Sari la conținut

Îi mai dăm copilului chestii nasoale să mănânce sau nu-l scoatem din bulă?

Ca părinte încerci să-i dai copilului să mănânce ceea ce este mai bun, mai natural, mai bio. Sau cel puțin noi așa am încercat să facem. I-am gătit în casă, am făcut o grădină să știm că ceea ce mănâncă este cât se poate de natural și nestropit.

Ei bine, până la o vârstă toate astea sunt ușor de controlat.

Apoi, începi să ieși cu el la restaurant și să vrea și el chestii din farfuria ta.

Sau mai faci un grătar cu prietenii ce mai vin în vizită și la fel, copilul vrea.

Sau vede că un alt copil mănâncă nu știu ce chestie pe care tu o consideri nesănătoasă și copilul vrea.

Sau te vede pe tine mâncând vreo chestie pe care el încă nu a testat-o. Și o vrea.

Are prieteni cu care se vede și ăia mănâncă cine știe ce. Și vrea.

No, cum facem, îi dăm sau nu îi dăm?

Voi cum procedați?

Noi, ca să evităm întrebările i-am dat câte puțin din fiecare. Am încercat pe cât posibil să-l ferim de chestiile mai puțin bune, sau dacă chiar nu puteam i-am dat în cantități limitate și i-am îndreptat atenția spre altceva.

Am încercat să nu ne ascundem, pe cât posibil, și să mâncăm de față cu el iar dacă totuși vrea, îi dăm. Puțin, dar îi dăm să-i potolim curiozitatea.

Sunt multe lucruri pe care le vrea și știm că nu o să-i placă, dar el trebuie să testeze, părerea mea. A vrut hrean, i-am dat, apoi n-a mai vrut :P A vrut sare, la fel, i-am zis să guste, nu a mai vrut. A vrut piper, la fel, l-am lăsat.

În momentul în care îl lăsăm să mănânce ceea ce vrea, parcă nici nu mai vrea. Se prinde el că e nasol, de vreme ce-l lăsăm :)

Dar sunt chestii pe care le-a gustat și le vrea atunci când are ocazia. Îi plac cârnații la grătar. Maxim îi plac.

Nu pot să fac grătar și să nu-i dau, cel puțin eu.

În mare măsură încercăm să evităm momentele astea, cumpăram chestii de calitate pentru el, dar dacă nu putem atunci îi dăm în cantități mici, să guste și el, să vadă, să descopere.

Nu i-am dat chiar orice, nu i-am dat cartofi prăjiți și cola, ca exemplu, dar o felie de pizza i-am mai dat, un cârnaț i-am dat, o ceafă i-am dat, o înghețată i-am dat.

Vreau să menționez că fii-miu are 2 ani și 2 luni, asta ca să se știe de ce etapă vorbesc.

Voi cum procedați, sau cum ați procedat în situații asemănătoare? 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. Georgi 5 Apr 2017 @ 08:22

    N-am copii, deci nu pot sa imi dau cu parerea, ca cica n-am voie (cu toate ca, nu trebuie sa ai copii ca sa realizezi ca excesele dauneaza si ca unele mancaruri nu sunt potrivite la varste fragede, doh). Dar avem un prieten foarte bun care are copil, tot asa, mort dupa carnati. Tot ca tine, i-a dat la copil sa guste tot ce a vrut, inca de mic, fara sa exagereze. O gura de tort, o gura de friptura, o gura de nu stiu ce. Si cu cat s-a marit baiatul, i-a dat mai mult, cand a avut pofta. Unele chestii i-au placut, altele nu. I-a dat sa guste chiar si bere (fara alcool). Ii pune asa vreo 2-3 degete intr-un pahar si soarbe ala mic din el toata ziua, ca sa il citez “ca oamenii mari”.
    Referitor la carnati, noi iarna cumparam un porc intreg de la un crescator de incredere (ni-l taie si il si curata), dupa care il facem jumate-jumate cu colegul. Si de acolo facem carnati, sunci, etc. Si mancam tot anul. Ii da la cel mic fara probleme (bine, el e mai mare acum).
    Ideea pe care el a zis-o, a fost ca: “E copil, are energie si oricum arde toate astea. Important e sa pastram un echilibru si sa nu il las sa manance cat vrea EL. Adica un lighean intreg, daca se poate”.
    Daca ai putea sa faci la fel, sa gasesti carne de la un crescator de incredere si sa faci niste carnati pe care sa ii tii la congelator, e perfect. Ii faci cum vrei tu, cu grasime mai putina, cu condimente de care iti plac, ii afumi si usuci cat vrei tu (se fac foarte usor afumatorile, sunt tutoriale pe youtube o gramada), ii videzi si gata (daca ii bagi la congelator in pungi simple, isi pierd aroma). Si n-ai treaba.

    Da, acum e cam mititel, ca sa ii dai mai mult decat putinul ala. Eu zic ca te stresezi degeaba. Organismul nostru, de azi, e facut sa se adapteze la toane nebuniile astea care se afla in preparate, important e, cum ai zis si tu… sa ii dai doar putin. Si cu cat creste, maresti cantitatea. Nu ai sa poti sa il feresti de astea si esti constient. Important e sa ii creezi o relatie frumoasa cu mancarea si sa ii explici treptat ce rol are fiecare preparat si de ce unele treburi trebuiesc consumate mai rar, decat altele.

    Raspunde
  2. criserb 5 Apr 2017 @ 10:17

    @Georgi – îți dai seama că în mare măsură îi dau și eu numai carne de calitate, cu excepții pe care nu am cum să le controlez, gen restaurante, unde încerc să comand lucruri cât mai safe pentru el. În rest, eu iar multă carne de la Prăvălescu. Îi și cunosc și știu că marfa este de calitate, chiar dacă puțin mai scumpă. Acum na, nu e un capăt de țară.

    Mă gândesc la ideea cu porcul, sună bine, dar nu știu dacă o să știm să-l preparăm. N-am mai făcut asta, așa că ne-ar trebui o persoană cu puțină experiența prin preajmă :)

    Raspunde
  3. Georgi 5 Apr 2017 @ 11:16

    @criserb – Evident. La restaurant oricum nu mananci non stop. E si acolo o loterie, n-ai ce sa faci…

    Legat de carnati…
    La noi se ocupa socrii, noi doar ajutam la tocat carnea, taiat suncile, curatat usturoi, ca noi mai afumam si carne si slanina si coaste. Adica, cam tot porcul, in afara de cateva bucati de carne pe care le pastram pentru friptura, ciorba, etc…
    De exemplu, prietenul nostru, tot asa, nu are pe nimeni in familie care sa se priceapa, deci tot la socrii mei face si carnatii lui. Ma rog, facem pe toti la un loc si apoi impartim.
    Ei sunt maestrii la afumat si preparat carnatii. Noi suntem doar minionii :)).
    Dar poti sa iei asa niste carne si sa incerci cu o reteta de pe net, pe care ti-o ajustezi mai apoi, dupa gust. Sa stii ca nu e mare inginerie. Intr-adevar, trebuie putina dexteritate la bagat carnea pe mat, cu masina de tocat, apoi trebuie rabdare sa stai cu ei la zvantat (sa ii pui destul de sus cat sa nu ajunga pisicle hahaha) si apoi afumat, sa pui mereu peleti, sa stai cu ochii pe afumatoare… dureaza 1-2 zile sa faci asta. … Adica, faci experimente pana iese.

    Dar, da, e foarte bine sa ai pe cineva cu experienta. Daca cunosti, e perfect. Dupa aia va descurcati singuri (desi, iti zic sincer ca, la un porc, gata transat si curatat, ne invartim cam 6 persoane in jurul lui si tot ne ia aproape o zi, sa feliem toata carnea, sa pregatim slanina, sa facem carnatii. Si asta doar pregatirea) . Noi inca nu ne-am bagat sa facem singuri, pentru ca avem pe parintii lui care stau foarte aproape si se ocupa ei mereu. La fel si la astea traditionale, de sarbatori. Ce naiba sa mai fac si eu daca mama, soacra si bunica-mea fac, toate 3 si toate 3 imi zic “lasa ca iti dam noi, nu mai face si tu!!” . Bine, tot ma bag sa le ajut, dar chiar si asa, tot nu se compara ca si cum as face singura.
    Deci, ca o concluzie, la proiecte din astea marete, e bine sa ai ajutor. Dar te chinui o zi- doua si dupa aia mananci jumatate de an sau chiar un an din tot ce e acolo :)).

    Raspunde
  4. Paul 5 Apr 2017 @ 15:47

    Salut.
    Lasă copilul să guste orice vrea el.E important să afli dacă e predispus la vreo alergie,nu dacă îi place sau nu.Eu spre exemplu la 40+ ,dupa ce am plecat din Romania am aflat ca am intoleranta la fructe de mare.Pînâ la o vârstă ai obligația să îi controlezi alimentația, nu să îi impui o alimentație.Peste 20 de ani o să mănânce hrean pe pâine dacă îi place cu o tigaie de cârnați prăjiți. Eu nu mănânc miel,oaie capră.Pentru că părinții nu mănâncă la rândul lor și mi-au spus că e caca pfui. Băiatul meu are 15ani și mănâncă orice ii pui in farfurie. Nu face mofturi, pentru că de mic l-am lăsat să guste orice.Face sport,mănâncă și la Mec când vrea,nu are probleme de greutate sau de sănătate. Mănâncă inclusiv ciorbă de burtă cu ardei iute fără probleme.La restaurante îți recomand să ceri ceva gătit separat numai pentru bebe.Un piept de pui cartofi natur un orez.Soția are vreo 20 de ani lucrați că bucătar în restaurante:))))Nu recomand să îl hrănești cu ce ai tu in farfurie. Dacă sfaturile au fost de ajutor mă bucur.
    O zi bună.

    Raspunde
  5. Iulia 5 Apr 2017 @ 23:05

    Cred ca mai ales ceea ce NU e bun sunt chestii gen Coca Cola, sucuri cu gaz in general, sucuri de fructe din concentrat (chiar daca pe eticheta scrie 50% suc natural) au fff mult zahar….chestii gen jeleuri din alea colorate si mai ales biscuiti cu creme si ciocolata….toate chestiile astea pline de zahar pâna peste cap….

    Raspunde
  6. criserb 6 Apr 2017 @ 09:49

    @Paul – în această manieră încerc și eu să-l educ, să-i dau chiar și ceea ce eu nu mănânc, pentru că, la fel ca tine, ai mei nu mâncau, nu am mâncat nici eu. Un exemplu fiind mielul.

    @Iulia – clar, din astea nici gând. Mă refeream la lucrurile cât de cât ok, dar care nu-s chiar pentru vârsta lui, gen grătare, pizză, câte o înghețată, din aste. Nu mă refer în niciun caz la Cola and stuff

    Raspunde
  7. IQ 25 Apr 2017 @ 19:49

    stai putin, tu nu-i dai copilului tau SARE?!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)