sa ne ducem dracu. Oricat de mult s-ar ruga preotii pentru noi.

    In loc sa bagam banii in ceea ce trebuie, noi facem biserici. O sa ajungem sa avem cate o biserica la fiecare om. Nu e normal…

    Si nu ai de ce sa te superi, te stiu de mult pe aici, dar asta e parea mea. In plus cred ca ti-am dat si cateva argumete ;)

    Raspunde
  8. Dragos 27 Sep 2012 @ 03:21

    Cristi,

    N-am de gand sa te conving de nimic si nici sa te combat, insa vreau sa atrag atentie asupra catorva chestiuni, nu mi se pare normal sa iti dai cu parerea, mai ales cand stii ce flame poti face pe subiectul asta, cand nu ai studiat nici macar o secunda cultura teologica pastorala, sau macar viata adevarata a unui preot de mir ori de manastire. Iti recomand sa o faci inainte sa arunci cu pietre.

    Imi pare rau ca ai stat 10 zile sau cat ai stat sa testezi o masina , sa o iei de-a fir a par ca sa poti sa scrii un post bine documentat insa te exprimi cu o asa usurinta si acuzi niste oameni pe care nici macar nu ii cunosti.

    Faptul ca I-ai vazut la nunti si la botezuri si atat, si doar in Bucuresti spune foarte multe despre competenta ta in a comenta pe un subiect. Faptul ca te exprimi public si deja esti oarecum si lider de opinie prin populariteatea blogului ar trebui sa iti dea de gandit ca trebuie sa iti asumi si o anumita resposabilitate cand scrii ceva. Nu poti sa arunci in stil can can niste aberatii, sau sa-l citezi pe idiotul de Mandruta care e creative marketing manager, numai cand te uiti la functia asta de fanfaron te umfla rasu, adica un prezentator de stiri a ajuns un mare creative shit, care cu siguranta nu a fost prin Biserici decat ca tine, si atunci cu trupul nu si cu sufletul, pentru ca si blogarii, sper, intra cumva in tagma jurnalistilor care isi mai si documenteaza afirmatiile.

    Sunt curios macar daca stii de ce nu exista interes din partea Guvernului pentru sistemul de santate si care este sursa de bani pentru spitale si care este pentru Biserici. O sa ramai surprins ca nu exista nicio legatura intre sursele de bani iar daca de maine nu se mai face nicio Biserica tu tot cu atatea spitale ramai si tot in halul asta de saracie le gasesti, pentru ca problema nu e la Biserica. Iti mai recomand sa cauti si pe la ANAF sa vezi cati din banii de la BOR sunt din donatii, asa pentru cultura ta generala.

    In final iti spun doar ca nu ti-as dori sa mori fara sa iti faca un preot slujba, ori te rog sa mai scoti capul din calculator si sa iei doua trei carti sa vezi ce inseamna moartea fara slujba pentru un om. Nu de alta, dar un mare maestru in stiinte, ateu, in ultimile zile de viata si-a chemat discipolii si le-a spus sa o cheme pe doica lui, care era credicioasa, sa ii spuna o rugaciune, moment in care toti consternati de gestului lui l-au intrebat, ce-i cu dorinta asta, ce are de castigat daca ii spune o rugaciune acum pe ultimul drum, el era un ateu declarat, iar raspunsul lui a fost: Nici acum nu cred in Dumnezeu si daca nu exista nu am pierdut nimic, insa daca cumva exista, am pierdut totul.

    ;)

    Raspunde
  9. Alina 27 Sep 2012 @ 10:39

    @Dragos Tot ce ti-as dori este sa te intalnesti cu femeia care imi face curatenie in casa si sa ii explici tu ei de ce cartile alea ale tale care explica pe indelete ce pateste omul daca nu are o slujba ortodoxa sunt mai bune decat ale ei care ii zic ca trebuie sa se roage in fiecare zi la ora fixa, sa poarte esarfa pe cap, sa tina Ramadanul etc etc

    Raspunde
  10. criserb 27 Sep 2012 @ 10:40

    @Dragos – sa fii tu sanatos. Am spus de cateva ori… pe popi nu-i inghit si nici macar nu ii asociez cu Dumnezeu. Sunt trimisii lui pe pamant, nu zau?

    Si i-a invatat sa fure, sa nu-i ingroape pe cel care nu are bani, sa violeze, sa ucida? Mai vrei exemple? Nu cred ca e cazul, mi-e sila mie sa le mai caut.

    Dumnezeu e una, preotul e alta.

    Nu vreau sa-i bag pe toti in aceiasi oala dar intreb de ce sa nu plateasca impozite? Care e motivul?

    Cat despre spitale… sunt varza si alea dar eu as prefera sa dau un ban pentru un spital decat pentru o biserica.

    Raspunde
  11. Dragos 27 Sep 2012 @ 11:05

    Cristi, nu-i asociezi cu Dumnezeu pentru ca, repet, nu ai studiat cultura teologica pastorala sa vezi cu adevarat rolul unui preot, tu te raportezi la ce ai vazut in Bucuresti pe ici pe colo si la ce a aparut in presa, dar te intreb eu pe tine, e normal sa judeci o intreaga societate in functie de cateva evenimente izolate? Te asteptai de la presa sa scrie despre ceva de bine de preoti? Sa stii ca sunt preoti pe la sate si in alte zone care fac efoturi uriase si sacrificii sa faca ceva, dar asta nu e subiect cu mult trafic pe care sa il cuprinda presa.

    E oarecum puerila judecata ta prin care ii acuzi pe toti pentru niste cazuri izolate, hai sa vedem totusi care e procentul din totalul preotilor care au calcat stramb, o sa vezi ca e sub 1%, pana la urma da, sunt si ei oameni si orice padure are uscaturile ei. Nu sunt Sfinti dar gandeste-te ca la 56000 de preoti au gresit maxim 50.

    Normal ca Dumnezeu e una si preotul alta, insa da, preotul este investit cu har sa il reprezinte pe Dumnezeu in lume, putina istorie teologica si o sa vezi rostul tuturor.

    Nu am un raspuns legat de impozite, dar asta nu inseamna ca daca s-a propus asta trebuie sa aruncam cu cacat in ei din toate partile, ori daca au cerut asta, desi nu au cerut ei, nu inseamna ca nu fac ceva bine, ci doar ca nu li se cuvine acest drept. Atata tot!

    Ori tu stii ca exista preoti de mir, adica de biserica si preot de manastire, pe aia ii bagi in aceeasi oala desi nu stii in ce sacrificii traiesc, repet, e o cultura pe care nu o cunosti deloc dar totusi te exprimi foarte dur asupra ei.

    Nu te-am vazut sa dezbati subiectul Oltchim, care ce-i drept necesita putin efort jurnalistic sa interpretezi ce se intampla, acolo stau mii de oameni fara mancare in strada pentru ca e inchis combinatul si Guvernul se fofileste dintr-o parte in alta. Asta e subiect de dezbatut si interesant care pana la urma pune in joc viata a catorva mii de oameni.

    Iti recomand sa te uiti la emisiunea asta a lui Patapievici in care il invita pe Dan Mihailescu, atentie un intelectual, care nu prea are nicio treaba cu Biserica si cu Dumnezeu, dar nici nu-i critica inutil, si care a fost in Muntele Athos si poveste o experienta marcanta. http://www.youtube.com/watch?v=UxkaefBdlVw

    Iar spre binele tau si spre cultura ta generala, iti recomand sa citesti si cartea Jurnalul Fericirii a lui Steinhardt in care o sa vezi viata unui om din inchisorile comuniste, un om cu credinta, care a fost everu dar s-a convertit la ortodoxism, care nu era preot dar care a ajuns calugar si proabil Sfant.

    @Alina Discutia vis-a-vis de culturile religioase e lunga si anevoioasa, scopul meu aici era sa demonstrez ca nu exista interdependenta intre spitale si Biserici, iar faptul ca cineva a propus sa li se acorde un beneficiu preotilor nu inseamna ca sunt de cacat preotii ci doar ca, poate, nu li se cuvine acest drept. E simplu!

    Raspunde
  12. Dragos 27 Sep 2012 @ 11:15

    Si ca sa fiu clar pentru toti, nu trebuie sa ii placeti pe preoti, sa va duceti la ei, ori sa le faceti reclama insa, atat timp cat nu stiti despre ei nimic, decat din ce apare in presa care stim ce evenimente de can can acopera, nimic despre cultul Bisericii Ortodoxe Romane atat ca forma de organizare cat si ca, cultura spirituala, cred eu, e fair play si drept sa nu ii judecam oricum, oricand si pe toti la gramada. Societatea moderna reprezinta punerea individului in centrul atentiei nu a colectivului ca pe vremea comunismului, drept urmare si judecata se face tot individual nu in colectiv.

    Iar judecatile de valoare se fac pe argumente si pe studii, chiar daca societatea nu mai functioneaza dupa principiile astea, eu am pretetii de la tine Cristi ca asa cum stii sa studiezi o masina de la A la Z, poti sa te documentezi si pe alte subiecte, iar daca nu iti plac preotii de nici un fel, nu mai scrie despre ei :)

    Raspunde
  13. just-me 27 Sep 2012 @ 12:05

    pfoai, imediat au aparut spalatii pe creier sa comenteze.
    /popcorn mode ON

    Raspunde
  14. elaul 27 Sep 2012 @ 12:13

    Ma bag si eu in discutia aceasta, pentru ca imi amintestede mail-ul primit de la un prieten drag, teolog de meserie ..si care a avut rabdare sa-mi raspunda la o indignare a mea vis-a-vis de institutia bisericii. Uite raspunsul acestuia..si crede-ma, omul stie ce spune:)
    …………………………………………………………………………………………………………………

    ” referitor la “nemultumirile” tale vis-a-vis de ce face Biserica…., aici o sa te cam “cert” putin! Cred ca ai in minte o definitie “eronata” a Bisericii (sigur, poate alimentata si de proasta si neinspirata Campania sociala a BOR-ului, dar mai ales de parerile extrem de naive ale Laicatului, referitoare la Viata)!

    Pe scurt, ar trebuie sa vezi lucrurile ceva mai adanc: Biserica nu e un “ceva” in sine, un fel de Institutie de Caritate, care sa intervina – eventual cu Ambulante BOR – sa repare “gafelele voite” ale unei lumi, care se vrea cu tot dinadinsul bolnava! Ea – Biserica – e ceva, doar daca implineste functia de porta-voce a lui Dumnezeu, si nu e putin lucru sa ai undeva acces direct la Absolut. Dar lumea nu e interesata de oferta asta de Transcendent, s-atunci suporta consecintele acestei ignorante voite. Nu Dumnezeu vrea sa se nasca oameni handicapati, nu Dumnezeu da unda verde la incesturi, violuri si alte asemenea!

    dar cine?

    trec de sursa metafizica a raului, si ma limitez la zona ei “CONCRETA” (ca sa te copiez), respectiv la Lumea noastra! Lumea noastra vrea asa-ceva, tocmai pentru ca nu mai crede in Zei si-n purtatorii lor de cuvant (ca sa-l parafrazez pe Eliade)! Prin urmare lumea culege ceea ce ea personal si constient sadeste!

    Mai nou se spune: timpul credintei a trecut, acum e timpul stiintei, deci si morala trebuie redefinita, nu in functie de Cer, ci de ceea ce poate face stiinta bine pentru om! Biserica trebuie si ea sa-si reseteze gandirea, si sa devina parte la programul stiintific de imbunatatire a lumii! Daca e asa, atunci, Biserica nu mai e Biserica, ci doar un instrument de resort al stiintei! Dar poate fi asa?

    Tu intrebi (e si candoare, dar si ceva “rautate” adunata in intrebarile tale):

    1. ce face biserica CONCRET referitor la relatiile incestuase si la copiii rezultati din ele? 2. ce face biserica CONCRET pentru victimele violurilor si copii rezultati? 3. ce face biserica CONCRET pentru mamele care au copii handicapati , handicap de altfel depistat timpuriu?

    Ce-ai vrea sa faca? sa angajeze cate-un preot paznic pentru fiecare familie, potential incestuoasa? sa umble calugarii pe strazi cu sabii ninja, ca sa preintampine violurile? sa dea acord de avort, pentru copii diagnosticati pre-natal cu handicap, ca sa usureze destinul “saracelor mame”? Nu? daca nu, atunci ce? Sa preia toti copiii rezultati din incest, viol, toti copiii cu handicap, ca sa-i fie lumii mai “usor”? Asa a facut Biserica in West, si nimeni n-o mai percepe altfel, decat ca pe-o institutie de binefaceri sociale! (sic!) Vezi, aici e neintelegerea si, intr-un fel, si neseriozitatea lumii!
    Daca-mi permiti o metafora, Lumea noastra e ca un Balaur cu cel putin patru capete. Dumnezeu ii spune ca nu e bine, dar ea se “indoapa” non-stop de perversitate cu ale ei patru guri (mass-media, asta face 24 din 24 de ore! stiinta face la fel – cand iti spune ca viata e intamplare, ca trecutul tau e maimuta si viitorul e nimicul! politica la fel – cand vezi ca nu sunt valori, ci doar marfuri de vanzare! finantele – care-ti arata ca banu face Legea)! Si cand, indopata de pervesiuni, Lumea are probleme de digestie, judeca si striga: unde e Dumnezeu? Biserica ce face pentru noi? poftim morala! Vezi, personal, cred ca aici e nu doar o simpla problema de “etica”, ci e o chestiune de perversiune asumata, de “parsivitate planificata”, lucru pentru care, intr-o buna zi, Dumnezeu o sa dea Lumea in Judecata (de Apoi)!

    Raspunde
  15. Sorin 27 Sep 2012 @ 13:35

    @Dragos,

    Subiectul este delicat, si fara sa vrei se intra in polemica. Sunt de acord cand zici ca lucrurile sau faptele bune nu sunt descrise in presa sau TV, sau prea putin, dar imaginea Bisericii in sine nu este acum asa cum este doar din cauza acelui procentaj (mai mic sau mai mare, este destul de greu de cuantificat) dintre slujitori ai Domnului care au facut lucruri nedemne pentru ceea ce au ales ei sa faca in viata.

    Nu pot sa ma pronunt pentru ceea ce se intampla in manasitiri, fiindca aceasta este o latura a Bisericii, in care omul de rand nu prea are acces.

    Dar trebuie sa fii de acord ca imaginea Bisericii s-a deteriorat foarte mult, doar din vina slujitorilor ei, si a faptelor lor.

    Pe forumul indicat de Criserb, majoritatea o tin ca preotii salveaza sufeltul, nu contest acest lucru, dar Biserica in ziua de astazi a devenit mai mult o afacere si un instrument de manipulare, si stii foarte bine la ce ma refer, nu vreau sa exemplific ca nu isi are rostul.
    Manipularea este observata prin faptele acestea a politicienilor care se trezesc in an electoral sa mai faca un favor Bisericii si Cultelor. Era un articol intr-un ziar, nu il mai gasesc exact, dar era specificat si se observa cu ce pasi exponentiali crestea bugetul alocat cultelor, si nimeni nu stie exact cat s-a dat in realitate, ca nu au curajul sa o faca fiindca stiu ca in acest fel se poate pierde parteneriatul cu Biserica, deoarece trebue sa fii constient ca in majoritatea zonelor rurale, o parte importanta a cetatenilor mai inaintati in varsta voteaza la alegeri dupa cum zice preotul la sfarsitul slujbei, sau mai bine zis insinueaza. Nu vreau sa deviez de la subiectul aceste postari, dar stiind de toate beneficiile pe care le are Biserica, retrocedari de pamanturi, scutiri de impozite pe venit, si cand vezi ce cifra de afaceri (este ciudata aceasta exprimare cand te gandesti la Biserica) au avut, din nou, aici trebui sa subliniez, cifra oficiala, cat despre cea neoficiala de la bonuri netaiate si alte alea nu vreau sa ma gandesc, orice alt avantaj fata de alte paturi ale societii cum sunt medicii sau invatatorii, care ambele sunt de o importanta majora pentru sanatatea unei societati, este privita cu dispret.
    Ar fi foarte multe de zis, dar se pare ca pozitionarea fata de subect e diferita, tu incerci sa aperi cu tarie ceea ce presupune cu adevarat a fi un slujitor a Bisericii sau propavaduitorul lui Dumnezeu, pe cand lucrurile nu stau deloc asa, in cea mai mare parte. De aici, tu intelegi dezamagirea si dezgustul fata de preoti (o mare parte din ei) ca si un afront adus intregii Biserici. Ca sa termin, nu e nevoie de o mare documentare ca sa vorbesti despre acest subiect, pur si simplu e nevoie doar sa fii realist si sa vezi lucrurile clar. Iti accept parerile, doar ca nu pot sa fiu de acord cu totul.
    Numai bine

    Raspunde
  16. vladutz9 27 Sep 2012 @ 19:03

    @criserb Stai linistit ca nu ma supar. Suntem aici sa discutam si sa ne spunem punctele noastre de vedere bune sau rele cum or fi ele.

    Sa stii ca nici eu nu sunt de acord cu reducerea impozitului pentru preoti iar daca e sa il reduca macar sa o faca pentru toti.

    Bafta tuturor.

    Raspunde
  17. mircea 27 Sep 2012 @ 23:26

    mergeti spalatilor la creier in camp si rugati-va pana crapati de foame, rugati-va cu apendicita imflamata pana v-o scoate dumnezeu, prindeti un pestisor si transformati-l in 1000 de cosuri pline cu peste. am trait printre calugari si popi de mir aproximativ un an de zile, vai de steaua lor. cristi e baiat bun cand spune 5% eu cred ca e undeva pe la 1 la1000 preot de mir sau calugar cu bun simt. sa ma anuntati si pe mine cand primiti ceva de la dumnezeu sau de la popa, alceva decat spalare de creier (in caz de aveti).
    cat timp oamenii vor fi semianalfabeti si prosti va exista si religia cu intreaga tagma de trepadusi.
    spune careva mai sus de botez. eu nu imi botez copii, vor lua aceasta hotarare cand vor fi in stare sa discearna. sa consideri ca un botez este acceptat ca si intrarea intr-o religie cand ai 4-6 luni de la nastere e o ineptie.
    salvarea sufletului ha ha ha…. cum sa dea cineva lectii de morala cand ma roaga sa-l duc la curve si se imbata ca un porc seara de seara?
    in fine cum sa poti opri afacerea de pe locul 3 din lume (dupa traficul de arme si cel de droguri) , nici o sansa cand vor exista oamenii enumerati mai sus.

    Raspunde
  18. Gabi 29 Mar 2013 @ 03:38

    As vrea sa stiu cate ore lucreza un preot pe saptamana, ca sa nu uitam ca are salariu, casa parohiala-deci sta gratuit, nu plateste chirie sau rata la banca, plus ce bani. Mai primeste la botez, cununie inmormantare pe langa taxa.

    Raspunde
  19. Alex 2 May 2013 @ 17:05

    Sigur ca e un subiect de discutie, dar mai intai hai sa analizam date corecte:
    Nu sunt 56.000 de preoti ci 14.513 preoti si diaconi care lucreaza in 13.527 de parohii.
    (sursa:http://www.timisoaraexpress.ro/documentar/stiti-cati-preoti-si-cate-manastiri-sunt-in-romania_2281).
    E mult sau putin? Numarul bisericilor e prea mare sau prea mic? Cu ce il comparam?
    Daca din 18 milioane de romani, doar 10% merg regulat la biserica, inseamna ca intr-o biserica trebuie sa incapa 133 de persoane. In bisericile mari incap, dar sunt multe biserici de lemn sau vechi care nu pot primi atatia oameni. De aceea majoritatea bisericilor au pus difuzoare afara. Eu cred ca faptul ca se construiesc biserici in continuare, arata ca este nevoie de ele, ca numarul lor este inca insuficient.
    Religia este o nevoie sociala, asa cum este si cultura, asa cum este si educatia… putem compara numarul de medici cu numarul de profesori sau cu numarul de actori. Putem spune ca avem nevoie mai mare de sanatate decat de scoala sau de cultura. Putem spune dar sunt nevoi comparabile?

    Raspunde
  20. Ati pus date false ! 8 Aug 2013 @ 22:39

    In Romania sunt doar 14.000 de preoti. Acestia platesc impozite la salarii mai mult decat contribuie statul pt. Biserica.

    Raspunde
  21. Ati pus date false ! 8 Aug 2013 @ 22:41

    In nici o tara din lume nu se plateste impozit pe donatiile date cultelor. Nicaieri in lume. Sunteti voi mai rai decat comunistii?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)